- hirdetés -

A gyermekek szeretnek a természet közelében lenni, figyelni a növények fejlődését. Ebben a korban érdemes lehet megmutatni nekik a kertészkedés fortélyait, amelyet később maguk is hasznosítani tudnak.

A gyerekeket minél többször vigyük kirándulni, illetve játszani a szabadba, ezek által megismertetve őket az élővilág szépségeivel, sokszínűségével, tanítva őket a természet és környezet védelmére, szeretetére.
– A legkisebbeket ne kötelező jelleggel próbáljuk rávezetni a kertészkedés örömére, inkább a szabadban való játékot alakítsuk úgy, hogy természetessé, akár mindennapossá váljon a játékos kertészkedés – kezdte az ismertetőt Hagyáné Takács Ibolya, mezőgazdasági technikus végzettséggel rendelkező kertész, az „Ehető játszókert” program meghonosítója.

(Fotó: pixabay)

A betakarítás során például a gyermekünk által szedett termésből közös ételeket készíthetünk mint, a saláta vagy a gyümölcsleves.
– Így pozitív élmény kíséri a munkát, hiszen a saját termés kézzelfogható válik. Érdemes egy kisebb méretű zöldséges vagy fűszerkertet az udvari hinta, homokozó mellé tervezni kertes ház esetén – mondta, hozzátéve, kert nélküli otthonunkba is bevihetjük a természetet, ha cserépben, virágládában nevelünk palántákat.

A növény ültetéstől – akár a magvetéstől – érdemes részesíteni a gyermekeket az élményben, így megmutathatjuk nekik, hogy a kert öröm, szabadság, kitartással pedig eredmény, siker kíséri az erőfeszítéseiket.

Mesével mókás a munka!

A mese nagyon fontos a gyerekek szókincsének, gondolatvilágának kialakulásában. A képzeletük még szárnyal, tele vannak pozitív energiával, kíváncsisággal a körülöttük levő világra. A hasznos információkat mesébe illesztve sokkal könnyebben elsajátíthatóak számukra.

– Én a tündérvilágot hívom segítségül, a kisebbekkel játékosan, Mezőtündér meséi által megismertetve őket a zöldség,- és gyümölcstermesztés rejtelmeivel. Javaslom, hogy együtt készítsünk egy számukra is könnyen megközelíthető és gondozható kiskertet. Kezdjük apró lépésekkel, saját növényt ültetve. Azután jelöljünk ki saját ágyást, ha már napi szokássá vált a növényápolás és kialakult gyermekünk felelősségtudata – hangsúlyozta.

(Fotó: kertmuvesz.hu)

A gyermek válasszon saját virágot Együtt vessünk magot, vagy vegyük meg együtt a palántát a piacon helyi növénytermesztőktől, hiszen így láthatja csemeténk, hogy nemcsak az ő családjának fontos a növények szeretete, ápolása, ültetése.
– A díszítő jellegű és a szemnek is gyönyörködtető egynyári virágok mellett a gyógy-, és fűszernövények közül ajánlanám a zsályát, körömvirágot, levendulát, kakukkfüvet, rozmaringot, mely akár télen is üde dísze lehet kiskertünknek és ízletes gyógyteát készíthetünk együtt belőle. Emellett, meghitt, örömteli perceket nyújthat a család minden tagjának és télen is feleleveníthetjük általuk a közös kertészkedés tanulságos pillanatait – sorolta

Kiemelte, érdemes zöldségpalántákat is ültetnünk, hiszen a paprika, paradicsom, uborka nyersen vagy feldolgozva, asztalunkra kerülve vitaminnal látja el csemeténket.

– Javaslom az ellenálló, rezisztens fajták választását, – akár tájfajta vetőmagok, palánták beszerzésével – hiszen így bőségesebb termést szüretelhetünk kedvenc zöldségeinkből – tért ki rá

Hagyáné Takács Ibolya úgy fogalmazott, a kertészkedés játékos napi feladattá válhat, tanítva ezzel gyermekeinket, hogy felelősséggel tartoznak a rájuk bízott növények iránt. – Szimbolizáljuk általa a lassúbb, gondosabb, pontosabb, kitartó tevékenységet, hiszen ahogy a mondás tartja: „A kitartó munka, szorgalom meghozza gyümölcsét” – zárta az interjút.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.