- hirdetés -

Olvasóink kérdeztek, Simonka György pedig válaszolt. Ma 16 óráig vártuk e-mailben a kérdéseket, ezeket tettük fel Dél-Békés országgyűlési képviselőjének.

16:00

Simonka György:
Köszöntöm a tisztelt olvasókat. A napokban megígértem, hogy állok minden egyes média rendelkezésére. Az OrosCafén megjelent interjúban is elmondtam, hogy nem csak a média, hanem a közvéleményt érdeklő minden kérdésre szívesen válaszolok. Bár ez az élő online interjú szokatlan műfaj számomra, de megpróbálok a következő két órában a lehető legtöbb kérdésre felelni.

Kérdés:
“Én úgy érzem, ön leszerepelt, méltatlanná vált a képviselői mandátumra! A vádlottak padján ülve sem érzi, hogy magának vége? Takarodj!”

Simonka György:
Ön csak akkor tudná, hogy mit érzek, ha egyszer ártatlanul így meghurcolnák, mint engem. Gondoljon ebbe bele, és tegye fel magának újra a kérdést.

Kérdés:
“Kérem árulja el, hogyan kerülhetett Ön a gyanúsítottak közé, ha az
elmondása szerint ártatlan?”

Simonka György:
Szerintem volt néhány ember, akikre ettől az ügytől függetlenül komoly büntetés várt volna. Ők kaphattak egy tippet, ha hazudnak rólam, akkor megmenekülhetnek a rájuk váró büntetéstől. Az eljáró hatóság ezeknek az embereknek – számomra érthetetlen módon – azonnal és vakon hitt. Elfogadta, hogy az általuk elmondottak megfelelnek a valóságnak, de nem vizsgálta és nem is támasztotta alá ezeket bizonyítékokkal. A mi bizonyítási indítványainkban rámutatunk ezekre a hiányosságokra, törvénytelenségekre és az elmaradt bizonyításokat indítványozzuk.

Kérdés:
“Valójában miért nem fogadja el a hatóság által felajánlott 8,6 év büntetést Simonka úr? Annyira nyilvánosak már a bűnügyei, hogy feleslegesen tagad és próbálja a bűntársait besározni! Aki lopott, bűnhődjön. Márpedig ön lopott bizony és nem keveset!”

Simonka György:
Önnek vannak bizonyítékai? Vagy ön is csak hallotta valakitől pletykaszinten? Esetleg az ellenzéki médiából értesült?
Mielőtt ilyen kijelentéseket tesz, talán ön is megvárhatná, esetleg meghallgathatná az általam elmondottakat és nem lenne ennyire elfogult, ellenséges. Bízom benne, hogy ezután is követi az eseményeket és megbizonyosodik a valóságról.

Fotó: Rosta Tibor

Kérdés:
“Miért pont most kezdett nyilatkozgatni? Miért hallgatott idáig?”

Simonka György: Védőim azt tanácsolták, hogy semmilyen módon ne nyilvánuljak meg az ügy kapcsán, sőt a látszatát is kerüljem annak, hogy megszólalásaimmal bármilyen módon befolyásolom az eljárást. Mindent amit elmondhatok, azt először a bíróság előtt kell megtegyem, majd ezt követően tájékoztathatom a közvéleményt. Az elmúlt három évben nem nyilatkozhattam az üggyel kapcsolatban, miközben az elfogult ellenzéki média ízekre szedett és a családomat, kollégáimat sem kímélték. Rettenetes volt, hogy nem védhetjük meg magunkat. Borzasztó volt megélni szeretteim és környezetem szenvedését.

Kérdés:
“Az Önt ért vádakat eljárási hibára hivatkozáson kívül tudja bármilyen kézzelfogható válasszal cáfolni, vagy csak a bizonyítás elkerülése a cél? Ha lesz olyan bizonyíték / tanú, akit nem lehet eljárási hibára hivatkozva félretenni, akkor milyen objektív adatokra hivatkozva fog védekezni? Mi igazolja azt, hogy az érintett források nem túlárazottan kerültek felhasználásra?”

