- hirdetés -

Esélyegyenlőségi előterjesztést nyújtott be a Közösen Orosháza Városért Mozgalom. Az öt pontot tartalmazó javaslatcsomagot ugyan nőnap alkalmából tette meg Sebők Éva önkormányzati képviselő, mégis minden orosházi életére hatással lehetnek.

Családon belüli erőszak, a szülő korban lévő nők munkahelyi nehézségei, nemek közötti bérkülönbségek, szociális jólét kérdése és kiállás a nők közéletben elfoglalt szerepe mellett – öt tétel, amelyekért kiáll a Közösen Orosháza Városáért Mozgalom frakciója új előterjesztésében. Sebők Éva képviselő fejtette ki bővebben beadványukat.

Elsőként a párkapcsolati, illetve családon belüli erőszakot érintő területet részletezte. Elmondta, hogy a helyi médiában, egy PR-cikksorozatban hívnák fel a figyelmet a problémára.

Fotó: Kecskeméti Krisztina

– Kiemelten veszélyeztetett az a réteg, amelyik semmit nem tud a párkapcsolati vagy a családon belüli erőszakról. A sorozat az alapoktól kezdené, hogy mit is jelent pontosan, kitérne az erőszak különböző pszichológiai hatásaira, hogyan lehet észrevenni már a korai jeleket, milyen jogaik vannak a bántalmazottaknak, hova fordulhatnak, akik ilyen helyzetben vannak. Érintené azt is, hogy mit tehetnek a közeli hozzátartozók ilyen esetben, illetve szeretnénk ha megszólalna olyan egyén, aki már túl van hasonló szituáción – sorolta Sebők Éva, hozzátéve ha csak egy ember életét sikerülne ezzel megmenteni már megérte. Bízik benne, hogy ez a sorozat hosszú távon a társadalomra szemléletformáló hatással is bírna.

Akár megnőhet a munkaerőpiaci verseny a fiatal nőkért

A képviselő beszélt a szülő korban lévő – leginkább a 20-30-as korosztályú – nők munkahelyi problémáiról. Nem egyszerű a helyzete ennek a munkavállalói rétegnek, hiszen várandósság esetén hosszú időre kiesnek, ami miatt a munkaadók nem szívesen vállalják be ezt a rizikót. Amennyiben mégis, akkor leginkább feketén, részmunkaidőben vagy határozott idejű szerződéssel foglalkoztatják őket – tette hozzá Sebők Éva.

– A nők így nem érezhetik magukat biztonságban, hiszen miután lejárt a szerződésük egyszerűen nem hosszabbítják meg azt. Ugyan marad a biztosításuk és a támogatásokat is megkapják, de akkor jelentkezik igazán ez a probléma, ha még egy gyermeket szeretne valaki vállalni. Ekkor ezektől a lehetőségektől elesik, csupán a GYES-t kapja majd – részletezte a képviselő. – Egy nagyobb, 100-200 fős cég könnyebben tudja fizetni a kiesett munkaerő bérét, a táppénz egyharmadát az államnak, illetve az új alkalmazott fizetését, de ez egy apró cégnek akár a végét is jelentheti – tette hozzá.

Erre a problémára azt a javaslatot tették, hogy a vállalkozások számára a táppénz után befizetett egyharmadot leírhatóvá tennék a helyi iparűzési adóból, ezzel komoly terhet venne le az önkormányzat a vállukról.
Hangsúlyozta, jogszabály mondja ki, hogy az önkormányzatok azoknak a cégeknek adhatnak adókedvezményt, amelyeknek az iparűzési adóalapja két és fél millió forint alatt van. Ebben az esetben tehát csak a legkisebb helyi cégeket érintené.

– A költségvetés méretéhez képest elenyésző összegbe kerülne az intézkedés a városnak, évente körülbelül 2-5 millió forintba. Úgy hiszem, hogy Orosházán elég egy-két fős cég van ahhoz, hogy érezhető hatása legyen a munkaerőpiacra. Ezzel akár a fiatal nőkért is megnőhet a verseny – szögezte le.

#nemluxustáska a Polgármesteri Hivatalban

Van, akinek a higiénia luxus, ebből az apropóból hívták életre azt az akciót, amelynek keretében rászoruló nők is hozzájuthatnak különböző tisztasági termékekhez, akik nehéz anyagi helyzetben vannak, esetleg az utcára kerültek, de a körülmények ellenére is szeretnék megőrizni a méltóságukat és nőiességüket.

Az ellenzéki frakció ezt vinné tovább hivatali keretek között, úgy hogy a Polgármesteri Hivatalban egy egész évben működő gyűjtőpont létrehozására tesznek javaslatot. Az elképzelés szerint a felajánlások az Egységes Szociális Központ segítségével juthatnának el a rászorulókhoz.

Fotó: Kecskeméti Krisztina

Sebők Éva szólt a nemek közötti bérkülönbségekről szóló pontról is. A képviselő a Központi Statisztikai Hivatal adataira hivatkozva elmondta, hogy Magyarországon a férfiak és a nők közötti bérkülönbség 16 százalék előbbi javára. Ez a szám Orosházán alacsonyabb, mivel a mutató egy része a magasabb fizetési kategóriákban figyelhető meg, de ettől függetlenül településünkön is fennálló probléma.

– Azt javasoljuk, hogy példamutató jelleggel az önkormányzati cégeknél dolgozók fizetésével kapcsolatos statisztikák lennének nyilvánosak nemekre bontva. Ez különböző szakmai szempontok szerint kilenc kategóriában történne meg, ami elsősorban azt mutatná meg, hogy a dolgozó milyen területen, milyen szinten és milyen hierarchiában dolgozik. Ezzel a munkavállalók névtelensége megmarad, de elkerülhető az is, hogy az almát a körtéhez hasonlítsuk – magyarázta.

A javaslatcsomag ötödik pontja egy elvi, határozott kiállásról szól. Sebők Éva szerint az utóbbi időben nagyon sok olyan történet volt országosan és Békés megyében is, amikor politikusok testületi ülésen olyan hivatkozásokat tettek nőkre, ami nem elfogadható.

– Ezek már nem számítanak a legtöbb ember szerint elfogadhatónak, emellett arra is alkalmasak, hogy eltántorítsák a közélet iránt érdeklődő fiatalokat. Több esélyegyenlőségi programot néztem meg az utóbbi időben, ahol felsorolták mennyire kevés nő van a politikában és ezen javítani kellene, de így nem lehet. Fontosnak gondolom, hogy tegyük láthatóvá a lakosság számára, hogy nem tudunk azonosulni ezzel a viselkedéssel – fogalmazott a képviselő.

Elmondta, hogy szimbolikus módon március 8-án, nőnap alkalmából nyújtották be előterjesztésüket, de a pontokat igyekeztek úgy megfogalmazni, hogy azoknak jelentős része pozitív hatással legyen a férfiak életére is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.