- hirdetés -

Aki később veszi igénybe, később is kapja meg! Januárban sokan felejtik el leadni az adókedvezményről szóló nyilatkozatukat.

Egy gyermek után 10 ezer forintot, a kétgyerekes családoknak 40 ezer forintot, a háromgyermekesek esetén pedig 99.000 forint adómegtakarítást jelent a családi adókedvezmény egy hónapban.

De nem csak a családosoknak jár adókedvezmény, hanem a friss házasoknak is.

Az első házasok kedvezményének érvényesítésére már akkor is jogosult a pár, ha csak az egyikük számára első házasság az adott házasság. A másik fél lehet elvált is. Sőt, azt is fontos tudni, hogy nem csak házastársakra vonatkozik a rendelkezés, hanem bejegyzett élettársakra is. Az életkor sem számít ebben az esetben, vagyis első házas lehet bármilyen korú férfi és nő.

„Együttesen érvényesíthető első házasok kedvezményének összege jogosultsági hónaponként 33 335 forint, ami azt jelenti, hogy az általuk fizetendő adó összege 5 ezer forinttal csökken” – írja a nav.gov.hu.

A jogosultság akkor áll fenn, ha a házastársi vagy élettársi kapcsolat folyamatos. Ez esetben az összetartozást megpecsételő eseményt követő 24 hónapban vehető igénybe a kedvezmény.

Kismamáknak is jár, ha igénylik

Illusztráció: Pixabay

A várandósság 91. napjától a kismama és a vele közös háztartásban élő házastársa veheti igénybe az adókedvezményt. Utóbbi esetben a feleknek már valóban házastársaknak kell lenniük, az élettársi viszony nem elegendő.

A családi kedvezmény tehát a várandósság 3. hónapjától jár. Összege az eltartottak, pontosabban a kedvezményezettek számáról függ, jelen esetben attól, hogy hányadik gyermekét várja az anya. Első gyermek esetén is a kedvezmény összege adóba átszámítva 10 ezer forintot jelent egy hónapban.

– Ettől az évtől már érdemes nyilatkozni a négy vagy több gyermekes anyukáknak is, hiszen ők plusz kedvezményben is részesülnek! Tapasztalatom egyébként az, hogy a munkahelyek nagyon kis számban nyújtanak arra vonatkozó felvilágosítást, hogy a munkavállalót milyen kedvezményeket illetik meg, és hogy mire nyújtson be nyilatkozatot. Az emberek egy része igen tudatosan kezeli ezeket, mert a háztartásnak sokat számít a kedvezményekkel járó plusz bevétel, viszont többen vannak, akik nem havonta kérik a kedvezményt, hanem évente egy összegben igénylik vissza. Az emberek egy része viszont nincs megfelelően tájékoztatva, és ha nem hívják fel a figyelmüket arra, hogy adják le nyilatkozatukat, ők át is siklanak majd ezek felett a lehetőségek felett. Érdemes tehát időben nyilatkozni az adókedvezmények igénybevételéről – mondta el Trupulai Györgyné könyvelő.

Kiemelt kép: Pixabay

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.