- hirdetés -

A hét elején új turista csalogató látványosságokat mutattak be Gyulán a sajtó képviselőinek és a közönségnek. Ezek egyik darabja egy orosházi mester keze munkáját dicséri.

Mint a megyei sajtóban olvashattuk: „Ünnepélyes keretek között adták át a Gyulai Vár három új digitális látványelemét hétfőn délelőtt. Az erődítményben működő kiállítóhely a vár 1566-os ostromát fényvetítéssel és narrációval megidéző diorámával, vagyis egy háromszor 1,5 méteres, háromdimenziós makettel, egy kiterjesztett valóság alapú installációval, valamint a 16. századi és a 17. századi várat „életre keltő” videóval bővült.” A látványosság egyik elemét, egy XVII. századi hajdú puskát, az orosházi Czene Béla készítette.

Czene Béla neve nem ismeretlen a fegyvergyűjtők, de az OrosCafé olvasói előtt sem. Nemrégiben bemutattuk őt és nem mindennapi szenvedélyét, most pedig annak jártunk utána, hogyan került az orosházi hajdú puska Gyulára?

Czene Béla és a gyűjtemény egy része (Fotó: Palcsek István)

– Régi ismerősöm, gyűjtőtársam, azt is mondhatom, barátom, Liska András volt benne ebben a projektben és neki jutottam eszébe ezzel a bizonyos puskával kapcsolatban. Már máskor is előfordult, hogy adtam kölcsön kiállításokhoz fegyvert a gyűjteményből – meséli Czene Béla.

A gyulai várba készült puska teljes egészében az orosházi mester munkája. Mint mondta, az úgynevezett hajdú puskának több jellegzetessége is van:

– Elsősorban ez egy viszonylag rövid fegyver. Másrészt végtelenül egyszerű konstrukció, szinte nincs is benne elkopó alkatrész. Egy jobb kezű falusi kovács is el tudta annak idején készíteni. Nem mentek rá a szépségre, a díszítésre, a tus aprólékos kidolgozására. Egy fő szempont volt, hogy megbízhatóan működjön. Mivel a vár védői is hajdúk voltak, így egyértelműen adódott, hogy milyen puskát készítsek – avat be a részletekbe a mester.

Czene Béla az új látványosság hétfői megnyitóján sajnos egy kisebb influenza miatt nem tudott részt venni, de mint mondta, örül hogy hozzájárulhatott a sikerhez.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.