- hirdetés -

Lassan, de biztosan közelít a tél, a hosszúra nyúlt indiánnyárnak is hamarosan vége, ahogy a nyári időszámításnak is. Október 27-étől hamarabb sötétedik.

Október utolsó vasárnapja már hosszú évek óta az óraátállítás napja, ilyenkor hajnali 3 óráról 2 órára kell visszatekerni a vekkert, azonban ezt a műveletet már maguktól elvégzik az elektronikai készülékek jelentős része.

Ez sokakat megvisel. Ilyenkor változik a fél év alatt kialakult időérzékünknek is át kell állnia a téli időszámításra. Az úgynevezett cirkadián ritmusunkat az egyes napszakokhoz kötődő tevékenységek váltakozása határozza meg. Megszokjuk, hogy nagyjából ugyanabban az időben ébredünk, reggelizünk, indulunk munkába, este pedig fokozatosan áthangolódunk a pihenésre. Ez a rendszer borul fel az óraátállítással.

Hiába „nyerünk” egy órát, azért érdemes a szokásainkat, mint a vacsora és az ágyba bújás időpontját előbbre hozni, hogy gyorsabban hozzászokjunk a változáshoz.

Téli vagy nyári?

Lassan két éve vetődött fel a gondolat az Európai Unióban, hogy az évenkénti kétszeri óraállítást el kell törölni, mindezt lakossági igényekre alapozva, akkor felmérést is készítettek ezzel kapcsolatosan.

Sokan úgy vélik, hogy szükségét vesztette ez a művelet, energiagazdálkodás szempontjából nem takarítunk meg többet, ha télen átállítjuk óráinkat. A tagállamok saját hatáskörükben dönthetik el, hogy melyik időszámításban maradnak, vagyis melyik időzónába szeretnének tartozni. Az utolsó átállás a nyári időszámításra mindenképpen 2021. március 28-án lesz. azonban az, hogy Magyarországon a téli vagy a nyári időszámítás válik állandóvá még nem tisztázott.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.