- hirdetés -

Holnap utalja a Magyar Államkincstár a nyugdíjprémiumot és a nyugdíjkorrekciót. A prémium esetében maximum 22 ezer forint többletet kaphatnak kézbe a juttatásban részesülők, míg a korrekció esetében nincs felső plafon.

Az idei inflációs adatok alapján a magyar nyugdíjasok nyugdíjkorrekcióban, míg a GDP növekedés következtében nyugdíjprémiumban részesülnek.
A pénzcentrum közlése szerint a nyugdíjakat év elején 2,7 százalékkal emelték, a kormány úgy becsülte, ennyi lesz az éves átlagos drágulás. Csak aztán az árak elkezdtek felfele kúszni. A most közzétett KSH adatok szerint a nyugdíjas infláció 3,425 százalékos volt az eddig mért 8 hónap átlagát tekintve.

Jogszabály szerint, ha a fogyasztói árak növekedésének mértéke legalább 1 százalékponttal meghaladja az év eleji nyugdíjemelés mértékét, akkor visszamenőleges hatállyal kiegészítő nyugdíjemelést, vagyis korrekciót kell végrehajtani. Ha ennél kisebb az eltérés, akkor novemberben egy összegben kapják meg a különbözetet az idősek.

A novemberi kiegészítés a nyugdíj mértékétől függ, tehát alacsonyabb havi juttatás esetén kevesebb, míg magasabb juttatás esetén több pénz érkezik a számlára. Az, hogy számlára érkezik a nyugdíj vagy a postás hozza teljesen mindegy, minden időskori juttatásban részülő állampolgár megkapja a többletet.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.