- hirdetés -

A látni és látszani elv a kerékpárosok biztonsága érdekében különösen fontos. A Megvilágosodás Napja programmal erre hívja fel a figyelmet a rendőrség.

Az ősz beköszöntével egyre rövidebbek a nappalok, a kerékpárosoknak is egyre többet kell szürkületben, sötétben közlekedniük. A Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság ezért évek óta megrendezi a Megvilágosodás Napja elnevezésű közlekedésbiztonsági programját.

Orosházán is állandó programnak számít, ezúttal október 4-én, pénteken várják majd azokat a főtérre a rendőrkapitányság elé, akik tenni szeretnének a biztonságukért és mások figyelmét is szeretnék felhívni a szabályok betartásának fontosságára.

A megyében összesen 23 üzlet, illetve szerviz várja majd kedvezményekkel azokat a bicikliseket, akik szeretnék az előírtaknak megfelelően, a szükséges tartozékokkal, lámpákkal és prizmákkal felszerelni a kerékpárjukat.
– Az Orosházi Rendőrkapitányság illetékességi területén három üzlet csatlakozott felhívásunkhoz, és számos kedvező lehetőséggel, illetve ajándékokkal készülnek. Köztük a békéssámsoni Griffithi Gazdabolt, a tótkomlósi Farkas Műszaki és Kultúrcikk Üzlet, illetve Orosházán az Erdei Kerékpárbolt – sorolta Kis Rozália, az Orosházi Rendőrkapitányság közlekedésbiztonsági előadója.

Fotó: Rosta Tibor

Az akció napján, ha valaki első világítást vásárol a kerékpárjára, a hátsó lézeres világítás ajándék. Abban az esetben, ha valaki egy visszapillantó tükröt szerez be, lámpa és prizma szettet kap ajándékba, illetve ha egy klasszikus csengőt vásárolnak, akkor a láthatóságot segítő eszközöket kapnak.

Kis Rozáliától megtudtuk, hogy ezen felül is készülnek csak azoknak, akik október 4-én részt vesznek az eseményen. Köztük egy különleges karra szerelhető irányjelzőt sorsolnak ki.

Orosházán a szabályos kerékpárok a jellemzőek

– A tavalyi év első nyolc hónapjában 37 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset volt, kilenc esetben kerékpáros okozta. Ebből egy esetben éjszaka teljesen kivilágítatlanul közlekedett a biciklis. Idén eddig 39 baleset volt ebből 7 esetben kerékpáros az okozó, de egyszer sem volt probléma a kivilágítatlanság – mondta el Kis Rozália.

Elmondta azt is, hogy a városban jellemzően tisztában vannak a kerékpár kötelező felszereléseivel, amit egyébként külön rendelet ír elő.

A szabályoknak megfelelő kerékpár rendelkezik egy darab csengővel, két működő fékkel, az első kerékben található két küllő prizmával, elöl egy darab fehér fényvisszaverő prizmával, míg hátul egy piros színű fényvisszaverő prizmával. A világítást vagy a kerékpárra vagy a kerékpárosra kell láthatóan elhelyezni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.