- hirdetés -

Hazai és Európai Uniós forrásból újult meg kívül-belül Csorvás egyik ékessége, az egykor a Wenckheim család tulajdonában lévő város széli kúria, amelyet a Magyar Ruha Napja névre keresztelt ünnepség keretében adtak át szeptember 14-én. Az épület renoválásra a Csorvás Népművészetéért Egyesület pályázott és nyert csaknem 279 millió forintot.

Az ismét régi fényében tündöklő épületben kapott például Munkácsy Mihály ihletet a Búsuló betyár című festményéhez, de megfordult benne Apponyi Albert gróf és József főherceg is. Amint Takács Árpád kormánymegbízott beszédében fogalmazott, a felújításban benne van Békés megye fejlesztésének lényege.
– Túl azon, hogy tradíció, megjeleníti az innovációt, és attrakció is. Amikor a magyar öntudatról beszélünk, akkor tudjuk azt, hogy Újkígyóson, Szabadkígyóson, Pósteleken, Gerlán, Dobozon, Szeghalmon és Csorváson is Wenckheim-földön járunk. A család olyan embereket adott Békés megyének, akik tudták azt, amit mi is tudunk: megyénk felemelkedése az agráriumban és a vidékfejlesztésben keresendő, a hagyományápolásban és az egymásról való gondoskodásban – hangsúlyozta hozzátéve, az épület nem más, mint a múlt dicsősége, a jelen munkálkodása és a jövő reménysége.

Takács Árpád kormánymegbízott is zsinóros ruhát választott az eseményre (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Mindemellett magyar kultúránk része, hívta fel a figyelmet Várfi András, a Békés Megyei Önkormányzat társadalmi megbízású alelnöke. Kifejtette: kulturális rendezvény esetén az emberek többségének az irodalom vagy a művészet bármely ága jut eszébe és azt gondolja, hogy csak az a kultúra.
– Holott kultúránk része az is, hogyan öltözködünk, milyen viseletünk van és milyen díszekkel van berendezve a lakásunk. Annak idején minden háztartásban tudtak az asszonyok szőni, fonni, inget varrni, foltozni. Mindez kiveszőben van, de vannak olyan emberek, például Hudák Józsefné és lánya Mariann, akik őrzik ezeket a hagyományokat, és e program keretében be is tudják mutatni – utalt Várfi András arra, hogy az épület a megye turisztikai látványosságainak egyike lett. – Ez a hely hiteles volt eddig is, ezután pedig ebben a szép környezetben még hitelesebb lesz, ráadásul nézelődés közben a vendégek a ruhák történetéről is hallhatnak – emelte ki megemlítve azt is, Békés megyébe összesen 58 milliárd forint fejlesztési forrás érkezett az elmúlt időszakban.

Évtizedes álom valósult meg

Az Ybl Miklós által tervezett kúria felújítása évtizedekkel ezelőtt fogalmazódott meg a Hudák családban.
– Több mint húsz évig dolgozunk benne hol rosszabb, hol jobb körülmények között, és mindvégig éreztük a kisugárzását. Az idő múlásával egyre sürgetőbbé vált a renoválás, de hatalmas az épület, 600 négyzetméter, így tíz éve mindössze egy tetőcserére volt lehetőségünk. Az eredeti állapotot már akkor megrajzolta kézzel az egyik tervező, amit később kitettünk a falra és minden nap elmondtuk: ezt szeretnénk elérni. A TOP-pályázatnak köszönhetően valóra válhatott az álom. Az épület kívül-belül és szerkezetileg is megújult, visszakapta a teraszokat, néhány új varrógépet, szép bútorokat, nagy teherbírású állványokat is tudtunk vásárolni – mondta nagy örömmel Hudák Mariann.

Ökvös András orosházi festőművész az alkalomra készített, A sárga ruhás hölgy című alkotását ajándékozta a Hudák családnak (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Olyan szimbolikus helye ez Csorvásnak, amelyet a népművészeti egyesület, a Hudák család vezetésével szinte világhírűvé tett azokkal a csodálatos ruhakölteményekkel, amelyek itt készültek az elmúlt évtizedekben. Úgy gondolom a fejlesztési pénz megfelelő helyre került, innentől a magyar ruhák, nemzeti viseletek méltó környezetben készülhetnek – fejtette ki Baráth Lajos polgármester.

Az épület a szőttesek, magyar zsinóros ruhák, kézi iparművészeti termékek bemutatása mellett a tervek szerint tanfolyamoknak is otthont ad a jövőben, egyebek mellett szövést, fonást, varrást, makramét, hímzést tanulhatnak majd az érdeklődők.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.