- hirdetés -

Orosháza mindig is sok zenésszel, és ezáltal számos zenekarral büszkélkedhetett. Ezek összegyűjtésére vállalkozott körülbelül 10 évvel ezelőtt Balogh Endre, aki 1960-ig nyúlt vissza a történetben.

Balogh Endre munkájának célja, hogy – ha már hanganyaga nincs ezektől a zenekaroktól – legalább írásban megörökítse az egykori helyi bandák neveit, tagjait, fellépési helyszíneit, stílusukat, valamint felszereléseik listáját. Közel 50 zenekar után nyomozott, többek közt olyan bandákról írt, mint a ’64 és ’70 közt Mikós Kálmánnal az élén működő Kék Villám, vagy a ’70 és ’73 közt robogó Nox, a ’73-tól napjainkig játszó Sirokkó Makai Bálint vezetésével. Ott volt a 60-as évek végén fellépő Ellington, ahol a zenekarvezető szerepet Kovács Ervin töltötte be, vagy a ’68-tól ’74-ig élt Dzsuvox, aminek egyedisége, hogy a tagok férfiszabó által készített egyenruhát (sárga ing, mellény magyaros díszítéssel) viselve álltak a színpadra. De megtaláljuk a listán a Musicalt, a Czári Balettet, vagy a később régiószerte ismert és szeretett First zenekart is.

Fotó: Rosta Tibor

A gyűjtemény több különlegességre is ráirányítja a mai olvasó figyelmét. A fellépési helyszínek között például 40-50 évvel ezelőtt nem kocsmák vagy bárok szerepeltek, hanem kultúrházak, ifjúsági házak, sőt iskolák. A felszerelések között pedig „házilag készített erősítők, hangfalak” is felbukkannak. Törköly József zenei könyvtáros más formában, de folytatja Balogh Endre munkáját. 2008 óta a város legtöbb koncertjén ott van, és videón rögzíti a felvételeket. Így a második évezred orosházi zenei élete már nem papír alapon, szavak formájában, hanem hanggal és hangulattal együtt marad meg a jövő nemzedék számára.

Hamarosan bemutatunk néhány zenekart részletesen is a fent említett munkák alapján! Figyeld az OrosCafét!

Balogh Endre gyűjteménye megtalálható a könyvtárban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.