- hirdetés -

Az orosházi világbajnok uszonyosúszó merész lépésre szánta el magát az elmúlt évben. Károlyi Csilla sportpályafutását Orosházán kezdte, jelenleg Katar fővárosában, Dohában úszóedzőként dolgozik. Sikeres versenyzői múltat tudhat maga mögött, de mint elmondta, tanítványai képzése mellett még ő maga is edz, sőt, újabb kihívások elé néz a jövőben.

– Mikor szakított az aktív sporttal?

– Kisebb megszakításokkal több, mint húsz éve sportolok versenyszerűen. Mindösszesen egy-két Eb-t vagy vb-t hagytam ki a pályafutásom során. Négy Világjátékon vettem részt, utóbbit négy évente rendezik, tizenkét évet ölel fel pályafutásomban, egyedüli magyar nőként ez nekem sikerült.  Elhatároztam, hogy még egy Világjátékon szeretnék részt venni, hogy hosszú pályafutásomat méltóan fejezzem be. Ez nem lesz egyszerű. A kvalifikációt a 2020-as uszonyosúszó világbajnokságon lehet megszerezni. A vb-re való kijutás sem könnyű, legalább két hazai versenyre haza kell utaznom, ezek közül természetesen az országos bajnokság a legfontosabb, ahol kvalifikálhatom magam a Tomszkban rendezendő világbajnokságra. Jelenleg erőnléti és vízi edzéseket végzek a munkám mellett.

– Korábban mit dolgozott?

– Az egyetem elvégzése után Budapesten tanárként dolgoztam, nagyon szerettem tanítani. Osztályfőnökként is kipróbáltam magam. 

– Hogyan jutott ki Dohába?

– Egy  búvárúszó ismerősöm már kint dolgozott és 2018 áprilisában megírta, van lehetőség úszóedzői állásra egy nemzetközi úszóegyesületnél, Dohában. Ha van kedvem, pályázzam meg. A sportmúltamnak, úszóedzői képesítésemnek, valamint a tanári diplomámnak köszönhetően megfeleltem a feltételeknek. A megkeresést követően már két héten belül megkezdtem úszóedzői munkámat Dohában. Gyorsan kellett döntenem, de a kihívás győzött. Fájt a szívem a diákjaim miatt, de mint ismert,  a kezdő tanárok fizetése nagyon kevés.

– Konkrétan mit csinál ott, milyen a kinti élet?

– Dohában egy nemzetközi úszóegyesületnél, a H2O Swim Academy kötelékében gyermek és felnőtt úszásoktatással foglalkozok, valamint versenyzői csoportokat edzek. Az itthoni kissé stresszes élet után kicsit furcsa volt a kinti nyugodt légkör.

– Megszokta?

– Igen, aránylag könnyen alkalmazkodtam a kinti helyzethez, bár nyáron nagyon meleg van, 45 fok van általában, de most a 27 fok nagyon kellemes. Az emberek barátságosak és a biztonság is kiváló. Itt nem kell attól tartani, hogy valaki lop. Velem is előfordult, hogy a taxiba felejtettem a telefonomat és a taxis egy fél óra múlva visszahozta azt az uszodába.

– Részletezné egy munkanapját?

– Hetente kétszer délelőttönként úszásórát tartok a Compass International School Doha nemzetközi általános- és középiskolában, délutánonként pedig 15-20 óráig az uszodában tartom a csoportjaimnak az edzéseket a Qatar Foundation-ben. Közben beiktatom a saját edzéseimet is.

– Mivel foglalkozik szabadidejében?

– Itt Katarban a péntek és a szombat a hétvége. Heti hat napot dolgozom, tehát a szombat számomra – akárcsak a legtöbb sporttal foglalkozó embernek is – munkanap. Péntekenként pedig mindig szervezünk programot az itteni nemzetközi barátaimmal. Kirándulást a tengerpartra, sivatagi túrát, hajókázást vagy étterem-látogatást. Azért itt sem unalmas az élet.

– Meséljen a dohai életről, hogyan él, és a többi ember?

– A katari születésű emberek igen gazdagok, de ennek ellenére többségük dolgozik és kedvesek a sok itt dolgozó külföldi munkavállalóval. Dohában nagy építkezések folynak, főként a foci-vb miatt. Korábban nem volt tömegközlekedés, mostanra már három metróvonal is megépült. Rengeteg nagy sportesemény van Dohában, amelyekre lehetőségemhez mérten igyekszek kilátogatni. Idén itt volt az atlétika világbajnokság, úszó világkupa, most decemberben pedig a FIFA klubcsapat világbajnokságát rendezik meg. Dohában az emberek elfogadóak és tiszteletben tartják a különböző országokból érkezőket, természetesen mi is alkalmazkodunk a helyi kultúrához és szokásokhoz. A kint dolgozó magyarok összetartanak, nagyon jó közösség. Az állami ünnepeken mindig van a konzulátuson ünnepség, ahova mindenkit szeretettel várnak. Legutóbb október 23-a kapcsán vehettünk részt a fogadáson.

– Mit üzen az orosházi fiatal sportolóknak?

– Én egy olyan sportágban lettem sikeres, amelyhez az orosházi sportviszonyokhoz képest szinte semmilyen feltételrendszer nem volt adott. Gondolok itt például a fedett uszoda hiányára. A nyári 3-4 hónap után mindig máshol kellett edzeni, Békéscsabán, Makón, Hódmezővásárhelyen és még sorolhatnám. Üzenem a fiatal sportolóknak, hogy a kitartás, a küzdés és a „csak azért is meg tudom csinálni” hozzáállás meghozhatja a kitűzött célokat. Húsz évvel ezelőtt senki sem fogadott volna rám, hogy világbajnok leszek.

Károlyi Csilla uszonyosúszó kiemelkedő eredményei a felnőtt korosztályban:

2007 Felnőtt vb 2. helyezett – 100 m uszonyos gyorsúszás
2008 Felnőtt Eb 3. helyezett – 100 m uszonyos gyorsúszás
2009 Felnőtt vb 1. helyezett – 100 m uszonyos gyorsúszás
Világjátékok 5. helyezett – 4×100 m női felszíni váltó
6. helyezett – 200m felszíni úszás
2012 Felnőtt Eb 3. helyezett – 4×100 és 4x200m felszíni váltók
2013 Világjátékok 6. helyezett – 4×100 m női felszíni váltó
6. helyezett – 200m felszíni úszás
2016 Felnőtt vb 5. helyezett – 200m felszíni úszás
2017 Világjátékok 4. helyezett – 200m felszíni úszás
4. helyezett – 4×100 m női felszíni váltó

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.