- hirdetés -

Már csak ebben a hónapban, október 31-ig fizethetünk a régi 500 forintos bankjegyekkel. Ha ezután is marad a pénztárcában ebből a bankjegyből az sem baj, a jegybank még húsz évig azonos értéken beváltja a régi Rákóczist.

November 1-jétől bevonja a régi, barna ötszáz forintos bankjegyeket a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Ez azt jelenti, hogy forgalomban csak az idén, ráncfelvarráson átesett címlet lesz készpénz-forgalomban. A kereskedők ettől a dátumtól nem kötelesek elfogadni ezt a bankjegyet.

A megújított 500 forintos bankjegyek a kibocsátásuk óta megfelelő ütemben terjedtek el a készpénz-forgalomban. Ennek köszönhetően 2019. szeptember végéig az 500 forintos bankjegyeknek már több mint 60 százaléka újakra cserélődött.

Idén nem csak a régi ötszázastól, hanem régi tízestől is búcsúzhatunk. A 2014 előtt kibocsátott 10 000 forintos bankjegyeket 2019. december 31-ig használhatjuk vásárlásaink során, ezt követően az MNB bevonja azokat, így 2020. január 1-től már csak a megújított 10 000 forintos bankjegyekkel lehet majd fizetni.

A régi bankjegyek még hosszú évekig nem veszítik el értéküket. A bevonási határnapot követően a hitelintézetek és a posta három évig, a jegybank pedig húsz évig díjmentesen váltja át azokat azonos címletű törvényes fizetőeszközre.

Kiemelt kép: hirado.hu

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.