Simonka György:
A törvény szerint a vádhatóságnak kell bizonyítania, hogy az állításai kétséget kizáróan igazak. A törvény nem csak rám vagy önre nézve kötelező, hanem a hatóságra is. Nekünk vannak bizonyítékaink és tanúink, amelyek cáfolják a vádiratban szereplő állításokat és vannak igazságügyi szakértői véleményeink, tanúink is, akik tényszerűen támasztják alá ártatlanságunkat. Amennyiben részletesebb információkat szeretne arra kérem, hogy kövesse a tárgyalás menetét, mint ahogy az a kérdéseiből is jól láthatóan eddig tette. Kérem fogadja el, hogy vannak dolgok, amiről először csak a bíróságon nyilatkozhatok.

Kérdés:
Ön szerint miért csak négy vallomást utasítottak vissza az előkészítő tárgyalás során, és miért nem az összeset, szám szerint nyolcat?

Simonka György:
Először is az előkészítő ülésen tett nyilatkozat nem számít vallomásnak. Ha bárkinek is elfogadták volna beismerő vallomását, akkor abból ítélet született volna mind a nyolc esetben, de ez nem történt meg. Abban bíztak, hogy beismerő vallomásukat követően szabadulnak az ügytől és hazamehetnek. Ez a számításuk nem jött be, mert mindenkiben kétely támadt, hiszen azt sem tudták, mit ismernek be és vádlottak maradtak.

Kérdés:
“Az úgynevezett exkluzívnak nevezett interjúban elhangzott az alábbi: „Azoknak köszönhetjük, hogy ma azon a padon ülünk, azoknak a vádlottaknak a padján ülünk, ahol Nagy Imrét elítélték, és Nagy Imre nem kért kegyelmet. Mi sem kérünk kegyelmet, mi sem kérünk semminemű védelmet, semmiféle befolyásgyakorlást. Egyszerűen megelégszünk az igazsággal.” Ezzel mire szeretett volna célozni? Értelmezhető ez a kijelentés úgy, hogy ha Nagy Imre pere koncepciós per volt egy elnyomó, diktartórikus rezsimban, akkor az Ön pere is egy hasonlóan koncepciós per egy jelenlegi elnyomó, diktatórikus rendszerben? Ha nem, hogyan kell értelmezni a Nagy Imre-képet?”

Simonka György:
Amit mondtam az nem célzás. Tény, hogy ugyanabban a tárgyalóteremben folyik az eljárás, ahol Nagy Imrét elítélték. Valóban vannak hasonló vonások, többek között Nagy Imre is ártatlanul ült a vádlottak padján és mi is. Mi sem kérünk kegyelmet, megelégszünk az igazsággal is.

Kérdés:
“Nem érzi úgy, hogy már eleve a perbe fogás miatt méltatlanná vált az országgyűlési képviselői tisztségre azzal, hogy a feddhetetlensége legalábbis ezzel megkérdőjeleződött?”

Simonka György:
Ha valóban arra kíváncsi, hogy szükségesnek tartom-e az országgyűlési képviselői tevékenységemet, akkor legközelebb tiszteljen meg azzal, hogy valamelyik dél-békési társulási nyilvános ülésre eljön. Hallgassa végig, hogy a település-, és intézményvezetőkkel milyen heroikus küzdelmet folytatunk, annak érdekében hogy megállítsuk a térség további leszakadását, felzárkóztassuk a nálunk sokkal szerencsésebb körzetek sorába. Győződjön meg ön is arról, hogy ebben az összefogásban milyen módon tudom a megosztottságot összefogássá kovácsolni, az erők egyesítésével milyen lobbitevékenységet végzek. Ezt követően önben is felmerülhetne a kérdés, hogy ha nem én végzem ezt a feladatot, akkor van-e olyan ember, aki képes a helyemre lépni.

