- hirdetés -

Szép orosházi sikerek születtek a Békés Megyei Sakk Diákolimpia döntőin, amelyet Gyulán, az Implom József Általános Iskolában rendeztek meg. Hat korcsoportban több, mint 100 tanuló ült asztalhoz.

A megyei döntőn az orosházi iskolák húsz fős küldöttsége képviselte városunkat. Az idei egyéni versenyeknél az 1-2. korcsoportokban az amatőrök és versenyzők együtt játszottak és 3-3 fő jutott be az országos döntőbe.

Győri Szabolcs, az Orosházi Sakk Egyesület vezetőségi tagja, ifjúsági felelőse kísérte el a szülők mellett a tanítványokat. Az első korcsoportos fiúk (akik 2011-ben vagy utána születtek) versenyét az Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola diákja, Kaszai Ábel nyerte. A 22 fős mezőnyben a svájci rendszerű lebonyolítás mellett, hibátlan teljesítménnyel, 7 ponttal bizonyult a legjobbnak. Második helyen ugyancsak a „Refi” növendéke, Csizmadia Dávid végzett 6 ponttal. Mindketten jogot szereztek az országos döntőben való részvételre. A legkisebb leány kategóriában az orosházi Kis Emma harmadik helye szintén döntőt ér.

Izgalmas pillanatok (Fotó: Győri Szabolcs)

A második korcsoport sem maradt le. A 2009-10-ben született fiúk 19 fős mezőnyében Bakos Csongor (Eötvös József Katolikus Általános Iskola) megvédte tavalyi címét és nyert, mögötte a harmadik helyen végzett Szőnyi Péter (Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola). Mindketten résztvevői lesznek az országos döntőnek, csakúgy, mint a lányoknál második Vidó Csenge és a harmadik Magyar Sára.

A versenyzők között (akik már rendelkeznek nemzetközi értékszámmal) negyedik korcsoportban, Bácsi Kristóf szintén címet védett, épp úgy mint az ötödikben Leszkó Bence.

A fantasztikus orosházi szereplés (kilenc országos döntős) titka minden bizonnyal az, hogy az összes induló rendszeresen bejár az egyesület edzéseire. Így nem csak otthon apuval, vagy a tesóval sakkoznak, hanem szakszerű képzést is kapnak. Mint Győri Szabolcs edző elmondta, sok tehetségük van és csak a szorgalom, a kitartás szabja meg, hogy ki meddig jut. A lényeg a sok sakkozás, a minél több versenyrutin megszerzése.

– Ezúton is szeretném megköszönni az orosházi iskolák konstruktív és segítő hozzáállását. Azzal. hogy a Sakkpalota programot támogatták, érhettük csak el ezeket a szép sikereket – mondja az edző.

Az országos döntő helyszínét és időpontját a későbbiekben határozzák meg, az eredményekről természetesen igyekszünk beszámolni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.