- hirdetés -

A Székács evangélikus iskolában rendezett Kölcsey versenyre a határon túlról, Nagykárolyból is érkeztek diákok, mellettük pedig aszódi, bonyhádi és szarvasi intézmények tanulói mutatták meg, hogyan tudnak szavalni, énekelni, rajzolni.

A magyar kultúra napján a Himnusz születését ünnepeljük. Ez alkalmából január 17-én a Székács iskola 18. alkalommal hirdette meg a Kölcsey Ferenc versmondó és népdaléneklési versenyt, illetve a hozzá kapcsolódó rajz- és fotópályázatot.

-Az orosházi és környékbeli diákok mellett az ország evangélikus iskoláiban tanulók, valamint a határon túli testvériskola növendékei részére rendeztük meg ezt a versenyt – mondta Oláh Rita szervező. – A versmondók és az énekesek életkor alapján három-három, a képzőművészeti alkotást benyújtók pedig kettő kategóriába osztva mutatták meg, mire képesek – folytatta.

Versmondó versenyen minden évben egy kötelező és egy szabadon választott művel indulnak a jelentkezők. Előző évben Kölcsey Ferenc Himnusza, idén Vörösmarty Mihály Szózata volt az a vers, amit minden nevező elmondott a zsűri előtt. A szabadon választott vers témája évről-évre változik, 2020-ban a nemzetféltést, a nemzet jövője iránti aggódást választották a szervezők. Ennek apropója a Trianoni békediktátum megkötésének 100. évfordulója. A népdaléneklési versenyen indulóknál szintén a hazaszeretet, a magyarság érzése került előtérbe, rajzpályázatra jelentkezni pedig Nemzeti összetartozás – logóterv vagy Összetartozunk – tematikus rajz készítésével lehetett.

Fotó: Trucz Dominika

A versenyre 19 szavaló, és ugyanennyi énekes érkezett, emellett közel száz képzőművészeti alkotást nyújtottak be a gyerekek.

-A verseny életre hívóinak célja volt méltó módon megemlékezni a magyar kultúráról, és megerősíteni a jövő nemzedékét abban a hitben, hogy érdemes ápolni hagyományainkat. Ebben az évben ez a nemes célkitűzés kibővült azzal, hogy megemlékezzünk az 1920. június 4-én Trianonban aláírt diktátum fájdalmas eseményéről. Iskolánk közösségében minden évben megidézzük e gyászos évfordulót, de úgy érezzük, a Trianon emlékév kötelez minket arra, hogy a száz éve történtek nagyobb hangsúlyt kapjanak – mondta el Oláh Rita.

A verseny legjobbjai.

Az Összetartozunk tematikus rajzverseny 7-8. osztály korcsoportjának győztese Deák Sára, a Székács iskola tanulója lett.
A Nemzeti összetartozás Logo terv első helyezettje ebben a kategóriában Gódor Sára letta Benka Gyula evangélikus iskolából.
A fotópályázatot szintén Pozderka Zsombor nyerte meg, aki szintén a Benka Gyula iskolából érkezett.

A gimnazisták között az Összetartozunk tematikus rajzpályázaton megosztott I. helyezés mellett döntött a zsűri. Mindkét diák, Szabó Bernadett és Borbély Laura Viktória a Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumból érkezett.
A Nemzeti összetartozás logóterv legjobbjának a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium tanulója, Sebestyén Eszter bizonyult, a fotó pályázat nyertese pedig Krcsméri János lett a Székács iskolából.

A versmondó verseny legjobbjai Bolla Márton és Polgár Dávid táncsicsista, valamint Stéfán Bernadett Zsófia székácsos diákok lettek, az énekesek közül pedig Czikora Kata (Székács iskola), Gombkötő Réka, (Benka Gyula evangélikus iskola) és Koch Krisztina Vanessza (Nagykárolyi Elméleti Líceum) végzett az első helyen.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.