Az ellenzék soraiból többen is jelentkeznek, de olyan emberekre, akik csak gibicként kívülről kritizálnak, a munkánkat hátráltatják, növelik a feszültséget és a megosztottságot, azokra bízni a jövőnket meghatározó feladatokat őrültség lenne.

Ezek az emberek nem tettek le semmilyen eredményt az itt élők érdekében, de állítom, hogy nem csak a megoldássokkal, még a problémékkal sincsenek tisztában.

17:20

Kérdés:
“Hogyan kell elképzelnie a gyakorlatban a dél-békésieknek azt a kijelentését, hogy szeretné a képviselői mandátum sorsát a dél-békésiekre bízni? Miként szeretne visszajelzéseket kapni, amelyek alapján legalábbis megfontolja a mandátum visszaadásának lehetőségét?”

Simonka György:
Többek között állok elébe minden egyes személyes találkozásnak. Szeretnék válaszolni a kérdésekre, illetve válaszokat kapni arra, hogy számítanak-e rám, szükségét érzik-e, hogy folytassam a munkámat. Az elmúlt napokban is azt tapasztaltam, hogy megállás nélkül keresnek és számítanak rám. Folyamatosan kapom a felkéréseket és feladatokat, melyeknek próbálok eleget tenni mindaddig, amíg számítanak a munkámra, addig állok rendelkezésére mindenkinek.

Kérdés:
“Nem gondolja, hogy országgyűlési képviselőként és így a törvényhozó hatalom tagjaként a független magyar igazságszolgáltatás munkáját teleregényként aposztrofálni meglehetősen szerencsétlen? Ez a jellemzés mennyiben köszönhető annak a kormányzati kommunikációs témakeresésnek, melynek keretében már a bíróságokat okolják bizonyos „igazságtalanságokért”?”

Simonka György:
Én a bíróság szót ki sem ejtettem a számon. Mára már jóformán mindenki idézget a vádiratból, tehát kézen-közön nyilvánossá vált. Olvasson bele ön is, és látni fogja, hogy amit én mondok az tény.

Kérdés:
„Mit gondol az ellenzék szerepéről, illetve a kormánypártok és az ellenzék jövőbeni kapcsolatáról Orosházán azok után, hogy a legutóbbi időközi önkormányzati választáson az 1. sz. választókörzetben ellenzéki győzelem született?”

Simonka György:
Gyöngyike (Tóth Zoltánné – volt önk. képviselő) az elmúlt időszakban nagyon magasra tette minden szempontból a mércét. Kétségeim vannak afelől, hogy egy olyan ember, aki azt nyilatkozza, hogy nem akar politikussá válni, az hogyan fogja akárcsak megközelíteni és hatékonyan ellátni körzetének érdekeinek a képviseletét.

Természetesen a választók akaratát tudomásul vesszük, a konstruktív együttműködésre készen állunk, és a Gyöngyike által megkezdett munkát folytatjuk.

Fotó: Rosta Tibor

Kérdés:
“Amennyiben nem mond le képviselői mandátumáról, tervezi, hogy 2022-ben újra elindul a választási versenyben a Fidesz-KDNP színeiben?”

Simonka György:
Sosem vágytam politikai karrierre, én egy bajban lévő körzet fejlesztésének szinte lehetetlennek tűnő feladatát vállaltam nyolc-tíz évvel ezelőtt, amelyet az is jól példáz, hogy akkoriban a kétszáz kistérségből a miénk volt a harmadik leghátrányosabb helyzetű.

Hiszem, hogy az elmúlt időszakban megkezdett munkánk folytatása hozhatja el az orosházi térség számára a várt fellendülést, hogy én ezt képviselőként vagy sem tudom segíteni, részletkérdés. Ha majd felkérnek, akkor a pártommal, a családommal és támogatóimmal meg fogom beszélni és ezt követően tudok dönteni.

Kérdés:
„Mire jutottak Orbán Viktorral az exkluzív interjúban említett projektek esetében, mint az orosházi tanuszoda vagy a szentesi út felújítása? Mit várhatnak a választópolgárok ezekben a kérdésekben?”

