- hirdetés -

A Békés Megyei Önkormányzat az előző évek sikerére alapozva idén is megszervezi a Megyenapot, ezúttal szeptember hetedikén. A hagyományteremtő rendezvény helyszíne a békéscsabai főtér, ahol színpadi produkciók, kézműves vásár, hagyományőrzők, gyerekprogramok, a megyében élő nemzetiségek ételkóstolói és sok egyéb látványosság és érdekesség várja a kilátogatókat.

A Békés Megyei Értéktárban szereplő tételek is főszerepet kapnak a Megyenapon, faházakban mutatják be az 50 értéket és két hungarikumot, A csabai és gyulai kolbász mellett a Körös-Maros Nemzeti Park, a biharugrai tükrös ponty, a Körös Völgyi Sokadalom, a békési szilvalekváros papucs, a Hudák kézi szövőműhely is látható majd a Megyenapon, csak néhányat emelve ki az értékek körül.

A cél az, hogy minél több értéket ismerhessenek meg az érdeklődők interaktív módon, ezért a Nóniusz lófajta rendhagyó módon mutatkozik be: a vállalkozó kedvűek hintóba ülhetnek, amelyeket mezőhegyesi nóniusz lovak húznak, így kocsikázhatnak Békéscsaba belvárosában. Ebben az évben 32 települési értéktár is felvonultatja értékeiket, megismerkedhetnek az érdeklődők a szomszédos megyék értéktáraival, valamint Hargita, Arad és Bihar megye értékeivel is.

A megyében élő nemzetiségek hagyományaikat, értékeiket egy-egy faházban mutatják meg, kultúrájukba színpadi produkciók segítségével pillanthatunk be, gasztronómiájukkal pedig az egy órától kezdődő ételkóstolók ismertetik meg a közönséget. Megízlelhetjük a szlovák aratóebédet, a herókát vagy más néven csörögét, a roma fánkot, a német kolbászt és a szerb cesnicát.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.