- hirdetés -

Ünnepélyes keretek között adták át azt a beruházást, amely a helyi vállalatok dolgozóinak elhelyezését hivatott megkönnyíteni. Az átadón tiszteletét tette Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkár is, aki beszédében a munkásszálló fontosságáról és a helyi foglalkoztatási adatokról szólt.

Magyarország kormánya írt még ki pályázatot Önkormányzatok részére a Központi Munkaerőpiaci Fejlesztési programon belül, hogy ilyen munkásszállók létesülhessenek. Orosháza nagy cégeinél merült fel az igény, miszerint a városba érkező munkavállalók megnövekedett létszáma miatt nincs lehetőség az igazán komfortos és kulturált elhelyezésre. Ezt az igényt hivatott betölteni az október 8-án átadott munkásszálló, amely 1400 négyzetméter alapterületen, 24 apartmanban kínál 100 dolgozó számára megfelelő elhelyezést.

Az átadón tiszteletét tette Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára, aki beszédében kiemelte, egy település és annak térsége akkor lehet igazán sikeres, ha ott munka és munkahelyek vannak. Elmondta, a munkaerőpiac tekintetében a 2010-es adatokhoz képest jelentős javulásokat lehet tapasztalni mind országos és megyei szinten, valamint az Orosházi Járás tekintetében egyaránt.
– Nagyon pozitív volt az a mutatószám, amelyet erre az eseményre készülvén tanulmányoztam. Békés megyében a foglalkoztatottak száma 130 ezerről 150 ezerre nőtt 2010-től napjainkig. Erre a 20 ezer főre azt is mondhatnánk, hogy nem annyira jelentős, de gondoljunk bele, hogy 20 ezer ember családja érzi magát sokkal nyugodtabbnak, hiszen a férj, a feleség, apa, anya állandó, stabil munkahellyel rendelkezik. Hangsúlyoznom kell, hogy 80 százalékuk a versenyszférában helyezkedett el, nem pedig a közfoglalkoztatásban. A megyében 68,9 százalék a foglalkoztatottság, ez pedig megközelíti az országos átlagot. A munkanélküliségi ráta a 2010-es 12 százalékról 4,4 százalékra csökkent. Az Orosházi Járás munkakeresőinek száma 3600 főről 1000 fő közelébe csökkent. Ahogy a munkanélküliségi ráta is 8,9 százalékról 3,3 százalékra csökkent, ez kicsivel jobb, mint az országos átlag – mondta beszédében az államtitkár. Külön örömként fejezte ki, hogy helyi vállalkozó kivitelezése a beruházás, ezzel is a helyi munkavállalókat támogatta a település.

Hozzátette, mikor a kormány 2017-ben elindította a munkásszállók létesítésére irányuló programját, szem előtt tartották azon nagyobb cégek munkavállalóit, akik otthonukat hátrahagyva új állás után néztek.
– Ez egy nem egyszerű döntés. Ma már színvonalas és otthon érzetet teremtő szállásokat kell biztosítani ezeknek a munkavállalóknak. Ez már nem az a munkásszálló, amire mindannyian emlékszünk. Az új munkásszállókat akár át is nevezhetnénk munkás hotellé, hiszen ha ránézünk erre az épületre, minden eszünkbe jut, csak az nem, hogy ez az általunk jól ismert, klasszikus munkásszálló. Azt kívánom, hogy ezután ez számítson klasszikusnak – ecsetelte beszédében.

Bejelentette, a nagy érdeklődére való tekintettel néhány nap múlva újabb kiírás jelenik meg, amely nem csak az önkormányzatok, hanem vállaltok számára is lehetőséget nyújt munkásszálló építésére pályázatot benyújtani.

Bojtor István, a projekt kivitelezéséért felelős alpolgármester beszédében úgy fogalmazott: Orosháza iparosodott város, és azon dolgoznak, hogy ez így is maradjon, nem utolsó sorban további előrelépés legyen ezen a téren. – A városvezetés kiemelt feladatainak egyike, hogy szorosan együtt működjön a gazdasági élet szereplőivel, lehetőségeihez mérten segítse a vállalkozásokat és vállalatokat. Mert ez a szféra az, amely befizetett adóforintjai révén lehetővé teszi a város működtetését és fejlesztését, amiért az orosháziak hálásak. Hozzátette, ez a munkásszálló azért épült fel, mert a város segíteni akarta a vállalakozásokat abban, hogy meg tudják tartani és ide tudják csábítani a munkaerőt.

A beruházásra 274 millió forintot kapott a város, azonban ehhez az összeghez önerőt is biztosítani kellett, ez meghaladja a 200 millió forintot. Bojtor István elmondta, ezt az összeget jó szívvel és jó szándékkal adta a város, azzal a biztos tudattal, hogy megtérülő és a gazdaságot élénkítő beruházásba fektet bele, mely közvetve jótékonyan hat a város versenyképességére is. Sajnálatát fejezte ki az ügyben, hogy a beruházás politikai kampány részévé vált.
– Meggyőződésem, hogy az idő igazolni fogja e beruházás létjogosultságát, döntésünk helyességét – mondta az alpolgármester, aki elmondta, novemberben már elfoglalhatják apartmanjaikat a létesítmény lakói.

A beszédek után Dávid Zoltán polgármester, Bojtor István alpolgármester és Bodó Sándor államtitkár közösen vágták el a szalagot, majd a megjelentek körbejárták a frissen átadott épületet.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.