Simonka György:
Egy-egy ilyen nagyobb volumenű beruházás, mely az itt élők mindennapjait és jövőjét pozitívan befolyásolhatja, hosszú évek munkája, tanulmányok, tervek elkészítése előz meg, majd ezt követően a betárazott szakmailag alátámasztott dokumentumokkal indulok lobbizni, mint ahogy tettem ezt az elmúlt években is. Például az utak tekintetében a Medgyesegyháza felé vezető ún. dinnyés út, valamint Mezőkovácsháza, illetve Tótkomlós irányába vezető útszakaszok felújítása során, ezen kívül a 47-es felújításánál is. A Szentes felé vezető utat is fel fogjuk újítani és az orosházi tanuszodát is választási ígéretünknek megfelelően fel fogjuk építeni Orosháza központjában.

17:46

Kérdés:
„Mivel az Olvasók nem kaphattak egyértelmű választ arra, hogy egyeztettek-e Orbán Viktorral a folyamatban lévő perről, ezért mi is szeretnénk megkérdezni, és egyértelmű választ kapni arra, hogy egyrészt történt-e politikai egyeztetés a per kapcsán a miniszterelnökkel, és ha igen, annak mi volt az eredménye. Amennyiben nem történt erről egyeztetés, miért nem?”

Simonka György:
Nem tartottuk fontosnak erről egyeztetni, mert korábban már a pártom kinyilvánította, hogy hisznek az ártatlanságomban, és ennyi elég. Sokkal fontosabbnak tartottam, hogy a dél-békésiek által elvárt fejlesztések kapcsán kérjem elnök úr támogatását.

Kérdés:
„Egyesek szerint a Békés Megyéért Vállalkozásfejlesztési Alapítványban javarészt az Ön „emberei” ülnek. Mi a célja az alapítványnak és Önnek, ismerőseinek, hozzátartozóinak volt-e bármilyen közvetlen és/vagy partneri, üzleti kapcsolata az alapítvánnyal?”

Simonka György:
A megyében működő minden szervezettel és vezetőivel jó munkakapcsolatom van, velük is.

Kérdés:
„Az Országgyűlés honlapja szerint Ön, amióta képviselő, mindösszesen 17 perc 12 másodpercet töltött el parlamenti felszólalással. A legutóbbi felszólalására 2013. június 17-én került sor. Mi az oka ennek a nagyfokú inaktivitásnak?”

Simonka György:
Beszélni mindenki tud, az eredmények a fontosak és a beváltott ígéretek! A dél-békésiek számára is fontos az ország költségvetése, a törvényalkotási viták, de találkozva velük – elmondásuk alapján – sokkal fontosabbnak tartják, hogy végre rendbe tegyük az iskoláinkat, orvosi rendelőinket, úthálózatainkat, stb. Ezeket nem a Parlamentben, hanem a hivatalokban, minisztériumokban intéztem az elmúlt években és állítom, hogy olyan hatékonysággal, amilyenre ezidáig ebben a körzetben még nem volt példa.

18:03

Ugyan elmúlt hat óra, de számtalan kérdés érkezett, amelyre továbbra is szívesen válaszol Simonka György.

Kérdés:
„Mit gondol a Magyar Narancs Online cikkében leírtakról, amelyek a tulajdonviszonyait firtatják?”

Simonka György:
Nagyon sajnálom, de én nem olvasom a Magyar Narancsot, az ott található cikkek egy bértollnok, fizetett politikus tollából származnak, akinek a célja a valóság elferdítése és az én politikai lejáratásom.

Kérdés
„Ön mit gondol a térség vasúti hálózatáról, és egyáltalán a tömegközlekedés állapotáról? Mit tart a legfontosabb teendőnek a tömegközlekedés dél-békési fejlesztése kapcsán, és mit tett Ön azért az elmúlt 9 és fél évben, hogy az utazóközönség minőségi szolgáltatást tudjon igénybe venni a mindennapok során?”

