- hirdetés -

Az Országos Rendőr-főkapitányság idén is meghirdette Látni és Látszani kampányát. Az akcióhoz az orosházi Edit Optika is csatlakozott.

Aki vezetés közben jól lát, az képes egyidejűleg távolra, közelre és oldalra látni. Az autóvezetéshez szükséges döntések és mozdulatok 90 százaléka a látástól függ.

– Az őszi-téli időszakban bekövetkezett balesetek legjellemzőbb okai, hogy a gépjárművezetők nem a megváltozott út- és látási viszonyoknak megfelelően közlekednek. Ebben az időszakban kiemelt feladatunknak tartjuk a gépjárművek műszaki átvizsgálását és felkészítését – fogalmazott Kiss Rozália rendőrfőhadnagy, az Orosházi Rendőrkapitányság baleset-megelőzési előadója.

Hozzátette, tapasztalataik szerint a gépjárművezetők nem fordítanak kellő figyelmet látásukra, pedig a biztonságos és balesetmentes közlekedés egyik alappillére, hogy a külső információkat beszerezzük, ez alapján megfelelő döntést hozzunk, majd a külső körülményekre megfelelően reagáljunk.

(Fotó: Rosta Tibor)

– Ennek elősegítése érdekében az Országos Rendőr-főkapitányság baleset-megelőzési bizottsága Látni és Látszani 2019-es közlekedésbiztonsági kampányt hirdetett, melynek keretében az akcióba jelentkezett optikai szaküzletek és autószervizek térítésmentesen állnak a közlekedők rendelkezésére – tájékoztatott a balesetmegelőzési-előadó.

Abban az esetben, ha a gépjárművezető egy optikai szaküzletbe látogat és szeretne részt venni az akcióban, akkor ingyenes tanácsadást és szemvizsgálatot biztosítanak számára. Ha pedig egy autószervizbe, akkor gépjárművének átvizsgálása és téli felkészítése történik meg. Ezt követően a gépjárművezetők vizsgálati lapot kapnak, melyeket közúti ellenőrzés során megmutathatnak a járőrnek.

Az Edit Optika várja a gépjárművezetőket

– Rendkívül fontosnak tartjuk a mindenkori szemvizsgálatot. Sok esetben probléma, hogy a közlekedők nem megfelelő korrekciójú szemüveget hordanak. Számít az is, hogy mely napszakban vezetünk, hiszen az éjszakai vezetéshez nem biztos, hogy ugyanaz a dioptriájú szemüveg a megfelelő, mint nappali körülmények között – ismertette Polyák László az Edit Optika Kft. ügyvezetője.

Mint mondta, már sok olyan típusú lencsét gyártanak a cégek, melyek segítségével komfortosabbá válhat a vezetés.
– Már nemcsak dioptriás napszemüvegek és fényre sötétedő lencsék közül válogathatunk. Beszerezhetünk olyan lencsét is, amelyet kifejezetten gépjárművezetéshez fejlesztettek ki: csökkenti a ragyogást és a reflexiót, így téve biztonságosabbá a közlekedést – mondta az üzletvezető.

Polyák László zárásként úgy fogalmazott, bízik benne, hogy mint a látás hónapján meghirdetett akció keretében, úgy most is sokan fogják felkeresni szaküzletüket.

A gépjármű-tulajdonosok az akcióban részt vevő szervizekben 2019. október 22-től december 15-ig átvizsgáltathatják gépjárművük világítását és szélvédőjét, valamint ellenőriztethetik látásukat. A szervizek és optikák folyamatosan bővülő listáját a rendőrség honlapján érhetik el.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.