- hirdetés -

Egy korábban Orosházán is gyakran rendezett verseny városi, körzeti fordulóját rendezték meg február 13-án ismét a Justh Zsigmond Városi Könyvtárban. A Kazinczy Ferencről elnevezett Szép Magyar Beszéd versenyen az 5-6. és 7-8. osztályos diákok mérték össze ügyességüket.

– A Kazinczy verseny nem csak egy a magyar nyelvtanversenyek között, hanem 55 éve az értő olvasás áll a középpontjában, vagyis a szövegértés alapját képezi – mondta a Kazinczy Díj Alapítványának elnökhelyettese, Kerekes Barnabás, akinek szavait a Justh Zsigmond Városi Könyvtár igazgatója Buzai Csaba tolmácsolta a megmérettetés résztvevőinek és az őket kísérőknek.

Buzai Csaba, a könyvtár igazgatója köszöntötte a verseny résztvevőit (Fotó: Palcsek István)

Korábban éveken keresztül a könyvtárban rendezték a verseny városi, körzeti fordulóját, az elmúlt időszakban azonban Békéscsabára kellett utazniuk a legszebben olvasó diákoknak. Február 13-án viszont ismét a Városi Könyvtárban várta a szám szerint 11 versenyző, hogy sorra kerüljön. A résztvevő 5-6. és 7-8. osztályos diákoknak két szöveget kellett felolvasniuk.

Elsőként egy kötelező szöveget, mely a fiatalabbaknak Wass Albert, míg a már tapasztaltabbnak számító versenyzőknek Nyíri Péter egyik szövegrészletét jelentette. A zsűri tagjai elsősorban arra figyeltek, milyen szépen olvassák fel a tanulók az adott művet, valamint, hogy mennyire értik azt. A szünetet követően már az általuk választott szöveggel mutathatták be felkészültségüket.

A versenyzőknek egy kötelező és egy szabadon választott szöveget kellett a lehető legszebben felolvasniuk (Fotó: Palcsek István)

Az értő olvasás támogatása érdekében, évente egyszer rendezett verseny tétje nagy, hiszen a legügyesebbek egy esetleges jó helyezéssel az országos döntőbe juthatnak. Február végéig országszerte, minden településen lezajlanak a körzeti fordulók, az országos döntőt várhatóan áprilisban rendezik majd, többek közt a február 13-i verseny legügyesebbjeinek részvételével.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.