Fotó: Rosta Tibor

Simonka György:
Kezdjük az elején, először is rendbe kell tennünk az ötven éve elhanyagolt közút-hálózatunkat és vasúti vonalakat. A képviselőségem idején többet tettünk ennek érdekében, mint előtte ötven év alatt. A kormánnyal közösen dolgozunk egész Magyarország tömegközlekedésének átszervezésén, ez egy nagyon komoly munka és nem lehet ad-hoc jelleggel hozzányúlni. Ismerjük a problémát és dolgozunk a megoldásán.

18:13

Kérdés:
„Ön szerint hogyan javítható a térség egészségügyi helyzete annak fényében, hogy a kormányzat jelentős egészségügyi reformra készül?”

Simonka György:
Amikor országgyűlési képviselő lettem, azt tapasztaltam, hogy a településeinken az orvosi rendelők, mentőállomások, ügyeleti rendszerek és a kórház fennmaradása, működése romokban hever. A Calendula tervben szakértőkkel közösen kidolgozunk egy koncepciót, melynek köszönhetően az elmúlt években is jól látható volt, hogy a háziorvosi és fogorvosi rendelők sorra újulnak meg. Időben kiérkező segítség érdekében új mentőállomást építettünk Tótkomolósra, felújítottuk a mezőkovácsházi és orosházi állomást. Legkorszerűbb mentőautók és eszközöket szereztünk be.

Az Orosházi Kórház az igényelt eszközöket megkapta, a működési anomáliákat jeleztem az illetékes szakhatóságok számára, segítséget kértem az intézmény működtetése érdekében csakúgy, mint az ügyeleti rendszer fejlesztése érdekében. Ezek jelenleg folyamatban lévő ügyek, melynek köszönhetően az elmúlt pár évben a helyi vezetőkkel és szakemberekkel próbáltuk pótolni harminc-negyven év adósságát és olyan fejlesztéseket több milliárdos nagyságrendben megvalósítani, amiben munkánk kezdetekor rajtam kívül csak nagyon kevesen hittek.

18:24

Kérdés:
„Az elmúlt 9 és fél év óta, amióta Ön képviselő, melyik az az öt fejlesztés, amelyre Ön személy szerint a legbüszkébb?”

Simonka György:
Kivétel nélkül mindegyikre nagyon büszke vagyok. Nem tudom van-e még példa arra, hogy minden választási ígéretünket képesek vagyunk betartani, és a körzetünkben történő több ezer fejlesztést, melyben természetesen mindenkinek a közvetlen környezetének a korszerűsítése a legfontosabb. Soha nem látott eredményeket értünk el az oktatási intézmények korszerűsítésben, az úthálózatok felújítása területén vagy az egészségügyi, kulturális, illetve szociális intézmények rendbetételével. Nagyon fontosnak tartom, hogy településeinken megvalósuljanak a zöldváros, illetve zöldtelepülés programok, melyekkel egészséges és szép környezetet hagyhatunk gyermekeinkre.

Ez az eredmény a közös munka gyümölcse, hiszen a Calendula tervben kidolgozott, majd az általam kilobbizott – ha úgy tetszik sokak érdekével szemben kiharcolt – dél-békési eredményeket, fejlesztéseket működtetni, fenntartani a megfelelő szakemberek nélkül nem lehetne. A legnagyobb eredménynek azt tartom, hogy képesek voltunk egyesíteni erőforrásainkat, és ma már kitörtünk a mellőzött szerepből és tényezővé váltunk megye-, és régiószerte. Még pár évvel ezelőtt meg sem hívtak minket az egyeztetésekre, a fejünk felett a mi rovásunkra hoztak döntéseket, ha úgy tetszik a nekünk járó források más településeket építettek, szépítettek mára már elképzelhetetlen, hogy a megkérdezésünk nélkül hozzanak döntéseket. Egy barátom szokta idézni: “Aki nincs meghívva a vacsora asztalhoz, az ne csodálkozzon, ha az étlapra kerül”. Határozott kiállással, komoly csatákat vívva kiérdemeltük, hogy Dél-Békés ma már nem mellőzött és kivívtuk az elismerését sokaknak, akik ma már velünk közösen tervezik fejlesztési koncepciójukat, melyben számunkra az elsődleges és legfontosabb, hogy a településeink megtartó ereje továbbra is egyben tudja tartani közösségünket fiataljaink itthon tartása érdekében. Fejlesztéseink jelentős része ebben segít, mindamellett szem előtt tartjuk, hogy minden generáció számára élhetőbb Dél-Békést teremtsünk.

