- hirdetés -

Orosháza frissen megválasztott önkormányzati képviselője a pénzügyi szférából érkezett, ugyanakkor pedagógusi, társadalomtudományi és szociológiai végzettsége is van. Azt mondja, attól, hogy ő kapta a több szavazatot, nem szeretne politikussá válni, továbbra is az a célja, hogy a kerületében élők életminőségén javítson. Kis lépésekkel, józan ésszel.

Nem készült politikai pályára, az emberek viszont mindig érdekelték. Már tinédzserként is azt kereste, mi mozgatja a társait, milyen motiváció húzódik meg a tetteik mögött.
– A középiskola elvégzése után egyből elvittek sorkatonának, és emlékszem, megdöbbentem azon, hogy mindössze huszonnyolcunknak volt érettségije a több, mint százból. Elgondolkoztam rajta, hogyan lehet ez, figyeltem a társaimat, kinek mi a mozgatórugója, miért lesz valaki olyan, amilyen – magyarázza, honnan az indíttatás.

A kíváncsisága később sem hagyott alább, beiratkozott az orosházi pedagógiai képzésre, az utolsó két évet pedig már együtt végezte a szociális munkás szakkal. 2002-ben szerezte meg az első, 2004-ben a második diplomát.

Raffai János tudja, hogy a szegénységet nem lehet egy csapásra felszámolni, de Orosháza adottságai lehetővé teszik a helyzet javítását (Fotó: Rosta Tibor)

Tanárként kezdett dolgozni, majd anyagi megfontolásból néhány hónapra Londonba költöztek a menyasszonyával (későbbi feleségével), de a honvágy erősebb volt, így a Győr melletti Soboron, egy rehabilitációs központban terápiás munkatársként folytatódott a történet. Nem egészen egy év után azonban hazatértek, és az akkor alakuló Kistérségi Gyermekjóléti Irodán helyezkedtek el. Ennek a választás vetett véget, 2007-ben minden előjel nélkül megköszönték a munkájukat.
– Ott álltam állás nélkül, nem igazán tudtam, hogy mit csináljak. Nézegettem a tanári lehetőségeket, de – ahogy most sem – akkor sem fizették őket valami jól, láttam, hogy abból a pénzből nem lehet családot alapítani, fenntartani, gyereket taníttatni. A biztosítási szektorban viszont volt potenciál, úgy tűnt, ha eleget dolgozok, eleget is keresek vele. Belevágtam, és jó döntésnek bizonyult, 11 éve vagyok a munkatársa az egyik legnagyobb cégnek – foglalja össze a folytatást.

(Fotó: Rosta Tibor)

Képviselőként elsődleges feladatának azt tartja, hogy az emberek érdekeinek megfelelően végezze a munkáját. Úgy véli, az ország sorsát befolyásoló iránymutató döntésekbe innen nem lehet beleszólni, az első számú választókerület azonban bőven tartogat feladatokat és kihívásokat.
– Tegyük fel, hogy körbekerítjük a választókerületemet, és egy családi háznak, a benne élőket egy nagy családnak tekintjük. Nyilván fontos, hogy ki legyen festve, ne töredezett járdán kelljen bemenni, nyírják a füvet, a szemét se legyen széjjel. Azonban hiába van mindez, ha eközben például az ott élők éheznek, betegek, nem tudnak elmenni munkába. Szóval én többet szeretnék, egyfajta szociális biztonság kialakítását, amellett persze, hogy a kereszteződéseket beláthatóvá kell tenni, a közvilágítás legyen rendben, a szociális bérlakások állapotán is bőven van mit javítani – fogalmazta meg röviden céljai egy részét ifj. Raffai János.

Hozzátette, azért is dolgozni fog, hogy a vele együtt öt tagúvá vált ellenzéki frakció is helyet kapjon a döntések előkészítését végző bizottságokban, amelyekből – mint fogalmaz – egyfajta bevett szokás alapján kiszorultak Orosházán.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.