- hirdetés -

Hagyományos, évenkénti gazdasági évnyitóját tartotta a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Békéscsabán, a Phaedra Rendezvényközpontban február 25-én. A rendezvényen bemutatták a TOP 100 Békés Megye Gazdasága 2019 című kiadványt, továbbá megemlékeztek a kamara negyedévszázados fennállásáról.

Békés megye polgármestereinek, hivatalainak, gazdasági szereplőinek részvételével vette kezdetét a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitója. Az eseményt dr. Orosz Tivadar, az iparkamara elnöke nyitotta meg. Köszöntő beszédében elmondta, tanulságos, hogy minden évben hogyan alakulnak a megye gazdasági adatai.

– Az ország gazdasági teljesítménye tartósan magas szintű, reményeink szerint ez folytatódik. Békés megyében is ezek a kedvező gazdasági mutatók alakulnak ki. Vannak biztató jelek is, de mindig el szoktam mondani, hogy Békés megye gazdasági leszakadása jelentős. Azért a megyék rangsorában a végén kullogunk, nagyon fontos lenne, hogy több tényező együttállásával, összefogással sikerüljön Békés megyét ebből a helyzetből kimozdítani. A településfejlesztés mindig is elsődleges feladata volt a mindenkori megyei gazdasági fejlesztésnek, úgy gondolom, ez a jövőben még inkább lesz – mondta dr. Orosz Tivadar. Az elnök hozzátette, az országos átlaghoz képest bruttó 90 ezer forintos különbség tapasztalható Békés megyében, ahol mindössze 14 olyan nagy cég található, akik 250 dolgozónál többet foglalkoztatnak, valamint az országos befektetéseknek is csak 12 százaléka érkezik ide.

– Évente tartósan 3000 fővel fogy a lakosság. Ez nagyon magas szám. Vannak időszakok, amikor kétszer annyian haláloznak el, mint ahányan születnek. Tudom, hogy ez társadalmi probléma, ugyanakkor ellentmondásosak az elemzések, mert Békés megyében az egészségügyi szolgáltatás területén arányaiban többen dolgoznak, mint általában nagyon sok megyében. Tehát ez fordítottan arányos, az egészségügyi helyzetünkben ez mégsem mutatkozik meg ilyen mértékben – mondta az elnök. Kiemelte, vannak biztató jelek arra vonatkozóan, hogy Békés megye kilépjen a nehéz helyzetből, hiszen a TOP 100 cégek magasan jobban teljesítenek évről évre. Ezzel együtt jár a magasabb bérezés is.

Dr. Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott köszöntőjében elmondta, a kormányhivatal jó kapcsolatot ápol az iparkamarával, több területen is sikereket értek el közösen. A kormánymegbízott beszélt a jogszabályi környezetben zajló változásról, valamit arról, hogy céljuk minél ügyfél-barátabb, gyors reagálóképességű hatóság megalkotása. Takács Árpád úgy véli, van olyan tartalék és van olyan bázis, melyek elősegítik Békés megye fejlődését. Hozzátette, folyamatosan csökken a regisztrált állás keresők száma a megyében, egyre többen jutnak vissza a munkaerőpiacra.
– A megyében a regisztrált álláskeresők száma 10 ezer alá csökkent. Két éve még 16 ezer közfoglalkoztatott volt, tavaly hétezerre csökkent a számuk, idén pedig hatezer alá szeretnék szorítani. Békésben 24 kiemelt beruházás zajlik – közölte. Kiemelte, a környezetszennyezésre és az éghajlati változásokra reagálni kell, ezért a jövőben ezen terület is célkeresztbe kerül a kormányhivatalnál.

Kovács Tamás, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóságának vezetője tartott előadást a megyei TOP 100 szerepéről, valamint a várható adóváltozásokról. Kiemelte, a Békés megyei TOP 100 vállalat és a többi 17 ezer vállalkozás között egyfajta szakadék tátong. Ezen vállalatok azok, akik a megye lakosságmegtartásában jelentős szerepet visznek végbe. Prezentációjából az is kiderült, hogy a szóban forgó vállalatok azok, akik 80 százaléka adózási szempontból megbízható, míg a fennmaradó kisvállalkozások esetében több kivetnivaló is tapasztalható.

Besesek Botond, a Pénzügyminisztérium adószabályozásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára szintén jelen volt a fórumon. A helyettes államtitkár a kormány adópolitikájáról beszélt. Kiemelte, a kormány elsődleges célja, az adók mértékének és számának csökkentése. Példaként elmondta, míg 2016-ban mintegy 60 féle adót tartottak számon, a jövőben ezt 40-re kívánják mérsékelni. Beszélt továbbá a társasági adó feltöltési kötelezettségének eltörléséről, amely nagyjából 170 milliárd forintot hagy a vállalkozásoknál, míg a szociális hozzájárulási adó 2019-es júliusi csökkentése 300 milliárdot.

A Magyar Kereskedelmi- és Iparkamara elnöke beszédében kitért a gazdaságot is érintő koronavírus-helyzetre. Parragh László hozzátette, az amerikai-kínai kereskedelmi háború, az amerikai-európai kereskedelmi konfliktus, továbbá az oroszok és ukránok között jelenlévő konfliktus hatással lehet Magyarország gazdasáságra, ez pedig nem jelent jót. A koronavírus körül kialakult pánik miatt érezhető a Magyarország és Kína között kialakult áruforgalmi csökkenés, de a helyzet legnagyobb elszenvedője a turizmus.

A beszédek végén megérkezett a születésnapi torta, amely a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara negyed évszázados múltját hirdette.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.