- hirdetés -

Milyen ingatlanokat keresnek maguknak az orosháziak? Milyen áron juthatnak új házhoz? Mennyire nehéz eladni egy ingatlant a városban? Többek között ezekről is kérdeztük egy helyi ingatlanpiaci szakértőt.

Végignézve a különböző ingatlanközvetítő cégek kínálatát és a közösségi oldalakon található csoportokat, az állapottól, mérettől és elhelyezkedéstől függően átlagosan körülbelül 10 és 20 millió forint között juthatunk Orosházán ingatlanhoz. Az általunk megkérdezett ingatlan szakértő szerint az előző félévhez képest kisebb árcsökkenés figyelhető meg a piacon.

Az Urban Homes ingatlaniroda vezetője elmondása alapján jelenleg sokkal nehezebb venni, mint eladni, hiszen az orosházi ingatlanok között nincs széles választék. Vargáné dr. Urbán Melinda úgy látja, hogy a korábbi lakás vagy ház kínálati robbanás után az előző negyedévben kisebb lassulás volt. A szakértő a tavasz közeledtével már tapasztalja, hogy ismét élénkül a kereslet.

Élénkül a lakáspiac Orosházán (Illusztráció: Kecskeméti Krisztina)

Leginkább a családok döntenek új otthon vásárlása mellett, ez köszönhető a kedvező hiteleknek, a különböző családokat segítő kormányintézkedéseknek, de egyre nagyobb a lakáskeresők azon rétege, akik most kezdik el életüket.

– Ők tipikusan a kisebb, egyedi elszámolású 50-60 négyzetméteres lakásokat keresik, ami a jövőben ugródeszkaként szolgál nekik. A családosok elsősorban egy nappali és két-három szobás, kiskertes konstrukciók iránt érdeklődnek – sorolta, hozzátéve, hogy rá kell szánni az időt, hogy megtaláljuk a megfelelő ingatlant. Nehézkes és idegőrlő folyamat, körülbelül hat hónappal kell számolni, hogy elköltözzünk a régiből az új otthonunkba.

Több hónapos várakozás után léphetünk be új otthonunkba (Fotó: Pixabay)

– A jó állapotú, azonnal költözhető felújított ingatlanok iránt sokkal magasabb a kereslet, ezeket könnyebb is eladni. Azt tapasztaljuk, hogy ezekben az esetekben felárat is hajlandóak fizetni a vevők. Nagyobb házak 8-10 hónap, lakások esetében 4-6 hónap is eltelhet mire elkelnek – fogalmazott.

Az ingatlanok befektetésként továbbra is értékesek, hosszú távon a belefektetett pénz sokszorosát hozhatják vissza, de az orosháziak elsősorban új otthon miatt vásárolnak.

Urbán Melinda azt is elmondta, hogy nem csak a vételnél, hanem már az eladásnál is érdemes szakértőhöz fordulni. Rámutatott, hogy nagyon sok a bedőlt adás-vétel. Egy ingatlanos számtalan adminisztrációs, illetve hitellel kapcsolatos ügyintézési terheket vesz le az ügyfelek válláról. Emellett feladatuk, hogy biztonságot nyújtsanak számukra és elkerüljék a meghiúsult üzleteket.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.