- hirdetés -

Naponta legalább egy nőt elveszítünk méhnyakrák miatt Magyarországon, pedig ez a betegség megelőzhető, védőoltással és rendszeres szűrésekkel! Erre hívta fel a figyelmet az Orosházi Mályvavirág Pont szombati rendezvényén.

Szép számmal érkeztek érdeklődők a Mályvavirág Alapítvány orosházi csoportjának meghívására, akik az Európai Méhnyakrák Megelőzési Héthez kapcsolódva hirdették meg szombati rendezvényüket.

– A 2020-as kampányban arra igyekszünk felhívni a figyelmet, hogy az interneten rengeteg haszontalan információt osztunk meg egymással, míg fontos, az életünket meghatározó témákról alig beszélgetünk. Ezért hangsúlyozzuk, hogy a sok felesleges duma helyett, tudjanak meg a nők többet a méhnyakrákról és a HPV-ről – fogalmazott Farkas Attiláné, az Orosházi Mályvavirág Pont képviselője.

(Fotó: Palcsek István)

A Máltai játszótéren megvalósuló rendezvény filmvetítéssel indult, majd különböző mozgásformákat próbálhattak ki az érdeklődők. Elsőként Rábainé Dani Anikó avatta be az őket a női jóga rejtelmeibe, ezt követően Kubas Eleonóra tartott Fitness Csikung bemutatót. A programon közös gyöngyfűzéssel egybekötött beszélgetésre is lehetőség nyílt.

– A gyöngy szimbólumot a HPV és a méhnyakrák megelőzés jelképeként használjuk minden évben. Így az első orosházi Mályvavirág rendezvényen is gyöngyből készítünk karkötőket. Az elkészült ékszereket az ország onkológiai osztályaira fogjuk eljuttatni olyan hölgyek számára, akik nőgyógyászati műtétre várnak – mondta.

(Fotó: Palcsek István)

A rendezvény fővédnöke Kovács Péter Dávid, önkormányzati képviselő volt, aki anyagilag is hozzájárult a rendezvény megvalósításához.

– Minden daganatos betegség megelőzésére szolgáló rendezvény kiemelten fontos, ezért nagyon szívesen álltam az ügy mellé. Lényeges, hogy felhívjuk a figyelmet a megelőzésre, illetve a betegség felmerésének és korai stádiumban való kezelésének fontosságára is – hangsúlyozta Kovács Péter Dávid.

Farkas Attilánétól megtudtuk, a Mályvavirág Alapítvány az elnök asszony személyes történetéből született.

– Tóth Icó 30 évesen lett méhnyakrákos. Betegsége során jegyzeteket készített, amelyeket szerette volna megosztani egy civil szervezettel, azonban megdöbbenten tapasztalta, hogy Magyarországon nem volt 2012-ben a méhnyakrákkal foglalkozó civil szervezet – hozzátette, ez az egyik ok, amiért létrejött az alapítvány.

(Fotó: Palcsek István)

A másik, hogy miután a jegyzetekből könyv készült, a benne meghagyott információs e-mail-címre rengeteg kérdés érkezett. 2013-ban elindult a Mályvavirág, amely a mai napig egybegyűjti, támogatja a betegségben érintett nőket, családokat, illetve figyelmeztet a megelőzésre.

– A mályvavirág.hu oldalon már megtalálható az orosházi pont is, amellyel tizenegyre nőtt az országban található pontok száma. A mályvavirágot az érett nő virágaként választották az alapítvány szimbólumának, mely szívós, kitartó és nagyon szép. Olyan, mint a női lélek – mondta mosolyogva Farkas Attiláné.

Kiemelte, az alapítványnak kettős célja van: az egyik a megelőzés, hiszen nagyon fontos a prevenció, a HPV szűrés, valamint a HPV védőoltás is. A másik vonal pedig az érintett nők segítése.

– Én magam is így találtam rájuk, mikor kiderült, hogy érintett vagyok, rá kellett jönnöm, hogy a méhnyakrák tabutéma. Senkit sem találtam, aki beszélne erről, kivéve Tóth Icót. Ekkor döntöttem el, hogy mikor meggyógyulok, Orosházán alapítok egy pontot – mesélte.

Elmondta, a nők, hajlamosak elfelejteni a szűréseket a sok teendő között. Bár a szűrés sok esetben az életet jelentené, ennek ellenére Magyarországon a nők csupán 30 százaléka vesz részt rendszeres méhnyakrákszűrésen.

– Fontos, hogy tudják a nők: nincsenek egyedül a problémával. Akinek a témával kapcsolatban kérdése merül fel, vagy úgy érzi, szüksége van támogatásra, segítségre, keresse az Orosházi Mályvavirág Pontot vagy az alapítványt – zárta az interjút Farkas Attiláné.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.