- hirdetés -

A szervezet többféleképpen jelez, ha valami nem rendeltetésszerűen működik, vagy ha valamiből nem kap eleget. Nincs ez másképp az ételek esetében sem. Attól függően, hogy sósat, csípőset, savanyút vagy édeset kívánunk, ki lehet találni, mi hiányzik a szervezetünkből.

Sokszor érezzük magunkat levertnek, stresszesnek, dühösnek. Ez nem feltétlen a fáradtságból adódik. Előfordulhat, hogy például kálium-vagy nátriumhiány okozza. Ilyenkor kívánjuk a sót vagy a sós ízeket, ezért hajlamosak vagyunk sós rágcsálnivalókkal csillapítani az érzetet. Általában a dehidratáció a nátriumhiány oka, ez edzés, betegség vagy jelentős mértékű alkoholfogyasztás után következik be. Fontos, hogy nátriumot nem csak sós nassolnivalókkal vihetünk be a szervezetbe, a zellerben és a sárgarépában is megtalálható ez az ásványi anyag.

Ugyanilyen esetekben kívánjuk a csípős ételeket is. Ezek fokozzák a szervezet vérellátását, a szívműködést, serkentően hatnak. A fáradtság mellett azonban a cinkhiány is kiválthatja az érzést.

A cink nagy szerepet játszik az anyagcsere-folyamatokban és a vércukorszint egyensúlyának fenntartásában. A kapszaicin – ami a chilliben található – endorfint szabadít fel, amely izgalmi állapotot idéz elő, így könnyedén rá lehet szokni a csípős ízekre. Ha sok húst, halat, tojást fogyasztunk ez az állapot megelőzhető.

Ha savanykás ízeket kívánunk, akkor valószínű, hogy C-vitamin hiányban szenvedünk. Nők esetében a terhesség alatt is tapasztalható ez az érzés, a hormonális változások miatt hajlamosabbak édesebbnek érezni az ízeket. A C-vitamin a legjobb antioxidáns, védi az immunrendszert, de sokat tesz az egészséges bőrért és csontokért is.

Emellett ez az érzés, arról is árulkodhat, hogy a gyomorsavval nincs rendben valami. Ha csökken a savtermelés, akkor a savanyú ételek után nyúlunk.

A gyomorsavnak nemcsak az ételek lebontásában, hanem a fertőzések megelőzésében is nagy szerepe van. Jó megoldás lehet a savanyú uborka is, de egy kevésbé édes alma is megteszi.

Végül az édes ízek. A cukor fokozza az agyban a boldogsághormon, vagyis a triptofán nevű aminosav termelődését, amely szintén élénkíti a szervezetet, jobb kedvet varázsol, ezért egy stresszes nap után jól esik egy szelet csokoládé, ezzel eddig nincs is semmi probléma. Azonban cink- és B6-vitamin-hiány is állhat a háttérben, úgyhogy ha gyanúsan sokszor kívánjuk meg a cukros ételeket, nem árt pótolni az előbb említett vitaminokat.

A finomított cukor és a szénhidrát helyrebillenti a vércukorszintet, ezért akkor is édeset kívánunk, amikor leesik a vércukrunk. Ez azonban nem tartós megoldás, egy ideig-óráig helyreállítja a normál működést, utána azonban még mélyebbre esik. Ezért cukor helyett nagy segítség lehet a króm, amely egyensúlyban tartja, helyreállítja a megfelelő inzulinszintet. Króm megtalálható a májban, a marha- és csirkehúsban, krumpliban, répában, tojásban egyaránt.

A csokoládé utáni vágyakozás különösen a magnéziumhiányra vezethető vissza. Ez az egyik legfontosabb összetevő a szervezetünk egészséges működéséhez és egyáltalán nem csak csokoládéval pótolható. Jó forrás lehet a spenót, a kelkáposzta, az olajos magvak, a szója, a lazac és a tonhal is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.