- hirdetés -

Vihar sújtott le a reggeli órákban városunkban. Egy mezőgazdasági telephely szenvedett óriási károkat, a tetőszerkezetet erősen megbontotta a szél.

Egy negyedik emeleti lakásra tetőszerkezet repült, a vásárcsarnok is komoly károkat szenvedett.

A mezőgazdasági telephely

A Vásárcsarnok határozatlan ideig zárva tart

Benkő Ferenc a Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója elmondta, az elsődleges információk alapján az orosházi Vásárcsarnokon körülbelül 500 négyzetméternyi tetőszerkezet szorul cserére. A legnagyobb probléma az, hogy ha a tetőszerkezet alatti szigetelés átázik, hiszen az alatt olyan gipszkarton van, amely miután megszívja magát vízzel, bármikor beszakadhat.
– A katasztrófavédelemmel egyeztetve arra a döntésre jutottunk, hogy a balesetek elkerülése érdekében a vásárcsarnok épületét kiürítjük, illetve bezárjuk arra az időre, amíg folynak a munkálatok – tájékoztatott Benkő Ferenc.

Miután a tetőszerkezetet lebontják a járdafronton található üzletek mindegyike zavartalanul tud majd működni, illetve a piactéren tartózkodó árusok is dolgozhatnak.
– A vásárcsarnok egy szélcsatornás területen helyezkedik el, így viharok után az elmúlt években sajnos többször volt ilyen jellegű probléma. A 2017- es vihar után javított terület a tetőn ép maradt, azonban a kár így is jelentős. A szakemberek tartós megoldáson gondolkoznak, amely eredményével a későbbi viharok nem okoznak majd gondot – mondta a vezérigazgató, hozzátéve a biztosítóval már felvették a kapcsolatot, azonban ez egy hosszú folyamat, ezért a kárrendezés felgyorsítása érdekében a tetőt saját forrásból, illetve önkormányzati támogatásból javítják meg. 

Benkő Ferenc kiemelte, amíg a Vásárcsarnok épülete zárva lesz a tetőszerkezet javítása miatt, addig a tervek szerint egy 300 négyzetméteres sátrat állítanak fel a piac területén, ahol az eddig bent árusító 16 kereskedő folytatni tudja a munkát.

Gyors segítség az árusoknak

A reggeli vihar nagy erővel csapott le, komoly károkat okozva a város több pontján. Dávid Zoltán polgármester kiemelte, az első és legfontosabb feladatuk a veszélyhelyzetek elhárítása és a károk felszámolása volt, amelyet a hatóságok szakszerűen és gyorsan kezeltek.
– Felmérve a Vásárcsarnok állapotát, a katasztrófavédelem szakemberei, arra a következtetésre jutottak, hogy az épületet a kárelhárítás, valamint a javítás idejére be kell zárni – fogalmazott.

Mint mondta, a városvezetés azoknak az árusoknak, akik a csarnok bérlői, ingyen biztosítja majd azt a 300 négyzetméteres sátrat, amelyet a piac területén állítanak fel. A Vásárcsarnok tetőszerkezetének javítását rövid időn belül elkezdik a szakemberek, a munkálatok előreláthatóan hosszabb időt vesznek majd igénybe.

A polgármester elmondta, a vihar okozta károkról tájékoztatták a térség országgyűlési képviselőjét, Simonka Györgyöt is, aki felajánlotta személyes közbenjárását.

Települési támogatás

Megtudtuk, magánszemélyek igényelhetnek Települési támogatást az önkormányzattól abban az esetben, ha a vihar következtében olyan káruk származott, amely az életvitelükhöz elengedhetetlen ingóságokban, vagy a lakhatásukat biztosító, tulajdonukat képező lakóépületben keletkezett.

– Leszakadt egy forgalomirányító lámpatest a Huba utca és a Könd utca kereszteződésében. A rendőrök addig biztosítják a forgalmat, amíg ki nem érkeznek a közutasok – tudtuk meg a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjétől.
A forgalom zavartan, de a forgalomirányító lámpák nem működnek.

Operatőr kollégánk az érintett helyszíneket járta a reggeli órákban

A pusztítás folyamatos. Újságíró kollégáink a helyszíneket járják.

Folyamatosan frissülő információ az OrosCafén.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.