- hirdetés -

Több mint hatvan kerékpáros rajtolt el október 4-én, este hét órakor, hogy felhívják a figyelmet a biztonságos, jól kivilágított kerékpározásra. Az őszi, korai sötétedésben egy nem megfelelően kivilágított biciklivel közlekedni, akár életveszélyes is lehet.

A Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság évek óta megrendezi a Megvilágosodás Napját, melyhez az Orosházi Rendőrkapitányság már hagyományosan, minden esztendőben csatlakozik. Kis Rozália, rendőr főhadnagy az Orosházi Rendőrkapitányság baleset-megelőzési előadója elmondta, ezzel az akcióval lehetőséget kívánnak nyújtani a kerékpárosoknak, hogy a kedvezőtlen látási viszonyok között megfelelően legyenek a járművek felszerelve, így kerülve el az esetleges tragédiát.

– A kerékpár akkor számít szakszerűen és műszakilag felszereltnek, ha van rajta világítás – elöl fehér, hátul piros; bár arról a kerékpáros dönt, hogy a járművét vagy saját magát szereli fel világítással – elöl fehér, hátul piros prizma, csengő, valamint két fék és macskaszem. Ezen felszerelések életmentőek – mondta a főhadnagy.

A biztonság mindenek előtt (Fotó: Rosta Tibor)

A megyében összesen 23 üzlet, illetve szerviz várta kedvezményekkel azokat a bicikliseket, akik szeretnék az előírtaknak megfelelően, a szükséges tartozékokkal, lámpákkal és prizmákkal felszerelni a kerékpárjukat. Az Orosházi Rendőrkapitányság illetékességi területén három üzlet csatlakozott felhíváshoz, és számos kedvező lehetőséggel, illetve ajándékokkal készültek. Abban az esetben, ha valaki egy visszapillantó tükröt szerzett be, lámpa és prizma szettet kapott ajándékba, illetve ha egy klasszikus csengőt vásároltak, akkor a láthatóságot segítő eszközöket kapnak.

Megtudtuk, Békéssámsonban, Tótkomlóson és Orosházán 114 vásárló élt az akció kínálta lehetőséggel és pótolta valamely hiányzó felszerelést. Kis Rozália hozzátette, az orosháziakról elmondható, hogy önmaguk és kerékpárjaik is jól felszereltek, csak apróbb pótlásokra szokták felhívni a figyelmet. Ilyen a hiányzó csengő, vagy az egyik elhagyott világítás.

Startra készen a megvilágosodott bringások (Fotó: Rosta Tibor)

Tavaly egy esetben történt súlyos sérüléssel járó közúti baleset egy műszakilag nem megfelelően felszerelt kerékpár miatt, mikor is a biciklis éjszakai sötétben, kivilágítás és láthatósági mellény nélkül közlekedett lakott-területen kívül. Kis Rozália kiemelte, hogy lakott-területen kívül kötelező a láthatósági mellény használata, akárcsak korlátozott látási viszonyok között. Ezt is osztottak az akció keretében a rend őrei.

Az út végén húsz ajándékcsomag talált gazdára, melyek közül hármat az orosházi média ajánlott fel. A főnyeremény egy különleges karra szerelhető irányjelző volt. Azonban senki sem tért haza üres kézzel, a szervezők minden résztvevőnek kedveskedtek egy kis aprósággal.

A start előtt a rendőrök minden kerékpárt átvizsgáltak, hogy csak a jogszabályban előírt felszereltséggel rendelkező biciklik vehessenek részt a jó hangulatú felvonuláson.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.