- hirdetés -

A Dél-Békés Mentőcsoport önkéntesei kedd óta járják a térség intézményeit, egyházait, hivatalait, és fertőtlenítő szerekkel, eszközökkel segítik a védekezésüket a veszélyhelyzetben.

A DBMCS akciócsoportja, amely az operatív vezetéstől a logisztikai irányításon át a kommunikációig minden területet átfog, a héten megkezdte munkáját. Az önkéntesek a helyi intézmények, szervezetek igényeire alapozva elsőként 24 ezer liter virucid hatású fertőtlenítő szert osztottak ki közel 500 helyszínen. Továbbá 10 ezernél több maszkot és védőkesztyűt elsősorban az idősebb korosztályról gondoskodó szociális ágazatban dolgozók és ellátottak számára. Ezen kívül minden olyan háziorvosi rendelő és orvosi ügyelet, önkormányzat, óvoda, iskola és egyház igényeit teljesítették.

24 ezer liter fertőtlenítőt osztottak szét (Fotó: Palcsek István)

A mentőcsoport vezetősége és tagjai jelenleg a védekezésre koncentrálnak. – A kiemelt intézkedések oka a nagylétszámú idősödő lakosság mellett a határ közelsége. Minden országnak és térségnek meg kell alkotnia védekezési intézkedéseit – olvasható a DBMCS weboldalán.

Mint megtudtuk, az Orosházi Kistérség orvosi ügyeletén is jártak az önkéntesek. Az ügyelet vezetője dr. Dankó Alpár elmondta, hogy kedden késő este a mentőcsoportból Fejes Róbertné kuratóriumi elnök és Simonka György civil irányító érkezett hozzájuk, akik a kért fertőtlenítő szereket, maszkokat és gumikesztyűket vitték a rendelőbe. A vezető szerint a hiány miatt nagy segítség ez, és megnyugtató számukra, hogy az elmúlt napokban is folyamatosan pótolták a kért eszközöket.

A védekezésben való szerepvállalás mellett az önkéntes mentőszervezet olyan online felületet hozott létre, ahol igyekeznek a lakosság minden veszélyhelyzettel kapcsolatos kérdésére válaszolni. Vallják, hogy a krízishelyzet kialakulása nagyban az álhíreknek köszönhető, ezért vállalják, hogy valós adatok és szakmai hozzáértés mentén foglalkoznak a hozzájuk beküldött témákkal. A www.segitunkdelbekes.hu címen bárki tehet fel kérdéseket és javaslatokat, amelyek a védekezéssel, ill. a kialakult krízishelyzet kezelésével kapcsolatosak.

A segitunkdelbekes.hu oldalon lakossági kérdésekre válaszolnak

A nehezén még nem vagyunk túl, olvasható ki a kormány intézkedéseiből. Az élet nem lesz olyan a következő hónapokban, mint ahogy azt az elmúlt években megszoktuk, az egészségügyben és a rendvédelemben dolgozókra óriási teher hárul, melyből a lehető legtöbbet próbálnak átvállalni a DBMCS önkéntesei. Aki időt nyer, az életet nyer – ezzel a mottóval dolgoznak a mentőcsoport tagjai. Idejüket, pénzüket, energiájukat, sőt egészségüket sem kímélve, hogy megvédjék a lakosságot, kiemelten az idősebb korosztályra és a krónikus betegségben szenvedőkre. A DBMCS nem először bizonyítja tettekkel, hogy az elsők között lépnek akcióba katasztrófahelyzet esetén. Tették ezt a viharkárok esetében, csak úgy, mint a külföldi bevetéseiken. A DBMCS országosan egyedülálló nemzetközi minősítéssel és képességekkel, eszközökkel rendelkező önkéntes mentőcsoport.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.