- hirdetés -

Beszélgető partnereim hétről-hétre olyan vállalkozó emberek, akik szívük hívó szavát járva hivatást váltottak.

Ezen a héten Rábainé Dani Anikóval beszélgettem, akit sokan ismernek ebben a városban mint védőnőt. 31 éves pályafutása alatt több mint 600 családot látogatott rendszeresen és segítette őket tanácsaival. Ma vállalkozóként jógaoktató és saját jógastúdiója van.

A jövő generációja a kezünkben van

Anikó már gyermekkorában érezte, hogy segítő szakmában fog dolgozni. Fodrász, orvos vagy tanár akart lenni, később gimnáziumban gyógytornász szakma iránt érdeklődött, de kevés volt a pontszáma. Mivel egyik barátnője védőnőnek készült, úgy gondolta, ez neki is menni fog. A gyermekekről való gondoskodás a világ legtermészetesebb dolga volt számára, hisz 11 éves volt mikor megszületett Anikó kishúga, Mónika. Etette, fürdette, vitte sétálni és sohasem érezte tehernek.

Mi a siker egy védőnő életében?

Számtalan statisztikát vezettek, például az anyukák hány hónapos korukig szoptatják babájukat vagy melyik gyermek hogyan fejlődik, illetve látogatási mutatókat jegyeztek fel. Számára mégis az volt a siker, hogy alacsonyan iskolázott, rossz szociális körülmények között élő anyukák is keresték és fogadták meg tanácsait. Mindig is fontos volt számára, hogy egészséggel kapcsolatos gondolatait, tudását fejlessze, holisztikus látásmódját át tudja adni másoknak.

A jógastúdió a megnyugvás és a béke szigete (fotó: Giballa Titusz)

Mozgás nélkül nincs élet

1999-ben találkozott először a jógával Etka Anyó kapcsán, aki elsők között foglalkozott jógával, amit gyógytornával ötvözött. Anikó sosem sportolt, a futás sem tartozott a kedvencei közé, de érezte, hogy ez valami olyan jó a testnek és a léleknek, amit talán mindig is keresett. Később jógaoktatói képzésen is részt vett és 2011 márciusában megtartotta első jógaóráját, jegyzetetekkel matraca alatt, de azt is elfelejtette, hogy elővegye.

Ha így alakult, hogy kidobott a mókuskerék, miért akarnék visszamászni

– Elmentem egy kisebb településre, ahol egyedül voltam védőnő. Szakmai alapelvek szerint változásokat vezettem be és csak azzal foglalkoztam, hogy szakmailag a maximumot hozzam ki. Ettől függetlenül 2 hónap elteltével egyik napról a másikra indoklás nélkül felmondták a szerződésemet. Annak ellenére, hogy már évek óta készültem rá, hogy főállásban jógaoktató leszek, mégis nehezen éltem meg az elbocsájtást. Az hozott megnyugvást, hogy még aznap a szakmai vezetőség részéről, 2 helyről is kaptam ajánlatot, de ezeket már nem fogadtam el és itt már én hozhattam meg a döntést – mesélte.

A haladó csoporttal már komolyabb ászanákkal is lehet próbálkozni (Fotó: Giballa Titusz)

A tanulás és a fejlődés folyamatos

Jelenleg számos óra közül válogathatnak a kikapcsolódni, feltöltődni, lecsendesedni vágyó vendégek. Van kismama, gerinc, könnyű átmozgató, női és haladó jóga is. A stúdió egyéb foglalkozásoknak is helyet ad, mint például meditációs workshop, táncmeditáció, hangtál fürdő, de volt már Kriston féle intim torna és Thetahealing tanfolyam is. Közel jövőben indul kezdő jóga a stúdióban és online kurzus is, illetve szervezés alatt a következő jóga tábor, ami egy elvonulás lesz a Mátrában.

Nézzünk néha más szemszögből (fotó: Giballa Titusz)

A változás néha nem is olyan egyszerű, de végül minden értelmet nyer, ha egy kicsit más szemszögből is megvizsgáljuk.
– Kevesen vannak, akiket egyből megérint a belső út, nekem a változást és az egyensúlyt a jóga hozta meg az életembe. Ami pedig még boldogabbá tesz, hogy olyanok vannak körülöttem, akiknek fontos, amit mondok és értéket tudok adni, amit felhalmoztam magamban. – zárta gondolatait.

Írta: Kunos Krisztina

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.