- hirdetés -

Talán inkább a verseny szó helyett már a fesztivál lenne alkalmasabb, hisz az Orosháza és Térsége Gazdakör rendezvénye az elmúlt évek alatt igazi fesztivállá nőtt. A mai napon folyamatosan frissülő írásunkban igyekszünk tudósítani az esemény minden momentumáról.

Már reggel nyolc előtt nagy volt a sürgés-forgás. Benépesült a piactéren felállított 1400 négyzetméteres rendezvénysátor, ahol a szorgalmas kolbászgyúró csapatok rendezgették a dísz-terítést, és fogtak hozzá nyolc órakor a friss kolbász elkészítéséhez. A helyszínen készít műsort és tudósít az M 1 tévécsatorna és a Kossuth rádió stábja. Idén is nemzetközi a kolbászkészítő csapatok versenye. Vajdaságból, a Bánságból, Erdély több területéről, Kárpátaljáról is érkeztek a külhoni magyar gazdakörök csapatai. Mellettük daráltak, gyúrtak a helyi és a megye különböző településeiről jött gárdák. Összesen huszonnégy társaság – közöttük négy ifjúsági – indult harcba a győzelemért.

A dr. Miskucza Mária vezette zsűri folyamatosan figyelemmel kíséri a húsz nevező csapat munkáját. Nézik a terítést, a munkaterület rendezettségét, higiéniai viszonyait, a kolbászkészítés szakszerűségét. Az elkészült kolbász minősége mellett ezek a szempontok is beszámítanak a végeredménybe.

Sokan érkeztek már a reggeli órákban a városból és a környékről, hogy láthassák a csapatok munkáját, vagy csak igyanak egy kis böllérpálinkát és egyenek egy adaggal a hagyományos disznótoros reggeliből, a finom hagymás vérből. Jó hangulatot teremtett az Orosházi Fúvószenekar muzsikája, de kirakodó vásárban is nagy már a forgalom.

A kolbászgyúró csapatok közt természetesen itt szorgoskodik a tavalyi győztes Ötvösdi Gazdakör csapata is. Varga Vencel csapatvezető elmondta, nem elsőrendű számukra a címvédés.

– Évente két három alkalommal vágunk disznót otthon, ezzel gyakorlunk, bár igazából ezek a hagyományos dolgok mindenkinek a fejében, kezében ott vannak. Természetesen jó lenne megint nyerni, de a legfontosabb, hogy itt vagyunk, más tájak magyar gazdáival közösen és jól érezzük magunkat. Örömmel jövünk minden évben, nagyszerű rendezvény van, amiért köszönet a vendéglátó gazdakörnek – tette hozzá.

Jakab István, a MAGOSZ elnöke, az országgyűlés alelnöke az első alkalomtól kezdve vendége a rendezvénynek. Ő is elégedetten beszélt a látottakról:

– Remélem, hogy még sokáig itt találkozhatunk. Azt látom, hogy egyre többen vannak és egyre felkészültebbek a versenyzők. Ez a rendezvény ma már nem csak a térség, de egész Magyarország, sőt a Kárpát-medence igazi magyar hagyományainak az őrzője, megtestesítője. Ünnep ez a mai nap és azt remélem, nem csak a hagyományok, de ez a rendezvény is soká fennmarad – hangsúlyozta Jakab István.

A szokásoknak megfelelően az Orosházi Fúvós Zenekar szórakoztatta a közönséget a megnyitóig, ahol Horváth József gazdaköri elnök, Jakab István, a MAGOSZ elnöke, Farkas Sándor agrárminiszter helyettes, Dávid Zoltán polgármester és Zalai Mihály, a Békés Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte a résztvevőket.

Jelenleg a mazsoretteké a főszerep, de hamarosan kezdődik a látvány disznóvágás és lehull a lepel a szárazkolbászok versenyének eredményéről is. A Hagyományok – Ízek Versenyen a látogatók nem csak a tradicionális disznótoros ételekből válogathatnak. Megtalálható a város szinte valamennyi ehető-iható büszkesége. A csíramálétól kezdve a száraztésztán, mézen, gyümölcsleveken keresztül egészen a chili paprikából készült termékekig, a kézműves sajtokig mindenféle. A jó időnek hála, az árusoknál is szépen volt forgalom.

12.40.

A szárazkolbászok versenyében 16 magánszemélyek által készített vékony és 26 vastag kolbász vett részt. A vékonyak közül kilencet talált éremre méltónak a zsűri. A szalámik közül tizenhat kapott az arany, ezüst, vagy bronz medálokból. Ezen kívül díjazott még a zsűri három húsüzemet is. A házi készítésű füstölt vastagkolbász nagydíját az orosházi Bíró János terméke kapta. Kihirdették az „Orosházi Böllérkirály” személyét is, aki nem más, mint a már sokszoros versenygyőztes Szilasi H. Tamás.

