- hirdetés -

A Magyar Kultúra napja alkalmából rendezett közönségtalálkozót a Justh Zsigmond Városi Könyvtár. Az est vendége Bán Mór, író volt.

Az est megnyitójában Buzai Csaba könyvtárigazgató elmondta, hogy a kölcsönzési statisztikából keresték ki, melyik mai író könyveit kölcsönzik legtöbben. Bán Mór előkelő helyet foglal el a listán, ezért kérték fel őt az ünnepi közönségtalálkozóra.

Az – eddig – tíz kötetes Hunyadi sorozat írója a sci-fi és a fantasy műfajában alkotott, majd egy éles váltással a történelmi regény felé fordult. Hogy jól tette, azt a sorozat hihetetlen népszerűsége bizonyítja.

Az íróval Wojtczakné Mátra Tünde beszélgetett (Fotó: Rosta Tibor)

– A fordulat kiváltója az volt, hogy a magyar könyvpiacon nem igen találhatóak olyan regények, melyek méltóképp dolgozzák fel a történelmünk dicsőséges századait. Pedig vannak ilyenek, elég ha csak a Hunyadiak korára gondolunk. Ez számomra bosszantó hiányosság volt. A nagyok – Jókai, Gárdonyi, Mikszáth – a maguk idejében sok ilyet írtak, mára azonban ez szinte feledésbe merült. Ez a fajta hiányérzet vezetett, amikor hozzáfogtam az íráshoz – avatott be Bán Mór.

Mint megtudtuk, azt tervezte, hogy mielőtt íráshoz fog, egy évet csak a kutatásnak szentel. Nem így lett. Az első sorok leírását tíz év kutató munka előzte meg, sok-sok témában. A korabeli öltözködés, fegyverek, hadviselés, étkezési szokások, építészet, mind felfedezni, megérteni való volt. A kutató munka a sorozat írása közben sem szakadt meg. Mint az író elmondta, ezt csak abbahagyni lehet, befejezni nem.

A közönségtalálkozó során szó esett a történelem tanításának hiányosságairól, a nemzeti érzések háttérbe szorulásáról és főként a Hunyadi sorozat folytatásáról.

„Tervből mindig sok van, időből van kevés” (Fotó: Rosta Tibor)

– Tervekből mindig sok van, időből van kevés. A Hunyadi sorozat első részéből még két kötet jelenik meg, az első még idén karácsonyra. A nagy konstantinápolyi ostrom, majd utána a nándorfehérvári diadal még hátra van. Ezután hasonló terjedelemben tervezem a következőt, Mátyás király életéről. Idén van száz éves évfordulója a trianoni béke diktátumnak. Erről is viszonylag keveset tudunk, hogy nagyszüleink, dédszüleink mit éltek át azokban az években. Erről a korszakról is szeretnék egy családregényt írni – mondta el a közeljövő terveit az író.

Bán Mór, a viszonylag hosszúra nyúlt beszélgetés végén még készségesen válaszolt a hallgatóság kérdéseire. Itt tudhattuk meg, hogy tervben van egy televíziós sorozat is a Hunyadi könyvek alapján.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.