- hirdetés -

Nagyszabású ünnepség keretében tartotta a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara idei mesteravatóját november 8-án Békéscsabán, a Phaedra Rendezvényközpontban. A csaknem 130 mesterlevelet szerzett szakember között kilenc orosházi is átvehette a kimagasló szakmai tudást igazoló dokumentumot.

A rendezvényen köszöntőt mondott dr. Orosz Tivadar, az iparkamara elnöke, aki beszélt arról, hogy a jelenleg zajló átalakítások a szakember utánpótlás töretlenségét igyekeznek biztosítani. Mint fogalmazott, a képzés, a tanulás egyre fontosabbá válik.
– A jövőben a duális képzés is tovább erősödik, már most is 9 ezer cég biztosít több mint 55 ezer hallgatónak gyakorlati helyet – emelte ki hozzátéve, a kamara által szervezett mesterképzésnek szintén nő a jelentősége, hiszen számos szakmában önálló vállalkozóként csak azok folytathatják a tevékenységüket, akik mestervizsgával rendelkeznek.

A Békés Megyei Kormányhivatal igazgatója, dr. Krizsán Anett szintén üdvözölte a friss mestereket. Elmondta, a kamara mellett a kormányhivatal is sokat tevékenykedik a szakemberek megtartásáért és azért, hogy visszatérjenek a megyébe.
– Ennek érdekében kötöttünk együttműködési megállapodást a kamarával, amelynek keretében egy 74 pontból álló cselekvési programot fogalmaztunk és valósítunk meg. Ezen túl mindent megteszünk annak érdekében, hogy feltérképezzük a megyei vállalkozások szakember- és mesterigényét. A cégek egy szakképzési munkacsoporttal állnak kapcsolatban, amivel közlik, milyen munkaerőre van szükségük, mi pedig az oktatási intézményekkel karöltve igyekszünk megteremteni a lehetőséget a képzésükre – hangsúlyozta. Hozzátette, mi sem bizonyítja jobban, mekkora szükség van a mesterekre, mint az, hogy 2010-ben még 30 ezer álláskereső volt a megyében, ma pedig már csak 10 ezer van.

Tobak László önmagának és gyermekeinek szeretett volna bizonyítani (Fotó: Rosta Tibor)

Ebben az évben 15 szakmában 127 fő szerzett mesterlevelet az iparkamaránál, ebből az Innovációs és Technológiai Minisztérium által támogatott formában 45 fő, a többiek önköltséggel. Békéscsabáról 22, Békésről 9, Gyuláról 8, Orosházáról 9, Csorvásról és Mezőberényből 4-4 mester tette le az esküt, de a megye és az ország több településéről is érkeztek mesterek.

Az orosháziak is kitettek magukért

Zvara Róbert orosházi klímaszerelő azért döntött úgy, jelentkezik a mesterképzésre, mert csak mesterlevél birtokában fogadhat tanulókat és mint mondta, a friss munkaerőre a megyében jellemző elvándorlás miatt folyamatosan szükség van. Tobak László szintén orosházi gázszerelő pedig saját magának és gyermekeinek szerette volna bebizonyítani, hogy felnőtt fejjel is érdemes iskolapadba ülni. A rendezvényen mindketten büszkén és elégedetten vették át kiérdemelt oklevelüket.

Róluk és a többi orosházi mesterről (Tóth Hajnalka cukrász, Blaskó László gázszerelő, Pataki Adrián gázszerelő, Albert Mihály ács, Szabó Zoltán ács, Gazsó Péter szakács, Várady Attila szakács) hamarosan külön portré olvasható az Oroscafén.

A mestervizsga egyre népszerűbb

Az elmúlt 19 évben 1350 szakember szerezte meg bizonyítványát Békés megyében. Az iparkamara minden évben a jelentkezőkhöz igazítja az érintett szakmákat, a minisztériumi támogatás függvényében szervezi meg a mesterképzést, más esetben csak a vizsgákat.

Érintett szakmák: autószerelő; autóelektronikai műszerész; ács-állványozó; burkoló; cukrász; gázfogyasztó berendezés és csőhálózat szerelő; hűtő-, klíma- és hőszivattyú berendezés szerelő; járműfényező; karosszérialakatos; kézápoló és műkörömépítő; kozmetikus; kőműves; lábápoló; női szabó; szakács.

A frissen végzettek mellett a rendezvényen koszorús mestereket is köszöntött a kamara, ők a koszorús mesteri címet vették át több évtizedes szakmai munkásságukért.

Az iparkamara idén is kiadta a mesterképzés évkönyvét, a Mesterlevél 2019. című kiadványt, amelyet az ünnepségen adtak át a mestereknek, oktatóknak, partnereknek.

Ebben támogatóik:

gyémánt fokozatú támogató: Békéscsaba Megyei Jogú Város

kiemelt támogató: Békés Megyei Önkormányzat

arany fokozatú támogató: Csorvás Város Önkormányzata, Mezőberény Város Önkormányzata, Orosháza Város Önkormányzata

ezüst fokozatú támogató: Sarkad Város Önkormányzata

bronz fokozatú támogató: Gyomaendrőd Város Önkormányzata, Újkígyós Város Önkormányzata

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.