- hirdetés -

Robotikával, drónnal és még több más modern eszköz használatával is megismerkedhettek azok a tanulók, vendégek, akik részt vettek a Vörösmarty Mihály Általános Iskola októberi programjain. Az intézmény immáron harmadik alkalommal csatlakozott a Kódolás Hete kezdeményezéshez, az első két évben megvalósított programkínálatával kétszer már elnyerte az Innovatív iskola címet.

A Vörösmarty iskola minden tagintézménye és a székhelyintézmény is bekapcsolódott a Kódolás Hetébe.

– Iskolánk idén októberben hatvan programot valósított meg elsőtől a nyolcadik osztályok bevonásával. Vendégeket is hívtunk programjainkra, szülőket, kollégákat. A rákóczitelepi tagintézményünk két délután során szervezett programot, mintegy nyolcvan fő vett részt az Okosodj méhecskével! játékban. Gyerekek és szülők közösen kódoltak. A Czina tagintézmény az Ifjúság úti óvoda egy csoportját hívta meg Bee-Bot és Blue-Bot méhecskés játékokra. A Vörösmarty Székhelyintézményben is számos érdekes program volt. Kiemelném közülük az idei év újdonságait: drónszakköröseink Így neveld a drónodat! programjának bemutatóján vehettek részt a Törp-Tanoda foglalkozásra érkező óvodások és szüleik. Ügyességi pályán vezérelték a drónokat a gyerekek kézivezérléssel és programozás útján. ArTec robotokból építettek és programoztak az informatika tagozatos tanulók. Ozobot kis robottal tanultak az angolosok, a kis színes robot az óvodásokat és az alsó tagozatos diákokat is elvarázsolta – ismertette Csányi Judit általános igazgatóhelyettes.

Az intézmény további programokat is tartott óvodások bevonásával. Ellátogattak foglalkozásra a Móricz és Könd utcai óvodákba és meghívták egy közös padlórobotos játékra a Könd utcai óvodásokat is. A programsorozat zárásaként pályaorientációs napot tartottak az egész iskola részvételével. Ezekben a programokban is megjelent a média, kódolás, robotika, valamint az internetbiztonság témaköre.

A robotok is népszerűek voltak

Az idén hetedik alkalommal megrendezett „Code Week”, vagyis a Kódolás Hete egy alulról szerveződő nemzetközi kezdeményezés, amely a programozás és egyéb technológiai tevékenységek révén a kreativitást, a problémamegoldást és az együttműködést ünnepli, korosztályra való tekintet nélkül. Az idei évben az iskolai részvétel különösen fókuszba került. A mozgalom arra ösztönzi az oktatókat, hogy segítsenek diákjaiknak betekintést nyerni a programozás világába, valamint akár online, akár offline tantermi gyakorlati tevékenységek és tananyagok beépítésével inspirálják őket a szakterületbe történő további elmélyülésre.

A bekapcsolódó nyolcvankettő ország között verseny van: jelenleg Magyarország ebben a vetélkedésben az 5. helyen áll, több mint 1100 programot valósítottak meg a résztvevő iskolák az októberi kezdeményezés ideje alatt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.