- hirdetés -

Idén már negyedik alkalommal rendezte meg a Békés Megyei Önkormányzat hagyományteremtő megyenapját. Szeptember 7-én, Békéscsabán rengeteg program és előadás között választhattak az érdeklődők, de díjátadások is színesítették a rendezvényt. Orosházáról két érték is bekerült a megyei értéktárba.

Hagyomány, érték, közösség – hangzik el a 2016-ban útjára induló Megyenap jelmondata. Békéscsabán, a Szent István téren immár negyedik alkalommal tartották meg a nagyszabású rendezvényt, ahol a megye összes települése bemutathatja értékeit, kultúráját és szokásait. Idén a Békés megyei településeken kívül a különböző nemzetiségek képviselői is bemutatkozhattak.

A programsorozat zenés felvonulással kezdődött, melyben a Tótkomlósi Fúvószenekar és a Belencéres Táncegyüttes kísérte a résztvevőket. Ezt az ünnepélyes megnyitó követte, majd táncegyüttesek, bábjátékok és zenekarok szóltak egészen estig, de katonai hagyományőrző csoportok is bemutatkoztak az egész napos programok során.

– Eredetileg az volt a célunk, mikor először megrendeztük a Megyenapot, hogy a megye értéktárát bemutassuk, de hamar rájöttünk, hogy nem lehet csak az értéktárral lefedni azokat a kincseket, mellyel a Békés megyei települések rendelkeznek. Szerencsére évről évre többen csatlakoznak a Megyenap ügyéhez, fokozatosan bővül a helyszín. Ebben az évben ráadásul először csatlakoztak kísérőrendezvényekkel is a települések – mondta Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat közgyűlésének elnöke.

A programok délutáni részét díjátadások is színesítették, előbb a Közösségért-díjakat kapták meg az arra érdemes személyek, majd kiderült, milyen értékek kerültek be a Békés Megyei Értéktárba. Orosháza kivételes helyzetben volt, elsőként Thék Endre munkássága bizonyult érdemesnek a kitüntetéshez.

– Orosháza egykori jeles személyének munkáját terjesztettük fel a megyei értéktárba. Olyat tett ő a hazai bútorgyártásban és ipartörténetben, melyre nemcsak Békés megye, de az egész ország büszke lehet. Egy kis műhelyből épített nagy gyárat, miközben soha nem feledkezett meg városunkról, hiszen megalapította a Ferenc József Tanoncotthont, de iparkiállítást is hozott Orosházára – nyilatkozta Buzai Csaba, a Justh Zsigmond Városi Könyvtár igazgatója.

Az orosházi vonatkozású díjazásoknak itt még nem volt vége, Thék Endre munkája után Gyopárosfürdő is a megyei értéktár része lett. Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere elmondta, úgy gondolja, régóta megilleti a kitüntetés a fürdőt.
– Mindenképpen szeretnék köszönetet mondani elődeimnek, mert szerintem ez azoknak a polgármestereknek is az érdeme, akik sokat tettek a fürdőért. Komoly elismerése ez a városnak, bízom benne, hogy az emberek úgy gondolnak Gyopárosfürdőre, mint ahol érdemes eltölteni egy hétvégét – tette hozzá a polgármester.

Az érdeklődők szinte egész nap megtöltötték a Szent István teret és környékét, így a szervezők elmondása szerint nem is lehet kérdés, hogy jövőre ismét találkozzanak és a hagyomány, az érték és a közösség jegyében 2020-ban is megrendezzék a kezdeményezést.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.