- hirdetés -

Meglepő látványban volt részük péntek este, Orosháza főterén az arra járóknak. Piros ruhás, fehér szakállú Télapók sokasága gyülekezett, melegített be, majd indult útnak futva, hogy a városközpontot bejárva Mikulás-csomagokkal szerezzen örömet csaknem kétszáz gyermeknek.

Egy hete lassan, hogy az év egyik legszebb és legszemélyesebb ünnepére készülünk. Meggyulladt az első gyertya az adventi koszorúkon, péntekre pedig a Mikulás is megérkezett. Igaz, rénszarvas szán helyett futva és nem is egyedül, köszönhetően a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzatnak (GYIÖK), amely idén is megszervezte a Mikulásfutást.

Így aztán december 6-án délután egyszer csak elkezdtek összegyűlni a helyenként futóruhába bújt, máskor meg a hagyományos piros köntöst és fehér szakállat viselő, nem lappföldi viszont éppen olyan jó szándékú Télapók, hogy az általuk nevezési díjként leadott, illetve segítő szándékú magánszemélyek és szervezetek által felajánlott Mikulás-csomagokat elvigyék a rászoruló vagy beteg gyerekeknek.
– A körülbelül háromszáz csomagot egy autóba pakoltuk, amit követnek a futók. Először a kórház gyermekosztályát keresik fel, majd elfutnak a Csemete-Neveldéhez, a Családok Átmeneti Otthonához, a Kistérségi Gyermekjóléti Központhoz, az SOS Gyermekfaluhoz és a nagycsaládosok egyesületének Ady utcai székházához – sorolta Tóth Loretta, a GYIÖK programfelelőse, hogy hová kerülnek a csomagok.

Az öröm persze mindenütt nagy volt, csillogó gyermektekintetek várták az ajándékokat, és énekeltek lelkesen a Mikulásoknak. Mindez nem csak az ő szívüket, de futókét is megmelengette.
– Egyrészt szeretek futni, emellett pedig a nevezési Mikulás-csomaggal a beteg vagy nehéz sorsú gyerekeket támogathatom, ami nagyon jó érzés. Harmadrész pedig önkéntesként vagyok most jelen, aki együtt halad a futókkal és mentőangyalként vigyáz rájuk, ha valakinek problémája lenne – árulta el Szilaj Izabella mentőtiszt, aki mellett Vahl Rózsa, a Petőfi Művelődési Központ munkatársa toporgott. – Eddig valahogy mindig elkerült ez a rendezvény, de most örömmel jöttem. Szívesen segítek, hogyha tudok, az pedig, hogy itt a jótékonykodás össze van kötve a mozgással külön tetszik – emelte ki.

Az örök fiatalok mellett a legfiatalabbak is képviseltették magukat, több orosházi általános iskola diákjai, valamint egyesületekben sportoló gyerekek sorakoztak fel a rajthoz. Köztük Szilaj Izabella nagy fia, Németh Balázs, aki eddig minden Mikulásfutáson részt vett.
– Természetes volt, hogy most is jövök, hiszen szeretek adni, segíteni és futni is. A valamivel több, mint 4 kilométeres táv szerintem teljesíthető, kellemesen megmozgat mindenkit – mondta a láthatóság érdekében tetőtől talpig neonszínbe bújt fiatalember.

Az indulást ezúttal is bemelegítést előzte meg, a csaknem kétszáz önkéntes Mikulás jól átmozgatta a tagjait a csípős hidegben, majd Kis Rozália rendőr főhadnagy iránymutatásának megfelelően beállt a csomagokat rejtő autó mögé.
– Nekem ez volt az első Mikulásfutásom, de minden gördülékenyen ment, és úgy gondolom, a rendezvény 16 éves múltja megmutatja, milyen remek, hogy ezt annak idején kitalálták és megvalósították. A futós események egyébként is népszerűek, itt pedig hozzáadódik az a plusz, hogy eközben a résztvevők tehetnek valami jót. Szerintem ez vonzza évről-évre ide az embereket – foglalta össze Tóth Loretta az este lényegét.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.