- hirdetés -

Újra az informatika világa tárult fel a Kodolányi János Egyetemen. Az intézmény immár harmadik alkalommal rendezte meg a Békés Megyei Informatikai Konferenciát és Bemutatót a PC Trade System Kft.-vel karöltve. Az idei tematika az egyre nagyobb teret hódító okos otthonok köré épült.

Robotok, új innovációk, okos megoldások várták az érdeklődőket a Kodolányi János Egyetem immár hagyományos, évindító nagyszabású rendezvényén. Idén az okos otthonok és okos vállalkozások kerültek a középpontba. A cél az első konferencia óta is változatlan: megmutatni a fiataloknak, hogy az informatika és a digitalizáció világa Békés megyében is jelen van.

– Célunk, hogy bemutassuk azokat a tehetséges fiatalokat, akik ezzel foglalkoznak és a közönség elé tárjuk tevékenységeiket és szolgáltatásaikat. Ha ez megtörtént, akkor át tudjuk adni őket azoknak a cégeknek, akik ezen informatikai újításoknak az úttörői. Ez volt a célunk az első konferencia megszervezésekor. Idén az okos otthonok és okos vállalkozások tematika mentén építettük fel a rendezvényt. Azt szerettük volna, hogy a fiatalok testközelből ismerjék meg azokat az innovációkat, melyeket az IT produkál. Ezt pedig csak úgy lehet, ha megjelennek azok a gyakorlati dolgok, melyeket az otthonokban is megtalálunk. Olyan előadók és kiállítók is jelen vannak, akik ebben a témában bővebb felvilágosítást tudnak adni – nyilatkozta dr. Malatyinszki Szilárd, az intézmény központi székhely igazgatója.

(Fotó: Palcsek István)

Hozzátette, a rendezvény sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a kezdeti 160 fős létszám pár nap alatt 100 jelentkezővel bővült.

A megjelenteket Dávid Zoltán köszöntötte. Orosháza első embere beszédében kiemelte, az informatika és a technológia világa olyan mértékben fejlődik, hogy képesek akár napról napra újdonságokkal szolgálni.

– Remélem mindenki megtalálja azt a vívmányt, érdekességet, esetleg lehetőséget, melynek előnyeit a későbbiekben saját életében, otthonában is kamatoztatni tud. Rendkívül izgalmas kérdéskör az „okos világ”, a mai kor vívmányai nagyban megkönnyíti az életünket. Ezeket a szolgáltatásokat az emberek szeretik és keresik. Úgy gondolom, aki ezen a területen helyezkedik el, biztos, hogy nem bánja meg – mondta beszédében a polgármester.

(Fotó: Palcsek István)

Pitlik László, a Kodolányi János Egyetem Informatikai Tanszékének vezetője a mesterséges intelligenciáról beszélt a hallgatóságnak.
– Fontos, hogy olyat csináljunk a jövőben, amit úgy tudunk kiadni a kezünkből, hogy az nélkülözhetetlenné válik a közösség számára. A mostani fennmaradásnak a záloga valami olyasmi, hogy kiírom magamból azokat a képességeket, amire tényleg képes vagyok, illetve megfigyelem a többieknél, hogy ők mire képesek. Sőt, tovább megyek. Nem is kell, hogy ember tudjon bizonyos képességeket – mondta Pitlik László.

A hallgatóság többek között előadást hallhatott a Fujitsu pre sales vezetőjétől, Taál Pétertől, aki az informatika legújabb innovációiról beszélt, de bemutatkozott a Budapest Bank is saját robotikájával.

A kiállítók között orosháziak szerepeltek. A Vörösmarty iskola tanulói lego robotjaikat, a Kossuth Mezgé pedig félkarú ipari robotjukat mutatták be.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.