Nagy volt az érdeklődés, az izgalom a másik eredményhirdetésen, melyen a gyermekrajz pályázat munkáit és a legjobb pálinkákat díjazták.

A 182 beküldött rajzból 14-et készítettek a felső és 168-at az alsó tagozatos tanulók. A gyerekek nagy többsége nem Orosházi, – itt már ritkábban láthatnak lerajzolni való disznóvágást – hanem a környező települések lakója volt.

A pálinka zsűriknek – mint arról beszámoltunk – szintén nehéz dolguk volt. A 75 versenyző által behozott, beküldött 220 pálinka közül 53 arany, 68 ezüst és 61 bronzérmet érdemelt ki. Ez az összes minta 82.7 %-a. Mint Benkő Lajos gazdaköri alelnök elmondta, nem csak a pálinkák száma, de a minősége is sokat fejlődött az évek során.

A kilenc fajtagyőztes mellett kihirdették a fesztivál legjobb hazai pálinkáját, melyet Bús Tibor újkígyósi gazda készített. A nagydíjat a sándorfalvai Farkas Árpád kapta. Az idén először átadott, legszebb megjelenésű pálinkának járó különdíj, ugyancsak Bús Tibor birtokába került.

Évek óta minden alkalommal nagy érdeklődés kíséri a látvány disznóvágást. Az Orosházi Kolbászklub csapatát ezúttal is a frissen koronázott Böllérkirály, Szilasi H. Tamás vezette. A nézelődők ismét végignézhették, amint balta, bárd, fűrész használata nélkül, csupán egy késsel bontotta szét a disznót, orosházi módra – orjára.

Amíg a fentebb leírt események zajlottak, a fesztiválsátorban, a színpadon sem állt meg az élet. A mazsorettek után a Csengettyű és a Kisharang Néptánc csoportok fiatal néptáncosainak műsorát láthatta a közönség, majd fél tizenkettő után Koltai László énekes, valamint Rácz Attila és zenekara jóvoltából szólt a jó ebédhez a nóta.

A gondos szervezők igyekeztek ezúttal is minden rétegnek, minden korosztálynak kedvezni. A sokszínűség jegyében következett a Muzsika TV sztárja, Jessy, majd Miller Zoltán zenés műsora.

15.35

Fél három után „felszállt a fehér füst”, a kolbászgyúró csapatverseny zsűrije meghozta döntését, melyt ki is hirdettek a színpadon. A díjazottaknak a MAGOSZ elnöke és alelnöke, Jakab István és dr. Kulcsár László, valamint az Orosháza és Térsége Gazdakör elnöke Horváth József gratulált és adta át a nyereményeket és az ajándékokat.

Különdíjjal jutalmazta a zsűri az Orosházi Nagycsaládosok Egyesülete, az Érmelléki Gazdák Egyesülete, a Végvári Magyar Gazdák, a Határőr Nyugdíjasok Orosházi Egyesülete, a Kolozsi Gazdakör I., az orosházi Ízőrzők, a Beregvidéki KOLBászok, a Arad megyei Magyar Gazdák, a NagyBAJ, az Orosházi Nyugdíjas Ház, a Drávaszögi Legények, a Betöltés, a Vajdasági Falugazdászok, a Rákóczitelepi Böllérek, és az Orosházi Polgármesteri Hivatal csapatát.

A „Rendezett munkavégzésért” különdíjat a Pusztakeresztúri Gazdák, a „Legszebb asztal” különdíjat Vajasdi Hajdú Ízek csapat, a „Legnagyobb termékválaszték” különdíjat az Ötvösdi Gazdakör csapata, a „Generációs együttműködés” különdíjat az Orosházi Kolbászklub, a „legízletesebb kolbász” különdíjat a Nagybánhegyesi Nagycsaládosok Egyesülete csapata vehette át. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára állhatott a zsűri döntése szerint az Ifjú Pusztakeresztúri Gazdák csapata.

Második helyet érdemelt az Orosházi Városüzemeltetési Zrt. csapatának készítménye. Az első helyen az Ifjú Rákóczitelepi Böllérek csapata, illetve az általuk készített kolbász végzett. A Kolbászklub vándorserlegét az idén a Gerendási Szomszédok csapata vihette magával.

Alig ért véget az eredményhirdetés, máris érkezett a színpadra az újabb műfaj, az újabb néznivaló, a Best Dance Company táncosai személyében. A táncosokat táncosok követték, mégpedig a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola modern tánc csoportja.

A fesztiválsátor felé még most sem késő elindulni, hisz hamarosan következik a Cozombolis, majd a tombola sorsolás után a Takáts Tamás Blues Band műsora várja az érdeklődőket és zárja a fesztivál kulturális programját.

Az Orosháza és Térsége Gazdakör és a PMK csapata ismét nagyszerű eseményt hozott össze a város lakói számára, melynek során nem csak a hagyományok továbbvitele, értékeink megismertetése, de a szórakozás, a közösségi élmény is jelentős részt képviselt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.