- hirdetés -

A hétfői ünnepi műsorral hivatalosan is megkezdődött a Német Kultúra Hete, amely idén is a korábbi években megszokott programokkal népszerűsíti a német nyelvet az általános és középiskolások körében. A Táncsics gimnázium aulájában rendezett megnyitón a köszöntők mellett főszerepet kaptak az intézmény kisgimnazistái és németül tanuló óvodások is.

A német hét történetében sok éves hagyomány, hogy az ünnepélyes megnyitónak a gimnázium ad otthont, hiszen a további programok egyik bázisa a DSD nyelvvizsgaközpontként is működő intézmény.

Az ilyenkor szokásos üdvözlések után az Eötvös katolikus óvoda kicsinyei vették birtokba a színpadot, hogy – természetesen németül előadott – zenés, verses, táncos műsorukkal mosolyt csaljanak a nézők arcára.

Sikerült is megalapozniuk a hangulatot Peter Burkhard svájci nagykövet köszöntője előtt, aki Roger Bacon természetfilozófust idézve emlékeztetett: a nyelvek ismerete megnyitja a bölcsesség kapuját.
– Minden nyelv megtanulásával új lehetőségek nyílnak meg előttünk, és mindig új kapcsolatokra tehetünk szert. Ezt a gondolatot követi a Svájci Hét Orosházán, amely megmutatja, hogy nemcsak Németországgal és Ausztriával, de számos kisebbségi nyelvterülettel, így a svájci dialektusokkal is érdemes megismerkedni – emelte ki, majd beszélt arról is, hogy országa négynyelvű, és az iskolákban a helyi dialektus mellett még legalább egy hivatalos nyelvet megtanulnak a diákok.

Elmondta, nem csak a határokon belüli kapcsolatokat ápolják, hiszen Svájc több mint 170 külképviselettel rendelkezik, Magyarországgal pedig különösen szoros a viszony. A 16. századtól az iparosodás korán át napjainkig jól követhető nyomot hagy ez a kapocs, de Svájc a kivándorló magyarokat is jó szívvel fogadta a történelem folyamán négy alkalommal.
– Gazdaságilag is kiváló a kapcsolat a két állam között. Magyarország évek óta Svájc harmadik legfontosabb gazdasági partnere Közép-Európában. Az orosházi Woerz mellett további 820 svájci vállalkozás tevékenykedik itt. Az ezáltal keletkezett 29 ezer munkahely vezetett ahhoz, hogy Svájc több mint 10 éve a hetedik helyen áll a külföldi munkaadók között – tájékoztatott Peter Burkhard, aki a hétfő délelőtt az orosházi polgármesteri hivatalt is felkereste.

Köszöntője után a Táncsics diákjai mutatták irodalmi műsorukat, amely a sokak által ismert és kedvelt kislány, Heidi történetét dolgozta fel.
– Szeretem ezt a mesét, és amikor kiderült, hogy a Német Kultúra Hetének fő témája Svájc, akkor úgy gondoltam, megpróbáljuk a gyerekekkel előadni. Igyekeztem kicsit rájuk formálni úgy, hogy mindenkinek legyen legalább egy-két mondatnyi szerepe, ami az ő szintjének megfelel – osztotta meg előadásukkal kapcsolatban Árusné Erős Krisztina felkészítő tanár.

A gimnazistáktól igazgatójuk, Blahó János vette át a szót üdvözölve a vendégeket, és kiemelve, a német hét a nyelv mellett a kultúrát is megismerteti a tanulókkal. Ezért is szervezi a rendszerváltás óta örömmel az iskola, közösen a Német Nemzetiségi Önkormányzattal. Felhívta a figyelmet arra is, hogy bár Svájc és Magyarország földrajzilag távol van egymástól, fejlődési pályájuk különböző, mégis több közös vonásuk van.
– Egyebek mellett mindkettő kis területű ország szabadságszerető néppel, az újraszerveződő Európában pedig felértékelődik a térség híd szerepe. Bízom benne, hogy a gazdaság és a kultúra területén, valamint az emberi kapcsolatokban is tovább tudunk lépni, képesek leszünk kihasználni a lehetőségeinket. Ez egy fontos cél itt Orosházán – hangsúlyozta hozzátéve, Svájc egyre közelebb kerül a városhoz, hiszen az intézmény öregdiákjai közül a Primus-díjas Gabányi Géza, Mihály Gábor Kossuth-díjas szobrászművész, Horváth Péter rákkutató professzor és Dienes Zoltán kémikus is erős svájci kötődéssel bír.

A megnyitó a magyarországi németek himnuszával véget ért, a programok java azonban csak kedden kezdődött, és egészen péntekig szolgáltat izgalmas élményeket a németül tanuló fiataloknak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.