- hirdetés -

A kerek évfordulót ünneplő Orosházi Fúvószenekar és a szintén jubiláló batyus bál találkozásának lehettek szemtanúi azok, akik utóbbit választották szombat esti kikapcsolódásul. A fúvósra hangolt rendezvény épp olyan jó hangulatban telt, mint a korábbi években mindig, a több mint 300 vendég fáradt nevetőizmokkal és lábakkal tért haza hajnalban.

Lazán elhelyezett, különböző méretű asztalcsoportok, akkora tánctér, amin mindenki elfér, vidám társaságok, kiváló zenék és persze saját készítésű ételek, esetenként italok. Kell ennél több egy remek bálhoz? A válasz – az este hangulatát elnézve – egyértelmű nem.

Jól tudják ezt a fúvósok is, akik nem cifrázták túl a január 19-i rendezvényt. Vitték tovább a két évtizedes hagyományokat kiegészítve a saját elképzeléseikkel.
– A legkötetlenebb bálra mi is kötetlenül készültünk. A tavalyihoz hasonlóan üdvözlő műsorral fogadta a vendégeket a zenekarunk, annyit változtattunk az elmúlt évhez képest, hogy a Brass On the Road (BOR) nevű csapatot kértük fel a bál színesítésére. Idén tehát nem táncosok, hanem még több fúvószene várja a közönséget, kíváncsian figyeljük a reakciókat – árulta el Kovács Péter, az Orosházi Fúvószenekari Egyesület elnöke.

A fogadtatás igencsak kedvezőre sikerült, ami nem is csoda, hiszen így fúj a BOR.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy kik is ezek a tehetséges fiatalok?
– Nyolc éve alakult a zenekarunk, mindannyian amatőr zenészek vagyunk. Jó sok tagcsere után a jelenlegi felállásban két éve játszunk együtt. Több mint tíz éves fúvószenekari múlttal a hátunk mögött számos hátulütőjét éreztük a zenekari létnek: sokan voltunk, nem mindig volt olyan a hozzáállás, nem minden esetben jutottunk el a próbára, a repertoár sem feltétlenül tükrözte az ízlésünket. Emiatt határoztuk el, hogy létrehozunk, és a mi képünkre formálunk egy csapatot – avatott be alakulásukba Rack András zenekarvezető.

Mint mondta, a tagok kiválasztásánál elsődleges szempont a megbízhatóság volt, a zenei tudás csak ezután következett. Persze ennek sincs híján a Brass On the Road, amit kétszer fél órás Fúvós Show-jukkal be is bizonyítottak.
– A kezdetek óta építgetjük a repertoárunkat, ami azt jelenti, hogy 60-70 számot már stabilan el tudunk játszani. Persze nekünk is vannak kedvenceink, amiből ma este is megszólal néhány. Mostanra egy bulis, felszabadult műsorral készültünk, bízunk benne, hogy megalapozzuk a hangulatot – mondta el Rack András.

Megalapozták, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a báli közönség alig várta a vacsora végét, máris táncra perdült. Közülük többek, így az orosházi németség számára is különös jelentőséggel bír ez a rendezvényt.
– Két évtized a világtörténelemben egy porszem, a mi nemzetiségi önkormányzatunk életében viszont mérföldkő. Örülünk neki, hogy a fúvószenekari egyesület átvette a szervezést, tovább viszi a hagyományt, emeljük poharunkat a húsz éves jubileumra – fogalmazott pohárköszöntőjében dr. Abonyi Lajos, a Német Nemzetiségi Önkormányzat 1. elnöke.

– Harmadik alkalommal vagyok ezen a bálon, de rögtön az először megfogott a hangulata, ez a légkör. Otthon érzem magam itt, így különösen, hogy szervezők is vagyunk, remélem, hogy az újabb húsz év a mi nevünkhöz fűződik majd – osztotta meg a bállal kapcsolatos érzéseit Debreczeni Márk karnagy, majd zenekara többi tagjához hasonlóan belevetette magát a szórakozásba. A legifjabb bálozó köszöntése és a vacsora után a mohácsi Karawanka vette át a „szót” és zenélt egészen késő éjszakáig.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.