- hirdetés -

A Másállapotot a Szülészetben! Mozgalom és a Békés Születés(é)ért Támogatókör aktivistái hamarosan a néhány fokos Kettős-Körös folyó vizébe merülnek azért, hogy tiltakozzanak az aranyóra megszakítása és a korai fürdetés ellen.

A Másállapotot a Szülészetben! Mozgalom az elmúlt három évben ráirányította a figyelmet a szülészeti ellátás hiányosságaira, a fájdalmas anyai tapasztalatokra, és a régóta fennálló problémák rövid és hosszú távú káros következményeire.

– Közös felelősségünk, hogy változzon az a kép, ahogy az újszülöttekről gondolkozunk! A kisbaba a születés után nem koszos, az azonnali és hosszan tartó bőr-bőrkontaktus teljesen biztonságos, a magzatmáz még sokáig védi őt, ezt sem szabad eltávolítani! A “tisztaság” ekkor nem fél egészség, a siettetett gyors szeparáció nem a baba legfőbb érdekét szolgálja! A korai fürdetés egy olyan ártalmas gyakorlat, amely azonnali elhagyásához semmilyen plusz anyagi ráfordításra nincs szükség! – vallják a mozgalomban részt vevők.

A Békés Születés(é)ért Támogatókör aktivistáival összefogva közös akciót szerveznek Merüljünk, hogy a babákat ne merítsék! címen. Céljuk felhívni a figyelmet arra a káros gyakorlatra, ami az ország számos szülészetén máig a napi rutin része.

Forrás: www.szoptatasinfo.hu

– Az anyától való elszakítás extrém stressz a baba számára pont abban az érzékeny időszakban, amikor a szervezete átáll a méhen kívüli életre. A korai fürdetés gyakorlata mindig szeparációval jár! A korai fürdetés ellentétes a hazai és nemzetközi szakmai ajánlásokkal és jogsértő! A szülést követő egy órában nem ajánlott rutinvizsgálatok és –beavatkozások végzése. Az újszülött mérése, vizsgálata, esetleg fürdetése legkorábban a második órában végzendők el – mondták el.

A néhány fokos folyóba merülés fogja jelképezni azt a sokkoló élményt, amit egy néhány perces kisbaba érez a vízcsap alatt. A merülés 2020. február 22-én 11 órakor Szanazug szabadstrandján lesz.

Az orosháziaknak nem lesz okuk a merülésre

Az akciót hallva megkerestük az Orosházi Kórház védőnőjét, Szemenyeiné Szederháti Kamillát, aki megnyugtató választ adott a helyi szokásrendszerrel kapcsolatban.

– Megszületése után a szülésznő a kisbabát az anyuka pocakjára teszi, amíg
a köldökzsinór pulzál. A köldökellátás után az újszülöttet szárazra
törölgetjük, kap egy pelenkát és egy sapkát, és megy az anyukája csupasz
mellkasára egy takaró alá. Az aranyóra alatt az újszülöttet nem fürdetjük és nem mosdatjuk meg! Bőr-bőr kontaktusban pihennek, ismerkednek egymással, általában megtörténik az első szopizás is. Az aranyórát a baba, az anya és az apa együtt tölthetik. Időtartama nincs korlátozva, akár 2 óra is lehet az anyuka igénye szerint. Császármetszés esetén az újszülött az apa ruhátlan mellkasán aranyórázik, ezt szőrkontaktusnak hívjuk. A műtét után az anyának késői aranyórára van lehetősége. Az aranyóra feltétele az újszülött és az anya megfelelő állapota – mondta el a kórházi védőnő.

Kiemelt kép: www.csaladikotelek.hu és www.nutriklub.hu

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.