- hirdetés -

Ködben, hidegben és sárban meneteltek a doni hősök tiszteletére. Ez volt a negyedik emléktúra Békés megyében, ahol egy nap alatt még soha nem tettek meg ekkora távot.

A II. világháborúban a Don mellett elszenvedett katonai vereség a magyar történelem egyik legnagyobb katasztrófája. Ennek emlékére és a hősi halottak tiszteletére emléktúrákat tartanak.

Az emlékmenetet a megyei Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) és az orosházi szervezet vezetője, Antal László hagyományőrző alezredes, városi elnök szervezte.

Fotó: Rostra Tibor

– Összeségében ez a huszadik alkalom, Orosházán pedig a negyedik. Pár évvel ezelőtt a résztvevők létszáma kezelhetetlenné vált, ezért a MATASZ felkérte a megyei szervezeteket, akinek lehetősége van, vegyen részt a szervezésben. Az orosházi szervezet örömmel vállalta a felkérést – fogalmazott az OrosCafénak Antal László.

A menet január 18-án Tótkomlóson kezdődött, érintve a kardoskúti, a pusztaközponti I. világháborús emlékműveket. Az utolsó állomás – már sötétedés után – Orosházán az Alvégi temetőben található emlékműnél volt. Itt Dávid Zoltán polgármester fogadta a menetben résztvevőket, ahol azután koszorút helyeztek el és egy-egy égő mécsessel emlékeztek a doni hősökre.

Fotó: Rosta Tibor

Egy nap alatt ilyen nagy távot még nem teljesítettek a Békés megyei túrák történetében, összesen 34 kilométert gyalogoltak. A szervező elmondta, hogy az út ködös volt, rengeteg sár ragadt a talpakra ez megnehezítette a mintegy negyven menetelő dolgát.

Hozzávetőlegesen 130 ezerre tehető a második magyar hadsereg csaknem egyéves keleti hadszíntéri tevékenysége során elesett, megsebesült és fogságba esett honvédek és munkaszolgálatosok száma. Közülük 49-50 ezren estek el, s csaknem ugyanennyien is sebesültek meg. Javarészt a szovjet rádió hivatalos jelentését alapul véve 27-28 ezerre tehető a hadifoglyok száma, közülük kevesen térhettek vissza. (Szabó Péter hadtörténész, a Don-kanyar című kötet szerzője).

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.