- hirdetés -

Legutóbbi határszemlénket azzal zártuk, hogy a gazdák még mindig a hótakarót várják a földekre. Ez azóta sem érkezett meg, de nagyobb panaszra azért nincs ok.

Mint már annyiszor, most is Herczeg Tibor egyéni gazdálkodóval néztünk szét a határban.

Januárban volt egy közel három hetes szürke, fagyos, zúzmarás időszak, amely bizonyos értelemben jó hatással volt a vetésekre, hisz a növények életciklusa szempontjából fontos nyugalmi állapotba kerülhettek. A szakemberek csupán a januárban érkezett csapadék mennyiségét kevesellték.

– Csupán az ezekben a napokban felgyülemlett zúzmara olvadt el. Ebben a hónapban már érkezett harminc-harmincöt milliméternyi eső, de még mindig azt mondom, hogy a talaj még bőven elbírna többet is, hisz az őszi vetések esetében a hamarosan kikerülő műtrágya felszívásához is kell a nedvesség, és a tavaszi vetéseknél is – ugyan a talaj felső rétege nedves – de jöhet egy szárazabb tavaszi időszak, amikor szükség lesz a mélyebb rétegekben meglévő tartalékokra – mondja Herczeg Tibor.

Lassan elkezdődik a fejtrágyázás időszaka (Fotó: Rosta Tibor)

Február elsejétől engedélyezett a fejtrágyázás megkezdése. A tilalmi időszak lejártával és a fagyott talaj kiolvadtával, a növekedés megindításának érdekében nitrogén tartalmú műtrágyát juttatnak ki a gazdák. Ezt a munkát az Orosháza környéki termelők is elkezdik hamarosan.

Az őszi vetésű növények – búza, árpa, repce – jól teleltek idáig. Nem volt tartós, mélyreható fagy. Ez a tény más szemszögből nézve már nem pozitív, hisz a kártevők sem pusztultak el.

– Már most, február közepén, ha a hőmérséklet pozitív tartományban van látható néhány kártevő. Elsősorban a gabonapoloskára gondolok, de ha ez túlélte, akkor jó eséllyel mondhatjuk, hogy valószínűleg a többi is. A gépek indulása után nem ezzel kezdjük a munkát, de ha egy kicsit magasabb lesz a hőmérséklet, biztosan szükség lesz egy rovarirtó kezelés elvégzésére. Ehhez a napi átlaghőmérsékletnek el kell érni a 8-10 fokot – avat be a gazdálkodó.

Időjárástól függetlenül a gazdák fő tevékenysége még mindig a műhelyekben zajlik, ahol a gépeiket készítik fel az egész éves munkára. Még mindig tartanak a vevőtalálkozók, ahol a megváltozott szabályzásnak is megfelelő növényvédő szerekkel, új vetőmagokkal ismerkedhetnek a forgalmazók segítségével a termelők.

Nem hanyagolhatjuk el a rendszeres határbejárást sem. Már most látszik, hogy egyes területeken az enyhe télnek köszönhetően a mezei pocok, és egér populáció igen bőséges. Hamarosan ezek ellen is fel kell lépnünk. Fontos, hogy ismernünk kell a rágcsáló irtással kapcsolatos új EU szabályokat és anyagokat – figyelmeztet Herczeg Tibor.

Ha marad a viszonylagosan enyhe idő, akkor lassan el lehet kezdeni a borsó és a mák vetése előtti talaj előkészítést is. Ez azonban már a következő határszemle témája…

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.