- hirdetés -

Egy sikeres karrier tovább íródik. Kvasznovszky József mesél a múltról, jelenről és a jövőbeli célokról.

Játékosként és edzőként is magas szintre jutott. Ma testnevelőként a jövő generációit neveli ugyanerre.

Tótkomlóstól Békéscsabáig

1975-ben, 14 évesen lettem igazolt focista a tótkomlósi ifiben. Tizenhat évesen mutatkoztam be a Battonya felnőtt csapatában. Érettségi után ismét Tótkomlós következett, ahol a megye egyben 16 gólt szereztem, ennek hatására leigazolt az NB II-es Kecskeméti SC, amely csapatnak akkor Rákosi Gyula volt az edzője. Sajnos csak néhány mérkőzésen kaptam szerepet, ezért hazaköltöztem Komlósra. 1983-ban kerültem Orosházára. Az első szezonomban 14 találatot értem el, 1984-ben bekerültem a Körös-csoport NB III-as válogatottjába, az országos döntőbe jutottunk. 1985-ben több csapat is megkeresett, többek között a Csepel, az Eger és a Hódmezővásárhely is, én az NB I-es Békéscsabát választottam. Többször ültem az első osztályú csapat kispadján, de az élvonalbeli bemutatkozás elmaradt. Visszatértem Orosházára, porccal műteni kellett, így fél év kihagyás következett. 1987-ben a Nagyszénás játékosaként lettem a megyei I. osztály gólkirálya, majd csodás évet zártunk az NB III-ban.

A Békéscsaba együttesében

Ha kedd van, akkor ez Belgium

Azt nem tudom, hogy kedden történt-e, de 1990 októberében valóban Belgiumba igazoltam a Torhout csapatába. Kű Lajos, a Fradi egykori játékosa hívott, menjünk ki Kanyári Zoltánnal. A városkának akkoriban két magyarokat is foglalkoztató együttese volt, a riválisok soraiban Pásztor Józseffel és a nemrég elhunyt Kun Lajossal. Nagyszerű 15 hónapot töltöttem kint, a csapat házi gólkirálya lettem. Befogadtak és szerettek a flamandok. 1991 decemberében a honvágy miatt hazatértem és az NB III-as OMTK játékosa lettem, majd Nagyszénáson játékosedzőként szerepeltem, majd 2002-ben Tótkomlóson az NB III-as csapatban fejeztem be játékospályafutásomat.

A Torhout színeiben

Mentálisan is erősnek kell lenni

Akkoriban Belgiumban a fizikai felkészítés dominált, de nagyon nagy hangsúlyt fektettek a mentális képzésre is. Mentálisan nagyon erősek voltak a belga futballisták, soha, semmilyen körülmények között sem adták fel. Ezeket a tulajdonságokat tettem magamévá, amit itthon kamatoztattam. Természetesen azóta a technikai képzésük is előtérbe került, ennek eredményeként a belga válogatott ma Európa élcsapatai közé tartozik.

Kvasznovszkyt dícsérik a belga lapok

Ma már nem fáj

Gyermekkori álmom volt, hogy egyszer NB I-es játékos legyek. Ott voltam a kapujában, de a bemutatkozás nem adatott meg. Emlékszem, a Békéscsaba játékosaként egy Honvéd-Csaba meccsen a kapu mögött melegítettem, amikor csapattársam, Kanyári megsérült és odaszóltak, hogy vetkőzzek. Mire játékra jelentkeztem volna, társam felépült és folytatta a játékot. Kilencszer ültem az első csapat cserepadján, de nem léphettem pályára, ami akkor nagyon rossz volt, de ma már nem fáj. Talán türelmetlen voltam, nem vártam ki az én időmet és fél év múlva elhagytam az Előrét.

 Edzőként is bizonyított

Nagyszénáson már játékosedzőként tevékenykedtem, majd Komlóson is. A Rákóczi Vasas trénereként a csapat legjobb eredményét értük el a megyei I. osztály ezüstérmeseként. Ezután az Orosháza FC következett, 2010-ben megnyertük az NB III-as bajnokságot és felkerültünk az NB II Keleti csoportjába. 2011 tavaszán licenc problémák miatt lemondtam, a 11. helyen állt a csapat. Később még egyszer ültem az OFC kispadján, a középmezőnyben végeztünk a harmadik vonalban. 2014-ben az OMTK-ULE családjába kerültem, mint utánpótlás-edző. A 2014/2015.évi szezonban az U15 korosztályom bajnokságot nyert az NB II Dél-alföldi régiójában, amire nagyon büszke vagyok. Két éve a Rákóczi edzőjeként dolgozok, 2019-ben osztályt váltottunk. Célunk az újabb bajnoki cím, félszezon után az első helyen állunk a megyei II/B. osztályban.

(Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Testnevelőként újabb kihívások előtt

Sajnos sok a túlsúlyos gyerek, a jelenség társadalmi szinten is tapasztalható. A táplálkozás, a mozgás mennyisége és minősége és a genetika együttesen határozza meg a számot. Az első szocializációs közegnek, a családnak rendkívül nagy szerepe van. Ha a gyermek egészséges táplálkozási szokásokkal találkozik, akkor az oktató-nevelő intézménybe bekerülve fel lesz készítve az egészséges testedzés elsajátítására is és belső igényű motivációt érez a mozgáselemek napi szinten történő elvégzésére. Ez lehet a cél, hogy a mozgás belső indíttatásból fakadjon és mint motiváció jelenjen meg a fiatalok értékrendjében.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.