- hirdetés -

A 37. Magyar Sajtófotó Kiállításra érkezett legjobb képekből nyílt kiállítás a Békéscsabai Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Szakgimnázium és Kollégiuma (SZEGYA) aulájában. A január 22-i megnyitón bemutatott képek az intézmény fotóstanoncainak állítanak követendő példát.

Az ország legjobb fotóriportereinek képei kerültek paravánokra Békéscsabán. Összesen tizenhárom kategória első három helyezettjének sajtófotóit tárták az érdeklődők elé. Imre György, a SZEGYA fotóstanára elmondta, minden fotó és fotósorozat egy-egy történetet mesél el.

Ezek a fotók példát mutatnak a diákok számára, rajtuk keresztül megismerhetik, milyen trendeket és irányzatokat rejt magában a sajtófotózás. Fontos, hogy ne csak egy, hanem több embertől is tanuljanak, ezáltal fejlesszék és színesítsék vizuális kultúrájukat – nyilatkozta Imre György, aki maga is fotóriporter. Szakmájára nem csak foglalkozásként, hanem kihívásként is tekint, egy régi álom megvalósulása. A kiállításról szakmai szemmel így nyilatkozott:
– Fontos, hogy ne csak magunkért dolgozzunk, hanem adjunk is vissza annak a közösségnek, amelytől kapunk, így a diákságnak és ennek az intézménynek is. Ennél jobb alkalom nem is lehet erre – mondta.

Az orosházi Huszárik Veronika Imre György fotóriporterrel együtt vette szemügyre a kiállítás anyagát (Fotó: Kiss Zoltán)

Szegedi Tamás, a Magyar Újságírók Országos Szövetség Fotóriporterek Szakosztályának titkára levélben köszöntötte a megjelenteket, gondolatait Kreisz Andrea, az iskola magyartanárnője tolmácsolta.
– A kiállítás alapját adó pályázat hagyományos kategóriáiba hírképekkel, képriportokkal, portrékkal, a művészeti és kulturális életet bemutató képekkel, sportfotókkal, a társadalmi jelenségeket, a felszínen sokszor nem vagy alig látható valóságot is megmutató, néha nyers, fájdalmas képekkel pályáznak a fotográfusok. A felsoroltak azok a kategóriák, témakörök, amelyekből az évtizedek során kikerültek a nagydíjas képek, amelyeket a zsűri a legkiemelkedőbb alkotásoknak tartott – fogalmazott levelében Szigeti Tamás, a kiállítás kurátora.

A kiállítás február 28-ig látogatható.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.