- hirdetés -

Egy igen izgalmasnak ígérkező előadásra várták az érdeklődőket kedd este a könyvtárba. Dr. Rákóczi Attila, a Szent István egyetem adjunktusa ígért gondolatébresztőnek szánt estet.

Már az előadó személye is érdekes, hisz dr. Rákóczi Attila nem régész, nem történész, hanem a környezettudományok doktora, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója. Első mondatában ő maga is elmondta mindezt. Saját szakterületével kapcsolatban azonban óhatatlanul találkozik a történelemmel és néhány elgondolkodtató dologgal.

Megtelt a könyvtár olvasóterme az előadásra (Fotó: Palcsek István)

– Ma este nem fogok válaszokat adni. Nincs nálam a bölcsek köve, csupán kérdéseket feltenni, együtt gondolkodni szeretnék egy kicsit önökkel – kezdte előadását.

A történelmet a győztesek írják, ez pedig az egymást követő győztesek történetírásának egymásra rakodása. A végén már abban sem lehetünk biztosak, amit tudunk. Ennek illusztrálására hozott példákat. A tudomásunk szerint i.e. 3000 körül épített piramisokon, egészen magasan álló víz nyoma látszik. A legutóbbi jégkorszak (özönvíz) pedig i.e. 10000 körül volt. Akkor hogy is van ez? Vagy a dinoszauruszok. 65 millió éve haltak ki, az ember pedig mindössze 4 millió éve jelent meg a földön. Mégis találtak Dél-Amerikában olyan köveket, melyeken a rajzok dínóval harcoló embert ábrázolnak. Hogy is van ez? Amerikát – mindenki tudja – Kolombusz fedezte fel 1942-ben. Kolombusz? Több ezer éves, Dél-Amerikából származó paprika magokat találtak egy ásatáson Németországban. Akkor hogy is van ez?

Elgondolkodtatást ígért és be is tartotta (Fotó: Palcsek István)

Ilyen és ezekhez hasonló, elgondolkodtató dolgokat sorolt dr. Rákóczi Attila és jutott el egészen a magyarországi kunhalmokig, melyek – mint kiderült – egyidősek a piramisokkal. Saját történelmünkről is keveset tudunk.

Dr. Rákóczi Attila gondolatébresztést, elgondolkodtatást, együtt gondolkodást ígért és ezt maradéktalanul be is tartotta. Egy rendkívül izgalmas estét szerzett a könyvtár olvasótermét dugig megtöltő hallgatóságnak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.