- hirdetés -

A Magyar Könyvtáros Egyesület (MKE) Gyremekkönyvtáros Szekciójának legmagasabb elismerését, a VándorBagoly díjat vehette át hétfőn Miskolcon a Justh Zsigmond Városi Könyvtár küldöttsége.

A II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár adott otthont az MKE Gyermekkönyvtári Szekciója évi országos szakmai napjának. A rendezvény keretében adják át minden esztendőben a VándorBagoly díjat az arra érdemes gyermekkönyvtárnak. Idén az orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtár gyermekkönyvtárosai – Hagymásiné Lazanyecz Anikó és Tengerics Éva – vehették át a legszínvonalasabb, legkreatívabb gyermekkönyvtárnak járó elismerést.

Az orosházi könyvtárosok bemutatták munkájukat a szakmai napon (Fotó: Buzai Csaba)

Mint azt Buzai Csaba könyvtárigazgató elmondta, minden ősszel kiírják a pályázatot, melyben ajánlást lehet tenni a díjazandó könyvtárra.
– Tudjuk, hogy a mi gyermekkönyvtárunk mennyire aktív, kollégáim mennyire kreatívak, illetve látjuk a tendenciát, az olvasók számának, a kölcsönzések számának növekedésében. Egyre többen vannak benn, mind szervezett körülmények közt, mint egyébként, ezért gondoltam azt, hogy jelölni kellene a gyermekkönyvtárat. A pályázat anyagát összeállítani viszonylag könnyű volt, hisz a napi könyvtári munka mellett annyira szerteágazó tevékenységet végeznek könyvtárosaink – foglalta össze Buzai Csaba.

Csütörtökön érkezett a levél, hogy a bíráló bizottság az orosházi könyvtárat választotta. Az értékelésnél kiemelték, az intézmény körülményeit, a nagy alapterületet, a szép, napos teret, mely alkalmas a rendezvények megszervezésére és lebonyolítására.

A maihoz hasonló, iskolai osztályoknak tartott foglalkozások is hozzájárultak a sikerhez (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Idén, a mai napig nyolcvan kisebb-nagyobb rendezvényt tarthattunk, csak a gyermekkönyvtárban – amiért köszönet a fenntartónak – és ezek mind beszámítottak az értékelésnél, csakúgy, mint az iskolákkal létrejött együttműködésünk, az író-olvasó találkozók, és még sorolhatnám. Rendkívül büszke vagyok kollégáim – a nemrég nyugdíjba vonult Kiss Márta, Tengerics Éva és Hagymásiné Lazanyecz Anikó – kiváló munkájára – mondta el a könyvtárigazgató.

Az orosházi könyvtáros siker értékét növeli, hogy a 2012 óta létező vándordíjat, az eddig eltelt években, egy kivétellel csak megyei könyvtárak nyerték el.

A VándorBagoly egy évig lesz Orosházán, aztán az itt rendezendő jövő évi szakmai napon új gazdája viheti majd tovább.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.