- hirdetés -

A példamutatás fontosságára hívja fel egyik tanév eleji kampányával a figyelmet a Békés megyei rendőrség. Hangsúlyozzák, a felnőttek példájának kiemelt jelentősége van a gyermekek szabályos közlekedésre nevelésében.

Tanévkezdéskor Békés megyében is nagy figyelmet fordít a rendőrség az iskolák környékének biztonságára. A balesetek megelőzése érdekében 62 intézménynél rendőrök vagy polgárőrök segítik a forgalmat. Emellett 10 olyan iskolánál (például Orosházán is), ahol működik a gyermekek szabályos közlekedésre nevelését célzó rendőrségi program, a „Zebra Zsaru”, közlekedési ismereteket tanult diákok rendőrökkel együtt segítik az iskolába érkező gyermekeket az úttesten való átkelésben.

Az elmúlt évek tapasztalata az, hogy a közúti közlekedési balesetben megsérült gyermekek többségének utasként esik bántódása, tehát olyan járművekben éri őket baj, amelyeket felnőttek, szülők vezettek. A Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság a tanévkezdés kapcsán a gyermekek üzenetét igyekszik eljuttatni a szülőkhöz, felnőttekhez. Ezért közlekedési témájú gyermekrajzokat és figyelemfelhívó mondatokat ábrázoló matricákat ragasztottak fel 2019. szeptember 2-án egy olyan autóbuszra, amely iskolajáratként is közlekedik. A Dél-Alföldi Közlekedési Központ Zrt. támogatásának köszönhetően a közlekedők naponta találkozhatnak a szemléletformáló fontos üzenetekkel. A tervek szerint a közeljövőben további autóbuszokra kerülnek fel ilyen matricák.

Gyermekrajzok kerültek az iskolajáratként is üzemelő autóbuszokra (Forrás: police.hu)

Az iskolajárat forgalomba állítása kapcsán Hudák Pál ezredes, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti rendőrfőkapitány-helyettese hangsúlyozta, hogy a balesetek megelőzése közös érdek. Békés megyében a gyermekbalesetek száma csökkenő tendenciát mutat, míg 2003-ban 83 ilyen személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt, addig 2018-ban ez a szám 37 volt. A megyében a rendőrség országos programokkal és helyi kezdeményezésekkel is igyekszik segíteni a gyermekek szabályos közlekedésre nevelését.

Ugyanakkor ez a munka csak a szülők, nagyszülők és a pedagógusok együttműködésével lehet igazán hatékony. Ezért a rendőrfőkapitány-helyettes arra kérte a szülőket, hogy amikor iskolába viszik, kísérik a gyermekeket, mindig tartsák be a közlekedési szabályokat! Ha autóba ülnek, kapcsolják be a biztonsági öveket, ne hajtsanak át, szaladjanak át tilos jelzésen, tanítsák meg a gyermekeknek, hogy mielőtt az úttestre lépnek, mindig alaposan nézzenek körül. A gyermekek kerékpárjainak karbantartására fordítsanak gondot, a bicikliken legyenek jól működő lámpák, jó állapotú prizmák. Emellett hasznos, ha a már egyedül közlekedő gyermekekkel is néhányszor együtt bejárják azt az útvonalat, amelyen a gyermek eljut az iskolába, és időnként átismétlik vele, hogy mire kell figyelnie.

A 2019/2020-as tanévben országszerte, így Békés megyében is folytatódik az iskola rendőre program. Minden intézményben megtalálhatóak annak a rendőrnek az elérhetőségei, akitől a szülők, pedagógusok a gyermekek biztonságával kapcsolatosan szükség esetén tanácsot, információt kérhetnek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.