- hirdetés -

Évtizedek óta a szakmájában dolgozik, most azonban elérkezettnek látta az időt, hogy a mestervizsgát is letegye Tóth Norbert ács. A gádorosi fiatalember azt mondja, mindig keresi a fejlődési lehetőségeket, ezért is jelentkezett a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara képzésére.

Nem készült ácsnak, a véletlen hozta a találkozást, amelyik aztán eldöntötte a sorsát.
– Egy lakodalomban futottam össze Varga Sanyi bácsival, akinél később tanultam és dolgoztam. Ő mondta, hogy menjek ácsnak, de akkor még tiltakoztam, később viszont megtetszett ez a szakma, és nem is merült fel más a továbbtanuláskor – emlékszik vissza az indulásra.

A nyolcadik elvégzése után Békéscsabán, a 635. sz. Ipari Szakmunkásképző Iskolában tanult tovább, megszerezte az ács végzettséget, majd szinte azonnal el is helyezkedett. A szakma szeretetét már akkor sem tudta volna letagadni, amit jól jellemez, hogy behívták katonának, a főnöke azonban ragaszkodott hozzá és várta vissza a céghez.
– 2002 óta nincs megszakítás, folyamatosan dolgozom. Öt évig egy kollégával, Gabnai Istvánnal együtt vittük a vállalkozást, 2007. december 6-án alapítottam meg a saját cégem, amiben most már négyen vagyunk – beszél a folytatásról Tóth Norbert.

Több mint két évtizede állt munkába először Tóth Norbert (Fotó: Rosta Tibor)

Munka van bőven. Általában a Dél-Alföldön vállalnak ács és bádogos feladatokat az egyik neves, tetőfedő anyagot gyártó cég területi képviselőjeként, de nemrégiben egészen Sopronig mentek egy megbízás kedvéért. A nap mindig reggel 7-kor indul.
– Korábban délután 5-ig dolgoztunk, aminek eredményeként este későn jutottam csak be a házba, hiszen azután is vannak tennivalók, hogy hazaérünk. Most már 3-ig vagyunk, így is megvan a napi nyolc óra, de utána sokat jelent a két óra plusz a családdal – árulja el időbeosztásukat, majd azt is hozzáteszi, hogy a mai napig él-hal a szakmájáért. – Mikor leszabjuk itthon az anyagot a tervek alapján, és utána egy vágás nélkül összerakjuk a tetőszerkezetet a helyén, az igazi élmény. Büszkeség ránézni, hogy milyen szép, illetve a visszajelzések, amiket kapunk, sokat jelentenek, mindegyik igazolás a munkánk minőségéről. A „papírozós” része és a vállalkozói létből fakadó adminisztratív kötelezettségek már kevésbé vannak ínyemre – vallja be mosolyogva.

Az évtizedek alatt a lakóházaktól kezdve a sportcsarnokig mindenféle feladatokban szerzett már tapasztalatot. Mivel folyton keresi az újítási lehetőségeket, ezért mostanában hajlított vázú építmények, tetők készítését is vállalják, az ő kezük munkája például a nagyszénási fürdő termál medencéjének árnyékolója vagy a kaszaperi piac tetőszerkezete.
– Részben a mesterképzést is azért vállaltam, mert szeretem a kihívásokat, másrészt pedig, az én végzettségemmel nem lehettem az építkezések felelős műszaki vezetője, az mestervizsgához kötött – indokol, de úgy érzi, arra is jó volt ez a fél év, hogy felfrissítse a tudását, és vállalkozásvezetési ismeretei is bővültek.

A mesterlevél megszerzésével önmagának is bizonyított, de a szakmai fejlődésnek is feltétele a dokumentum (Fotó: Rosta Tibor)

Szokták mondani, hogy a jó példa ragadós. Ez Tóth Norbert családjában különösen megállja a helyét, nagyobb fia ugyanis időnként már besegít édesapjának a munkában és az ács szakma felé kacsingat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.