- hirdetés -

Az esemény mára hagyománnyá vált a református iskolában. A december 14-i program keretet kíván adni az adventi és karácsonyi készülődésnek.

A Csendesnap egy kiemelt esemény az Református Két Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola életében, több okból is: ilyenkor nemcsak lelkiekben készülődnek az ünnepre. Többek között díszeket gyártanak gyülekezeti tagjaikkal, illetve Adventi Áloműző Kamaravarázs hangversenyt is hallgathatnak a diákok a ráhangolódás jegyében.

– A reggelt közös áhítattal kezdtük, melynek témáját később a gyermekek az osztályfőnökkel elmélyítették. Beszéltünk a karácsonyról, illetve annak jelentőségéről. Emellett egész nap színes és sokrétű programokkal vártuk a gyermekeket – fogalmazott Szalkay Róbertné iskolalelkész.

Az iskola diákjai dalkuckó keretein belül éneket tanultak, amelyet az adventi időszak zárása képen tartott kibocsátó istentiszteleten énekelnek majd el közösen. Az esemény folytatásában a legkisebbek a hagyományokhoz híven kopogtatót készítettek, míg a felsősök számára Jézus életét és korát bemutató PPT-vel készültek. Emellett Szalkay Róbertné úti beszámolóját is meghallgathatták az érdeklődők.

– Négy éve jártam Izraelben. Az ott készült képek alapján vezettem végig a fiatalokat Betlehemen, Názáreten, valamint azon a helyszínen, ahol az angyal meglátogatta Máriát – ismertette az iskolalelkész.

Kiemelte, mivel két tannyelvű iskola, nyitnak az angolszász karácsonyi szokások felé is. Egyik állomásukon ezekkel lehetett megismerkedni, illetve kézműves foglalkozások is kapcsolódtak a témához. Az iskola tornatermében sportolási lehetőséget is biztosítottak a fiataloknak, melynek témája szintén a karácsony történetéhez kapcsolódott. Horváth Áron, az iskola egyik tanulója ennek kapcsán úgy fogalmazott, a rendezvény segít ráhangolódni az ünnepekre.

– Nagyon jól érzem magam az eseményen, hiszen az angol karácsonyi szokásokkal kapcsolatosan társasjátékoztam, valamint az Abigél című filmet eljátszottuk az osztálytársaimmal – mondta.

Szalkay Róbertné elmondta, a karácsonynak a mai világban több olvasata van. A legismertebb az, mikor azt mondják, a karácsony a szeretet ünnepe.
– Ez igaz is, azonban kiszoktuk egészíteni azzal, hogy nemcsak a családtagok egymás iránti szeretetének, hanem Isten irántunk való szeretetének ünnepe is. Jézus Krisztus utat nyitott az emberekhez, az isteni világból. Ez vigasztalás, örömhíre a karácsonynak. Jézus elérkezett, mindenkihez, ő érkezik 2019 karácsonyán is. A kérdés, hogy mi mennyire nyitjuk ki az ajtót, és mennyre halljuk meg az ő szavát – hangsúlyozta az iskolalelkész.

Megtudtuk, az adventi időszakban a református iskolában gyűjtést rendeztek. Csatlakoztak többek között az EMMI, Válts egy csokit mosolyra! elnevezésű akciójához, de gyűjtöttek a nagyszalontai árvaháznak is.
– Mindezek mellett a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány minden éveben meghirdeti a szeretetdoboz akcióját, amelynek keretein belül idén is gyűjtöttünk adományt a rászorulóknak. Ez a kezdeményezés határon túli magyarokat is érint, többek között felvidéki, délvidéki, partiumi, erdélyi és kárpátaljai gyermekek kapnak csomagot rajtunk keresztül is – sorolta.

Zárásként az iskolalelkész úgy fogalmazott, ezzel szeretnék szebbé és felejthetetlenné tenni a rászoruló gyermekek karácsonyát.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.