- hirdetés -

Megjelenés, kinézet, metszéslap, ízhatás, illat. Néhány, a kedden megtartott szárazkolbász zsűrizés szempontjai közül. Az Orosházi Hagyományok, Ízek Versenyre beküldött finomságokat szakértő bírálók vizsgálták.

A dr. Miskucza Mária zsűrielnök vezette öttagú bíráló csapatnak hetvenhét kolbászt kellett minősítenie kedd délután a Pacsirta utcai, volt pártok házában megtartott zsűrizés során. Négy kategóriában osztották ki az arany, ezüst bronz minősítéseket.

Elsőként a magánemberek által beküldött vékonykolbászok, aztán a vastagok, illetve – ahogy a zsűrielnök fogalmazott – a szalámik, majd a kisebb-nagyobb húsfeldolgozó üzemek két, hasonló kategóriás termékei kerületek górcső alá.

Első bírálati szempont a megjelenés (Fotó: Gál László)

Első bírálati szempont a megjelenés, a kinézet. Laikusként meglepődünk, hogy csupán egy vizuális megtekintésből hányféle töltési, füstölési hibát tudnak a szakértők megállapítani. A következő lépés a metszéslap vizsgálata. Itt az alkotó elemek arányát, eloszlását, a kolbász textúráját nézik, végül pedig jöhet az ízlelési próba. A kisebb-nagyobb hibák ellenére a zsűri elnöke elégedetten nyilatkozott a kolbászok minőségéről:

Metszéslap, íz, illat. Mindet pontozzák (Fotó: Gál László)

– Nagyon szép az idei felhozatal. Jó termékeket kell elbírálnunk. Így persze nehezebb a dolgunk, de ennek örülünk. Sok jó közül kell a legjobbakat kiválasztani. Az Orosházi Hagyományok-Ízek Versenyen már sok éve zsűrizek és egyre jobb és jobb termékek jönnek. A tradíciók szempontjából nagyon jó irányba halad a verseny – értékelt dr. Miskucza Mária.

A zsűri a Magyarországon szabványos bírálati lapot használta, melyben a maximális adható pontszám 50. Az értékelés után a minimum 45 pontos kolbászok arany, azok, melyek 40 és 45 pont között szereztek, ezüst, a 35 és 40 pont közöttiek bronz minősítést kapnak. Természetesen a zsűrizés most is anonim volt, a bírálók nevekkel nem, csak azonosító számokkal találkoztak a kolbászokon.

Hogy ki, milyen eredményt ért el, azt február 29-én, tíz órakor tudhatják meg a Hagyományok-Ízek Verseny eredményhirdetésén.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.