- hirdetés -

Mi lesz, ha túl erősen vagy lazán kötöm? Biztonságos? Nem esik ki vagy akad be? Melyiket válasszam? – kérdések, melyeket az édesanyák gyakran tesznek fel a hordozással kapcsolatban. Tanácsadóval beszélgettünk a tapasztalatokról, az előnyökről és a foglalkozásokról.

A hordozás már évezredek óta alkalmazott módszer, amely az elmúlt években ismét egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Egy fiatal, kardoskúti édesanya saját életét akarta megkönnyíteni a hordozás technikájának elsajátításával, mára orosházi és környékbeli szülőknek ad tanácsot a témában.

Hegedűs Henrietta, három gyermek édesanyja. A második gyermekének születésekor talált a lehetőségre. Mint mondta, kezdetben kényszermegoldást keresett.
– A legidősebbet kísértem iskolába, mivel kardoskútiak vagyunk busszal járunk be Orosházára. A tömegközlekedési eszközökre azonban babakocsival sokkal komplikáltabb felszállni, így más megoldást kerestem. Ekkor találtam a hordozásra – kezdte az ismertetőt Henrietta.

A hordozás jó a babának és a mamának is (Fotó: Gál Diána Babett)

Először igyekezett mindent megtudni a hordozásról, valamint annak technikájáról.
– Sokat olvastam róla, utánajártam, illetve elmentem hordozási tanácsadóhoz is, hogy minden apró mozdulatot jól és biztonságosan sajátítsak el – mondta.

Kiemelte, véleménye szerint a hordozás nagyon jó a babának és a mamának egyaránt.
– A gyermeknek ugyanazt a közeget tudjuk biztosítani, ami az anyaméhben volt. A szoros öleléssel, a lágy ringatózással és a szívdobogás hangjával segíthetjük őt abban, hogy könnyebben beilleszkedjen a világ aktív napjaiba – sorolta, majd folytatta, az anya számára is biztonságot nyújt, hiszen érzi gyermekének minden rezdülését, gyorsabban tud reagálni. Mosolyogva tette hozzá, emellett fontos szempont az is, hogy az édesanyáknak marad két szabad keze.

BatyuKaLand Babaklub

Henrietta miután elsajátította a hordozás technikáját úgy döntött, szeretné átadni tudását másoknak is.
– Két évvel ezelőtt elvégeztem egy hordozási tanácsadó képzést, azóta tartok foglalkozásokat – ismertette.

Túl erősen kötöm? Mi lesz, ha kiesik? Biztonságos? – ezek olyan kérdések, melyeket az édesanyák gyakran tesznek fel a hordozással kapcsolatban.
– Tapasztalatom szerint ezek a félelmek addig állnak fenn, amíg ki nem próbálják és meg nem tapasztalják a szülők, hogy nem okoz problémát a hordozás. Emellett, a tanácsadók a fogalakozások alkalmával segítenek elsajátítani a biztonságos hordozás lépéseit – hangsúlyozta.

Manapság rengeteg kendőt találunk a különböző weboldalakon. Színük, mintájuk, fajtájuk teljesen különböző, változatos, mindenki megtalálja a számára kedveset. De honnan tudhatjuk, melyik való nekünk igazán?
– Ez teljesen családfüggő. Lényeges szempont, hogy milyen rendszerességgel hordoznak a szülők, mekkora a gyermek, illetve hogy mozgásfejlődésileg hol tart. Teljesen más az eszközajánlás egy totyogónak, és más egy újszülöttnek – tért ki rá a tanácsadó.

A hordozó kiválasztásakor emellett fontos, hogy bevizsgált, jó minőségű terméket válasszunk. A hordozás legfőbb szempontja, hogy a baba mindig befelé, az őt hordozó személy felé forduljon akár elől, akár hátul van. A hordozással támogatjuk a babák anatómiailag helyes fejlődését. Szorosabb lesz a kötődés anya és gyermeke, illetve apa és gyermeke között.

Azoknak az édesanyáknak, akik szeretnék kipróbálni a hordozást, Henrietta ingyenes lehetőséget biztosít havonta egyszer.
– Minden hónap második péntekén, a Máltai Játszótéren négytől fél hatig várom az érdeklődő szülőket és gyermekeiket. A foglalkozásokon lehetőség nyílik kipróbálni szinte mindenféle hordozót, amely segít abban, hogy megtalálják a számukra megfelelőt, a kötés elsajátítására egyéni tanácsadáson van lehetőség. Ez azért lényeges, mert lehet, hogy ami az egyik édesanyának kényelmes, az a másiknak nem lesz az, hiszen a testi adottságok teljesen eltérőek lehetnek – hívta fel a figyelmet a tanácsadó.

Zárásként kiemelte, a klubba nemcsak hordozós anyukákat várnak, hanem olyan családokat is, akik szeretnének egy kicsit kimozdulni, beszélgetni és tapasztalatokat cserélni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.