Kérdés:
Hajlandó interjút adni az Ön által ellenzékinek titulált sajtóorgánumoknak is?

Simonka György:
Igen, egy hete folyamatosan állok rendelkezésre mindenki számára, azért nem korábban, mert a bírósági tárgyalást megelőzően ezt nem tehettem meg. Az ellenzéki média számára is nyilatkoztam számtalanszor. Sajnos a velem készített felvételeiket saját előre elkészített kereteikbe helyezik, mely szinte minden alkalommal nélkülözi a tényszerű alapokat, viszont hűen tükrözi ellenzéki beállítottságukat.

– Mindazok számára, akik figyelemmel kísérik az online interjúnkat, szeretném mondani, hogy még jó néhány kérdés van hátra és mindegyikre válaszolni kívánok. Vannak viszont olyan kérdések, amelyek olyan alpári hangnemet ütnek meg, melyek közzététele a többi kérdezőhöz méltatlan lenne. Vannak olyan kérdések, melyekre adatvédelmi szempontból sem válaszolhatok. Ráadásul olyan dolgokat is megkérdeznek, melyeket nyilvános adatbázisban bárki megtekinthet. Köszönöm a türelmet és folytatjuk – fogalmazott Simonka György.

18:40

Kérdés:
“Ön szerint az normális hogy szakmai referencia nélkül korábban állatsimogató pályázati hátterrel nyert el az egyik közvetetten Önhöz köthető cég milliós nagysagrendű kommunikacios pályázatot?”

Simonka György:
Úgy látom, ön olyat is tud, amit én nem. Talán az információ forrásából válaszokat is kaphat, esetleg megkérdezheti hivatalos úton is a kiíró, bíráló és eljáró irányító hatóságokat, hogy milyen referencia volt szükséges az ön által említett pályázathoz.

Kérdés:
„Hajlandó lenne élő műsorban is kérdéseket fogadni? Akár Galló Ferenctől is?”

Simonka György:
Bocsánat, de van az a szint, ami alá nem vagyok hajlandó süllyedni.

Kérdés:
„Amennyiben tiszta a lelkiismerete hozza nyilvánosságra mindenkinek elérhető módon az elnyert források elszámolását. Ha azt mondja, hogy nem voltak túlárazások, mutassa be milyen árakon történtek a beszerzések, tanácsadások, stb… a valóságban. Ha nincs mit takargatnia, viselkedjen is úgy…”

Simonka György:
Ezek nyilvános adatok, mindenki számára elérhetőek. Talán érdemes lenne a közbeszerzési hatósághoz vagy az elszámolásokat ellenőrző hivatalhoz fordulni a kérdéssel, ha pedig tudomása van olyan bizonyítékról, amellyel alátámasztja a kérdésében sugalltakat, akkor tegye meg a szükséges intézkedéseket. Ha nincs, akkor úgy tudom értékelni, mint aki a célozgatásait a negatív hangulatkeltés érdekében tette fel.

Kérdés:
„Mivel magyarázza, hogy gyanúba keveredését követően érkezett Önnek kedvező szervezetbűnözésre vonatkozó törvénymódosítás? Így néz ki, ha „nem kér segítséget senkitől”?”

Simonka György:
Nekem is a védőim magyarázták el, hogy a bírói gyakorlat korábban is a mostani törvénymódosítás szellemében működött. Most nem történt más, mint a törvény szövegébe is bekerült ennek pontosítása.

