- hirdetés -

Amikor egy gyermek kórházba kerül, az önmagában is feszültséggel járhat a szülő és gyermeke számára egyaránt. A hozzátartozóknak fontos tudniuk, mit tehetnek és mit kell tenniük ebben az esetben. Az Orosházi Kórház egészségügyi szakjogászával beszélgettünk a témáról.

A beteg gyermek jogai a biztosított betegjogok körébe tartoznak, melyeket a törvényes képviselője, vagyis a szülő, a gyám vagy a gyermekvédelmi gyám gyakorolja. Számos olyan betegség adódhat gyermekkorban is, ami fekvőbeteg ellátást igényel, és kórházba kerül a beteg gyermek.
Ilyen esetben a szülőnek, törvényes képviselőnek joga van a gyermek mellett tartózkodni a kórházi kezelés ideje alatt.

– A kapcsolattartás jogát a beteg gyermek szülője, törvényes képviselője a gyógyintézetben meglévő feltételektől függően, a betegtársak jogainak tiszteletben tartásával és a betegellátás zavartalanságát biztosítva gyakorolhatja. A kapcsolattartás részletes szabályait az aktuális fekvőbeteg-gyógyintézet házirendje határozza meg – ismertette dr. Orvos Nelli, az Orosházi Kórház egészségügyi szakjogásza.

A gyermekek csak abban bíznak meg, akiben a hozzájuk közelálló személyek is megbíznak (Fotó: betegagyerek.hu)

Elmondta, fontos, hogy a szülő a gyermeke mellett legyen a kórházi benntartózkodás ideje alatt, hiszen a kiskorú beteg önmagáról dönteni nem képes, vagy nem jogosult rá.
– Emellett, a gyermek pszichés állapota nagymértékben befolyásolja gyógyításának sikerességét. A kórházi környezet és a betegség önmagában is nagy terhet jelent a gyermek számára, emiatt nemcsak a jogi, hanem az lelki tényezők miatt is kiemelten fontos a szülő jelenléte – hangsúlyozta a jogász.

Dr. Orvos Nelli kitért rá, a gyermek önállóan nem hagyhatja el a kórházat. Kiskorú beteg esetében orvosszakmai indokok figyelembevételével gyakorolható a gyógyintézet elhagyásának joga.
– Abban az esetben, ha a kiskorú beteg a kórházat bejelentés nélkül hagyja el, a kezelőorvos a gyógyintézet elhagyásának tényéről értesíti a szülőt, törvényes képviselőt. Amennyiben a korlátozottan cselekvőképes kiskorú beteg megnevezte azt a cselekvőképes személyt, aki jogosult helyette dönteni, illetve akit tájékoztatni kell, akkor ezt a megnevezett személyt, ennek hiányában a szülőt vagy törvényes képviselőt értesítik – magyarázta.

Az ellátás visszautasításának joga

A jogász felhívta a figyelmet, hogy kiskorú beteg esetén nem utasítható vissza olyan egészségügyi ellátás, amelynek elmaradása esetén a beteg egészségi állapotában súlyos vagy maradandó károsodás következne be.

– Amennyiben kiskorú beteg esetében a szülő vagy a törvényes képviselő visszautasítja az életmentő beavatkozást, akkor az egészségügyi intézmény keresetet indít annak érdekében, hogy a bíróság engedélyezze szükséges kezelést – mondta, majd folytatta: a kezelőorvos a bíróság jogerős határozatának meghozataláig ezekben az esetekben is köteles a beteg egészségi állapota által indokolt ellátások megtételére. A kezelőorvos ezen kötelezettségének teljesítése érdekében, szükség esetén igénybe veheti a hatóság közreműködését.

– A gyermekek ellátásában kiemelten fontos szerepe van a szülőnek. A gyermek állapotának változásait a szülő észleli először, hiszen ő ismeri gyermekét a legjobban. Az orvossal, egészségügyi személyzettel való együttműködés, a fontos információk átadása nemcsak kötelezettség, hanem a gyógyítás elengedhetetlen feltétele – nyomatékosította dr. Orvos Nelli.

Együtt minden könnyebb!

Mint mondta, a gyermekek csak abban bíznak meg, akiben a hozzájuk közelálló személyek is megbíznak, így a gyógyítás csak akkor lehet eredményes, ha a gyermek elhiszi, hogy az őt gyógyító szakemberek minden cselekedetükkel segíteni akarnak.

– A szülőnek, törvényes képviselőnek joga van a teljes körű tájékoztatásra gyermeke egészségi állapotával és ellátásával kapcsolatosan. Valamint, hogy számára érthető módon kapjon tájékoztatást, figyelemmel életkorára, iskolázottságára, ismereteire, lelkiállapotára, valamint arra, hogy a tájékoztatáshoz szükség esetén és lehetőség szerint tolmácsot vagy jelnyelvi tolmácsot biztosítsanak – sorolta a jogász, hozzátéve, a beteg gyermeknek is joga van a korának és pszichés állapotának megfelelő tájékoztatáshoz, melynek ideje alatt a szülőnek, törvényes képviselőnek joga van jelen lenni.

Fontos értenünk az orvos által elmondottakat és leírtakat

– A szülő, törvényes képviselő csak abban az esetben tud felelős döntést hozni, ha minden olyan információnak birtokában van, amely a gyermeke betegségével, állapotával, valamint a gyógyításhoz szükséges eljárásokkal, beavatkozásokkal kapcsolatos – közölte dr. Orvos Nelli. Mint mondta, a szülőnek, törvényes képviselőnek tudnia kell, hogy milyen választási lehetőségei vannak, és azt is, hogy milyen következményekkel járhat a gyógyításhoz szükséges ellátások esetleges elutasítása.

Kiemelte, javasolják, hogy amennyiben az orvos vagy egyéb, a gyermek gyógyításában részt vevő egészségügyi szakember által elmondottakat részben vagy egészében nem érti, akkor ismételten keresse meg célzott kérdéseivel a gyermekét ellátó egészségügyi dolgozókat.

A kötelezettségek

A beteg gyermeknek, szülőjének, törvényes képviselőjének nemcsak jogai, hanem kötelezettségei is vannak. Ezen kötelezettségek betartása alapvetően a gyermeke gyógyulását, gyógyításának akadálymentességét biztosítják.

Az egészségügyi szakjogász tájékoztatott, a szülő köteles az ellátásában közreműködő egészségügyi dolgozókkal együttműködni, tájékoztatni a kezelőorvost mindarról, ami szükséges a megfelelő kezelési terv elkészítéséhez és a beavatkozások elvégzéséhez. A betegséggel összefüggésben mindarról, ami mások életét vagy testi épségét veszélyeztetheti, különös tekintettel a fertőzőbetegségekre, valamint minden, a gyermeke egészségügyi ellátását érintő, általa vagy gyermeke által korábban tett jognyilatkozatokról.

– Köteles továbbá a gyermek gyógykezelésével kapcsolatban az egészségügyi dolgozótól kapott rendelkezéseket betartani, illetve a jogszabály által előírt vagy a jogszabály alapján a szolgáltató általmegállapított térítési díjat megfizetni. Emellett a gyógyintézet házirendjét betartani, saját és gyermeke személyes adatait hitelt érdemlően igazolni – mondta dr. Orvos Nelli, aki zárásként úgy fogalmazott a szülő mindezeken kívül köteles tiszteletben tartani más betegek jogait és az egészségügyi dolgozók törvényben foglalt jogait is.

(kiemelt kép: praxis.blog.hu)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.