- hirdetés -

Nyílnak a virágok, csicseregnek a madarak, hív minket a természet. Ha nem találomra szeretnénk lefordulni egy-egy dűlőn, hanem kiépített túraútvonalat keresünk, minek mentén megismerhetjük a környék eldugott kincseit, akkor minket vár a Marosháti piros turista útvonal.

A Pünkösdi Zarándoklatért Egyesület neve ismerősen csenghet az orosháziak fülében. 2018-ban valósították meg az első szervezett zarándoklatot, ami az orosházi Jézus Szíve katolikus templomtól a Kopáncspusztai templomig tartott. 28 kilométert gyalogoltak a legedzettebb résztvevők, a kevésbé bevállalósak pedig két rövidebb útvonal közül választhattak. Az első sikeres alkalom után 2019 májusában ismét megszervezték a zarándoklatot, amely már a gyalogláson, vagyis a fizikai fáradtságon túl történelmi előadás formájában szellemi feltöltődést is nyújtott a résztvevőknek. Az egyesület úgy döntött, nem áll meg a zarándoklat szervezésénél. 2019-ben egy új tervvel, a Marosháti piros jelzésű turista útvonal első felének felújításával állt elő.

Az egyesület jóvoltából ma már 38 oszlopon látható a Marosháti piros útvonal jele, ami nagyban segíti a túrázók tájékozódását. Összesen ennél jóval több, legalább ötszáz jelzést számolhat meg az úton, aki végigjárja azt.

Pillanatkép a tavalyi zarándokútról

Újrafestve, pótolva

A 38 kilométer hosszú turistaút nem új keletű, viszont nagyon sokáig nem volt karbantartva. Az időjárás és az évek múlásának nyoma már igencsak meglátszódott rajta, jelzései kopottá, hiányossá váltak. Az egyesület elhatározta, hogy egyrészt ezeket újrafesti, pótolja, másrészt pedig az útvonal mentén található történelmi értékeket felderíti, és lehetőségeihez mérten rendbe teszi azokat.

– A jelenlegi szabvány már sokkal sűrűbb jelzés kihelyezést írja elő, mint régen, mikor az útvonalat kialakították. A felújítás után a jelzések megfelelnek a követelményeknek – mondta el Viczián Zoltán, a Pünkösdi Zarándoklatért Egyesület elnökhelyettese. – A két végpont: Tótkomlós főtere és Orosháza Gyopárosfürdő. Ezek között lett rendbe téve a turista útvonal, mely Kardoskút Pusztaközpontján és Békéssámsonon halad keresztül. Az újrafestés mellett nyolc táblát is kitettetünk az arra járók számára, amiken érdekes és hasznos információk találhatók. Szerepel rajtuk többek közt a GPS koordináta, valamint a következő nevezetes helyek távolsága és
gyalogos megközelíthetőség időtartama is – folytatta.

Az egyik tábla a nyolc közül (Fotó: Viczián Zoltán)

A felújítások a jövőben folytatódnak

– A Száraz-ér partján az erdőben teljesen lepusztult Nepomuki Szent János szobrot találtunk. A terület és szobor tulajdonosaival egyeztetve, Andrékó Zoltán jóvoltából a szobrot teljesen felújítottuk. A talapzat megújult, a szobor újra lefestették, és újraállítottuk a kerítést is. Az árokpart túloldalán lévő szoborhoz egy lépcsős lejárót alakítottak ki. Emellett Kardoskút Pusztaközpontjának református temetőjében régi síremlékeket, emlékműveket takarítottunk meg, többek közt az első lelkész sírhelyét is. Az út mentén haladva érdemes megnézni a Fecskésparti és Baraczkosi olvasókör emlékművet is, ami szintén a múltat idézi – tette hozzá Viczián Zoltán.

Nepomuki Szent János szobor (Fotó: Viczián Zoltán)

A felújított 38 km a Marosháti túraútvonal első fele. Az egyesület hosszútávú tervei közt szerepel a Nagyéren, Mezőhegyesen, Peregpusztán keresztül haladó, Mezőkovácsházáig tartó turistaút teljes felújítása is.

A tagjai remélik, a túraútvonal népszerű lesz az orosháziak és
környékbeliek körében. Kezdeményezésük bizonyítja: nem kell messzire utaznunk a természet szépségének és a múlt értékeinek megtalálásához.


Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.