Fotó: Rosta Tibor

19:05

Kérdés:
„Járt-e már Orbán Viktornál azon az egyeztetésen, amelyen a választókerületi elnökökkel egyeztet, értékeli a munkájukat?”

Simonka György:
Azon a napon, amikor a Békés megyei választókerületi elnökök jártak Orbán Viktornál, én éppen az előkészítő ülésen a védőimmel bizonyítási indítványokat terjesztettem be, melynek lényege, hogy kértük az elmaradt bizonyításokat lefolytatni, a védelem tanúit meghallgatni, és a törvénytelen hamis bizonyítékokat kirekeszteni. Ezen kívül csatoltuk az igazságügyi szakértői véleményeket, melyek egyértelműen, tényszerűen cáfolják a vádiratban leírtakat és a mi igazunkat bizonyítják.

Kérdés:
„Ha igen, akkor ennek eredményeként hogyan döntött a Fidesz elnöke, kíván-e tovább dolgozni Önnel, mint a Békés megyei négyes választókerület elnöke?”

Simonka György:
Mivel nem találkoztunk ezért nem volt alkalmunk beszélni a munkámról. Én tudom a dolgom és végzem is. Mindenre, amire a térségemben élők megkérnek azt továbbra is töretlen lendülettel végzem. A helyzet az, hogy megállás nélkül kapom a feladatokat a települések és intézmények vezetőitől, melyek megoldása érdekében kollégáimmal közbenjárunk.

Kérdés:
„Ha még nem egyeztettek Orbán Viktorral, akkor mikorra kapott Simonka úr időpontot?”

Simonka György:
Elnök úr, január és február hónapban minden választókerületi elnökkel találkozik.

Kérdés:
„Kedden este Mezőkovácsházán találkozott …végül is kikkel? Választókkal? Polgármesterekkel? Fidesz tisztségviselőkkel?”

Simonka György:
Igen.

Kérdés:
„Mi volt az összejövetel célja? Volt-e a vendégek között olyan, aki tanúként fog megjelenni a májusban kezdődő bírósági tárgyaláson, amelyet az Önt is érintő büntetőügyben tartanak?”

Simonka György:
Az összejövetelünk célja egy tabuk nélküli baráti megbeszélés volt. Mint ahogy azt korábban említettem, ígéretet tettem arra, hogy minden kérdésre válaszolok. A legközelebbi munkatársaimnak, támogatóimnak és barátaimnak személyesen szerettem volna tájékoztatást adni a jelenlegi helyzet állásáról, mind a személyemet, mind a körzetet érintő kérdésekben. Fontosnak tartottam, hogy az ellenzéki média elfogult tájékoztatásával szemben objektív magyarázatot tudjak adni, amely teljesen más megvilágításba helyezi a büntetőeljárással kapcsolatos ügy körül kialakult szituációt. Ezen kívül szerettem volna megköszönni, hogy a hosszú évek óta tartó lejárató hadjárat ellenére is kitartanak mellettem. A bírósági tárgyalással kapcsolatos kérdésével összefüggésben: kérem értse meg, hogy ezekre először a bíróságon kell válaszoljak. Ráadásul a tanúk nevének zártan történő kezelését is kértük, hogy megóvjuk őket azoktól a retorzióktól, melyekben nekem és a környezetemnek az elmúlt időszakban részünk volt.

19:42

Utolsó kérdés:
“Amennyiben végül a független magyar bíróság mégis elmarasztaló ítéletet hozna a folyamatban lévő perben, hogyan értelmezhetik a választópolgárok azt a kijelentést, hogy „mi nem csináltunk semmit másképp, mint az országban mindenki más”? Ebben az esetben teoretikusan kijelenthető, hogy lehetségesek hasonló ügyek az ország más térségeiben is?”

Simonka György:
Hiszünk a független magyar bíróságban, és hogy kiderül az igazság és felmentenek minket.

Kedves olvasóink, maratoni interjúnk a végéhez ért. Köszönjük, hogy követtek minket.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.